Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Leter etter gullmedaljen fra Norway Cup i asken

Drømmer om Ekebergsletta, sliter med mareritt om drapene.

NAIROBI, Kenya (Dagbladet.no): I 2006 var 14 år gamle Norman Maliti med på å vinne gull i Norway Cup.

- Her ligger kanskje gullmedaljen min fra Norway Cup, sier unggutten mens han roter i ruinene av det som for noen uker siden var det beskjedne huset hans.

Så kom valget og de påfølgende påstandene om valgjuks som satte fyr på hele Kenya.

14-åringen har sett og opplevd mer enn det som gutter på hans alder bør. Han har sett folk bli hakket i hjel med macheter og andre som er stengt inne og brent levende.

- Etter at de brant ned hjemmet mitt og 350 andre hus i samme strøk, har jeg hatt mareritt nesten hver eneste natt, sier han og ser sørgmodig ned i asken der restene fra hjemmet hans lå.

- Som oftest drømmer jeg at noen løper etter meg, og da hender det jeg skriker og vekker søsknene mine som ligger på samme rom som meg. Men, det er ofte de vekker meg av samme grunn sier den lille kjappe spissen fra et 14-års lag i Mathare Youths Sports Association (MYSA).

Et lag som må plukke søppel og plastposer med avføring i en av verdens verste slumområder, for å få poeng til laget sitt. For hvis hele laget deltar, får de tre tilleggspoeng i ungdomsserien. 

- Nå orker jeg ikke å tenke på fotball i det hele tatt. Jeg har nesten ikke spist på to måneder, for hos onkelen min bor vi nesten 20 personer på to rom. Om morgenen får jeg en kopp te, og på kvelden noe maisgrøt (ugali), sier Norman.

MINNENE BRANT OPP: Norman (14) vant gull i Norway Cup med denne skoa. Nå leter han etter medaljen i asken av sitt nedbrente hjem. Foto: EINAR LYNGAR
MINNENE BRANT OPP: Norman (14) vant gull i Norway Cup med denne skoa. Nå leter han etter medaljen i asken av sitt nedbrente hjem. Foto: EINAR LYNGAR Vis mer

Mange dager spiser han ikke i det hele tatt. Han er også bekymret for om han får fortsette på skolen.

- Vi har verken penger til skolen eller skoleuniform, men her om dagen sa treneren min at vi kanskje ville få hjelp fra MYSA, sier han, og undres på om vi vet noe.

- Jeg hadde drømt og trent for å dra til Norway Cup i år, men nå tror jeg ikke på det lenger. Hver eneste dag er det uro her, og i går så jeg en gruppe som truet med å starte en ny krig her i slummen. Aller helst vil jeg langt bort fra Mathare, for her er det ikke trygt å bo, sier Noman.

Mathareslummen og Kiberaslummen er de to områdene det har vært mest uro og flest drepte etter at over 1000 mennesker er hakket og klubbet i hjel i Kenya etter valget.

Heldigvis er ingen av barna som spiller fotball i MYSA drept, men noen har mistet foreldrene sine. MYSA har sjekket alle medlemmene og funnet ut at 185 av dem har mistet hjemmene sine. Nå jobber de for fullt for å skaffe midler for å gi dem mat, skoleuniformer, skolebøker, klær og sko og senere hus.

MYSA direktør Peter Karanja har satt i gang en storstilt registrering av alle medlemmene som har mistet hjemmene sine og hvilke behov de har. Han har regnet ut et øyeblikkelig behov for 600 000 norske kroner for å få alle inn i skole og skaffe nok mat til dem.

- Nå må vi jobbe for å finne et trygt sted å gjenoppbygge boligene til de som har mistet den, sier Karanja, som mener det blir vanskelig ettersom ingen vil flytte tilbake til det området der de ble angrepet. Den sosiale situasjonen deres er også fullstendig annerledes, og de føler seg truet av fiender på alle kanter.

Karanja sier at det koster et sted fra 1500 til 2000 norske kroner å bygge opp igjen et hus av samme standard som det de hadde. Det betyr noe reisverk med bølgeblikkplater og plast. I dag har de ikke midler til å bygge opp igjen husene.

image: Leter etter gullmedaljen fra Norway Cup i asken

- Det fortvilte er at de fleste er arbeidsledige og ikke har penger til å kjøpe mat engang, etter det som har skjedd.

Helge Søvdsnes som flyttet til Nairobi for syv år siden for å hjelpe MYSA er forferdet over det han ser sammen med fotballguttene. Det er første gang de tør å komme tilbake hit, og de virker livredde.

Søvdsnes som kjenner Mathareslummen etter utallige besøk, tar dem med til det nedbrente området, mens følelsene fullstendig tar overhånd for den sindige mannen. Han håper norske fotballklubber som har deltatt i Norway Cup kan gå sammen om å hjelpe fotballbarna.

- Det skal ikke mer til enn et lite kakelotteri for å hjelpe Noman og de andre til å kunne gjenoppbygge huset sitt, sier han mens han roter i asken for å se om det kan være en smeltet medalje i asken under huset til Noman.

Selv om fredsforhandlingene sies å ha fått en løsning siste uke, etter at Kofi Annan har jobbet en måned med å mekle mellom president Kibaki og hans rival Odinga har både luo-gjenger og kikuyi sagt at de ikke aksepterer at utlendinger har blandet seg inn, og vil starte krig mot hverandre.

Mange i mobben er arbeidsledige og uskolerte. De er villige til å drepe bare de ser en vestlig fotograf. Forrige gang denne reporter var i Mathareslummen gikk flere personer løs på en tilfeldig luo. Hadde ikke vår venn Peter sagt at vi var turister og ikke journalister, hadde de de ordnet blod for oss sa de.

Tidligere denne uken måtte en kameramann fra den arabiske TV stasjonen Al Jazeera be på sine knær om at mobben ikke skulle drepe en person de hadde begynt å slå.

Volden kan igjen ramme uskyldige i slummen. Ikke minst barna. MYSA-direktør Karanja er bekymkret, og jobber for fullt for å finne et område der husene kan gjenreises.

Men håpet om å få igjen gullmedaljen, og drømmen om en ny suksess i sommer svinner hos Noman og de andre fotballkameratene hans i Mathareslummen.

MISTET ALT DE EIDE: Helge Søvdsnes sammen med gutter som alle har deltatt i Norway Cup, og som har mistet alt de eide. Erick Ohieng, Peter Churchill og Julius Mativo, Noman Mativo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media