TUNGT: Anders Aukland har ingenting å skjule, sier den svenske veteranen Emil Jönsson, og syns det er synd Aukland henges ut i den svenske dokumentaren fra i går kveld.
Foto: Morten Holm / Scanpix
TUNGT: Anders Aukland har ingenting å skjule, sier den svenske veteranen Emil Jönsson, og syns det er synd Aukland henges ut i den svenske dokumentaren fra i går kveld. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Leser man ikke tekstene under overskriftene kan man tro han var dopet

Emil Jönsson syns synd på Anders Aukland.

DRAMMEN (Dagbladet): Gårsdagens dokumentar på svensk tv om mistenkelige blodverdier i internasjonal langrenn var det store samtaleemnet blant langrennseliten i Drammen i går. 

Veteranen Emil Jönsson slo igjennom internasjonalt omtrent idet oversikten over blodverdiene «Uppdrag Granskning» har tilgang til tar slutt, og er dermed ikke omfattet av materialet den svenske dokumentaren tok for seg.

Synd på Aukland
Men Jönsson føler med Anders Aukland, som er den eneste langrennsløperen som blir konfrontert med påstått mistenkelige blodverdier i dokumentaren.

Aukland har aldri testet positivt på noe.

- Først og fremst syns jeg det er veldig bra at man sjekker dette ut, at man løfter det opp og er så transparante som mulig, sier Jönsson til Dagbladet.

- Vi viser at her er det ingenting å skjule, og når man vet det, at vi viser alt og ikke har noen ting å skjule, så er det synd at Aukland får krigsoverskrifter på et vis. Om man ikke leser tekstene under overskriftene kan man nesten tro at han er dopet, fortsetter han.

Ikke en gang tenkt tanken
Og det er akkurat det Anders Aukland selv reagerer på. Nordmannen føler seg uthengt og mistenkeliggjort av den svenske redaksjonen.

- Det er klart jeg føler meg uthengt, men jeg kan for lite om blodverdier og sånn til å kommentere spesifike ting. Det er trist å bli uthengt på denne måten, for jeg har ingenting å skjule, sa Aukland til Dagbladet tirsdag denne uka.

FALT I FINALEN: Emil Jönsson, her med de to på topp fra sprinten i Drammen i går, tror skandinavisk langrenn er fritt for doping. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FALT I FINALEN: Emil Jönsson, her med de to på topp fra sprinten i Drammen i går, tror skandinavisk langrenn er fritt for doping. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Jönsson er soleklar på at nettopp Aukland er, og har vært, helt åpen på det han driver med, og at nordmannen absolutt ikke har hatt befatning med doping.

Og at blodverdier varierer er også helt normalt, mener svensken.

- Det er klart, alle vi som holder på med det her vet at han definitivt ikke er dopet. Anders hadde ikke en gang kunne kommet på tanken å gjøre det. Da syns jeg det er litt synd for ham at man henger ham ut. Men så er det så, at får man vite alle faktaene er det ingen som kommer til å tro at han gjør noe mystisk på noe vis. Det er sånn med blodverdier, de svinger og alt er så individuelt, så jeg er sikker på at han ikke har noe å skjule i alle fall, sier Jönsson til Dagbladet.