Lesernes beste sportstegneserier

Helter i kondomdress.

(Dagbladet.no): Mandag fortalte vi om formel 1-verdensmester Fernando Alonso, som har fått sin egen tegneserie.

Vi tenkte umiddelbart at det måtte være en del norske sportshelter som ville være minst like godt egnet, og utfordret våre kreative lesere.

Selvsagt ble vi ikke skuffet.

Forslagene var varierte, men noen figurer gikk igjen hyppigere enn andre. John Arne Riise er en fyr som blir lagt merke til både på og utenfor banen. Det gjenspeilet seg også i forslagene.

Helter uten snørr

Magnus Carlsen og Pål Trulsen er utradisjonelle idrettshelter uten sikkel, svette og snørr dinglende, og det appelerer selvsagt til folk.

Enkelte har foreslått Tufte-gjengen, men de er på mange måter et tegneserielag allerede. En parodi på en parodi blir litt i overkant.

Vi falt til slutt ned på en vinner innen mer tradisjonell, norsk idrett. Ikke på grunn av nettopp den idrettstilknytningen, men rett og slett fordi den historien appellerte mest til oss.

SNIKSKYTTEREN OG VILLMANNEN: Ole Einar «Snikskytteren fra Simostranda» Bjørndalen og Vegard «Villmannen fra viddene» Ulvang er et perfekt tegneseriepar. Foto: EPA/Scanpix
SNIKSKYTTEREN OG VILLMANNEN: Ole Einar «Snikskytteren fra Simostranda» Bjørndalen og Vegard «Villmannen fra viddene» Ulvang er et perfekt tegneseriepar. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Men først noen av de nest beste forslagene. God lesning!FINALIST:

Koss vs. Myllylä

«Den trikot-maskerte helten Johan Olav Koss skøyter raskere enn biler og hopper over hus med sine massive lårmuskler i jakten på hviterussisk dopingmafia og kinesiske turnfabrikker.

Serien er en episk 100-siders actionserie som leder opp til en fantastisk boss-konfrontasjon mellom dopingjeger/superhelt Johan Olav og hans erkenemesis, Micro Myllylä - mesterhjernen bak verdens dopingindustri.»

Innsendt av Ole Jørgen AurebekkFINALIST:

Arktisk Action med Ailo

«Mitt forslag er Ailo Gaup. Det må selvsagt bli en arktisk serie, med isnende action, rå snøscootere, magiske snøvesener, snakkende isbjørner og reinsdyr med superkrefter.

Kanskje det nettopp er Ailo og de magiske supervennene hans som redder de sårbare polarområdene fra onde krefter som gjør at isen smelter og hele jorden trues? Juhu - heia Ailo!»

Innsendt av Trine AalborgFINALIST:

John Arne Smørbukk

«I stedet for Smørbukk som kommer som julehefte hvert år, kunne man byttet ut smørbukk med John Arne Riise. De ligner jo utsendemessig og havner ofte i media uten at de selv ønsker det. Riise snakker jo nynorsk også.

Et spennende eventyr ville jo vært hvorvidt han rakk å komme hjem til mamma Riise for å feire jul. Han kan jo ta feil fly (Smørbukk endte jo opp i Ny-Ålesund når han skulle til Ålesund) eller noe slikt.»

Innsendt av Jan Espen FyllingFINALIST:

Fotballslegga

«Solskjær er et ikon av de sjeldne. Han har vunnet Champions League ved å score det avgjørende målet for laget sitt, og har også vunnet flere titler for en av verdens største fotballklubber.

Som en verdenskjent idrettsutøver vil han bli sett på som et fantastisk ikon for barn. Han spesielle ferdighet er hans supersterke fotballslegge, som fyrer av ballen så hardt at både keepermotstandere og fiender detter om og blir liggende skadet, for deretter å gå til fengsel.»

Innsendt av Sabes GobalFINALIST:

Pål og Magnus

«To helter de siste ukene er curlingspiller Pål Trulsen og sjakkspiller Magnus Carlsen. Fra disse miljøene må det være enorme mengder actionsituasjoner å lage serier på.

Jeg tror dette hadde vært noe verden vil lese.

Tenk bare når unge Magnus (et forbilde for de fleste barn og unge i Norge) spiller sjakk mot andre nasjoners mestere om verdensherredømme. Det kunne være en grisk og kynisk Stoltenberg (statsminister) i bakgrunnen som utnytter den unge helten som egentlig bare vil spille sjakk fordi det er så gøy.

Jeg tror europamester Trulsen har samme appellen til et litt eldre publikum. Historien kan være den samme, mange replikker også, det er kun målgruppen som er forskjellig.

Eller ved nærmere ettertanke - de kunne vært i samme tegneserie og kjempet mot hverandre om popularitet for seg selv og sin idrett. Curling blir jo kalt sjakk på is, så kunne de møttes i duell både ved sjakkbrettet og på isen.

Som sagt en hel masse å spinne på rundt disse to virkelig store publikumsidrettene, jeg tror dette kommer til å slå an.»

Innsendt av Per Håkon BakkejordFINALIST:

Onde MMSer i natten

«John Arne Riise burde være helt!

Handling: I ly av natten drar det mystiske mannen fram sin mobiltelefon. Raskere enn svint sender han ut mystiske MMS\'er til norske snupper.

Meldingene innholder et bilde som gjør at damene blir hypnotisert til å gjøre onde ting som å dra med seg menn ut for å handle med dem, og mennene kommer aldri tilbake.

Bare en mann kan stoppe dette: John Arne Riise! Han må sende ut meldinger til alle damene med en motgift.»

Innsendt av Bendik BendiksenVINNEREN:

Villmannen og Snikskytteren

«Mitt forslag er Vegard Ulvang: «Villmannen fra viddene».

Handlingen skjer i et postapokalyptisk samfunn hvor det råder evig vinter og alt er bare kaos. Russerne har tatt over Norge, men to menn gjør motstand!

Vegard Ulvang terroriserer okkupasjonsmakten og er en moderne Robin Hood. Alle motoriserte kjøretøy er kaputt, så alt foregår ved ren muskelkraft og Ulvang går fra alle.

Med seg som «sidekick» har han Ole Einar Bjørndalen: «Snikskytteren fra Simostranda».

Ulvang er en røver på ski (selvsagt) men har også manet frem uante kunnskaper innen nærkampteknikker med flittig bruk av skistaver og skismurning.

Bjørndalen er den egentlige hjernen bak opperasjonen og er den som gang på gang må redde Ulvang ut av mer eller mindre kinkige situasjoner.

Videre er det også selvfølgelig duket for flere gjesteopptredener fra diverse andre idrettskjendiser.»

Innsendt av Andreas Monsen Narum

LÅRKRAFT MOT DOPING: Johan Olav Koss.
ARKTISK SUPERMANN: Ailo Gaup.
SMØRBUKK OG MMS-SKURK: John Arne Riise.
SJAKK OM VERDENSHERREDØMME: Magnus Carlsen.
SJAKK PÅ ISEN: Pål Trulsen.