ET GODT GREP: Byttet Daniel Braaten - Espen Ruud og etter hvert omleggingen til 4-4-2 ga gode resultater for Ola By Rise og den norske trenerbenken. Ellers er det ikke mye fra kampen mot Danmark By Rise vil skryte av.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ET GODT GREP: Byttet Daniel Braaten - Espen Ruud og etter hvert omleggingen til 4-4-2 ga gode resultater for Ola By Rise og den norske trenerbenken. Ellers er det ikke mye fra kampen mot Danmark By Rise vil skryte av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Lett å angripe oss etter en så svak prestasjon

By Rise innrømmer at Danmark-kampen gikk på stoltheten løs.

(Dagbladet): Erik Huseklepps vakre utlikningsmål mot Danmark lørdag kveld ble en lettelse for det norske landslaget etter en vanskelig kveld på Ullevaal Stadion.

Pasningsfeilene florerte, et velkonstruert angrepsspill var til dels fraværende - eller som assistent Ola By Rise oppsummerte opplevelsen i sin dagen derpå-blogg:

- Vi så såpass ordinære ut som lag og enkeltspillere med ball at gamle, danske fordommer ble som nye.

I dag har By Rise har rukket en kjapp gjennomgang av kampen på video, og holder på å mate PC-en med de nødvendige dataene for en grundigere analyse.

Men en ting kan han slå fast allerede: Norge var omtrent like dårlige som trenerne følte det rett etter kampen.

- Det jeg har rukket å se, bekrefter at vi hadde usedvanlig høy feilprosent på pasningsnivået. Sånn opplevdes det helt subjektivt etter kampen, og det var vel alle enige om, sier Ola By Rise til Dagbladet.

- Det er mange spillere som har helt umotiverte «trykkfeil», som jeg velger å kalle det. I sum gir det mange bortkastede angrep, og en rekke danske kontringer som vi må springe etter, for å gjenvinne ballen og starte nye angrep, sier han.

Spillerne var preget
Grunnene til at det blir sånn, er vanskelig å oppsummere i en kjapp telefonsamtale. Men By Rise innrømmer at det kan ha vært presset for anledningen som påvirket spillerne.

- Vi hadde en rolig og fin tilnærming til kampen. Men det ble en veldig spesiell kveld, den ble omtalt som århundrets kamp, slaget om Norden - veldig mye sto plutselig på spill. Det så ut som flere var mer preget underveis av den muligheten til å legge Danmark bak seg, enn vi hadde forutsett. Sånt er det vanskelig å vite i forkant, sier han.

- Hvordan kan man sørge for at det ikke gjentar seg?

HØY KLASSE: Angrepet som endte med Erik Huseklepps vakre scoring viser hva Norge er i stand til å gjøre når det klaffer, mener By Rise. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
HØY KLASSE: Angrepet som endte med Erik Huseklepps vakre scoring viser hva Norge er i stand til å gjøre når det klaffer, mener By Rise. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Vi må nok utvikle laget vårt videre på den måten at vi er best når det gjelder, at vi mestrer de store anledningene. I et sluttspill blir anledningene veldig store, og da gjelder det å spille på seg erfaring. Det er også opp til hver enkelt oppe i hodet sitt, å tenke gjennom hvordan dette opplevdes, både som gruppe og som enkeltspillere. Når det er sagt, har jeg ikke tro på noen samtalegruppe om dette temaet, vi er fortsatt mest opptatt av det fotballfaglige, de små grepene. Det er jo ikke sånn at vi kan kalle inn landslaget i 14 dager og gå gjennom alt som er mulig å forberede, vi må bruke den tiden vi har til rådighet klokt, også inn mot Portugal-kampen, sier By Rise.

På stoltheten løs
Norges opptreden på Ullevaal-kvelden ble slaktet av danskene etter kampen, og de var ikke de eneste som slo fast at nordmennene nesten bare markerte seg på dødballer og innkast.

Det vil si, dét pluss utlikningsmålet - som var et lite glimt av hva Norge trakter etter å kunne vise fram oftere.

- Mye som blir sagt er litt tabloide greier, men vi er ikke noe imponerte selv heller, og det går jo litt på stoltheten løs. For meg er det ikke helt likegyldig hvordan vi spiller fotball, sier Ola By Rise.

- Men vi har vist i det siste at vi har en god balanse gjennom det at vi holder ballen presist på bakken - samtidig som vi nok er mer fremoverrettet, og bevisste i kontringsfasen enn en del andre lag. Denne variasjonen er beviselig etter opptelling: I 2010 skapte vi like mange sjanser i etablert spill som på overganger og på dødball, sier han.

Heldige nordmenn, gode dansker
Det skal også sies at det var Danmark som scoret etter dødball, mens Norge faktisk utliknet i åpent spill.

- Det er jo internasjonal klasse over scoringen. Bevegelsene, pasningen, det er ikke noe tilfeldig ved det, og det viser en positiv evne at vi kommer tilbake i en sånn kamp med et flott mål som har stor betydning. Det er godt å vite at vi har spillere som Braaten og Huseklepp, med litt unorske egenskaper som de kan plukke fram, sier Ola By Rise.

- Men sånn som vi så ut på lørdagen, må vi bare strekke hendene i været, og si at vi var heldige som fikk 1-1. Det skyldes slett ikke dårlige forberedelser og vilje, men for mange mislyktes samtidig.

Drillos høyre hånd vil heller ikke unnlate trenerteamet for et ansvar, selv om spillernes personlige forkortkomminger kanskje var lettest å se.

- Det er klart, vi må også spørre oss om vi var modige nok, om vi burde ha løftet oss litt høyere, om vi burde gjort det tidligere. Men laget har ikke opptrådt sånn på lang tid, sier By Rise.

- Det hører selvfølgelig også med til saken at danskene var veldig godt forberedt. De var flinke til å stenge pasningsrommene vi liker å bruke, og holdt sine egne feil på et minimum. Der de tidligere har servert motstandere overgangsmuligheter, var de nå veldig bevisste på å stenge overganger, for de vet at vi er gode på det. Men vi lot oss stenge litt for lett. Vi kom ikke gjennom første pressleddet, det skjedde litt for ofte, og da ble vi tvunget til å spille mot etablert, sier han.

Lett å kritisere
Etter kvelder som den i Oslo lørdag, har Norge gjerne en tendens til å få kritikk for fantasiløshet og feighet, og det følger ofte en spillestildebatt i kjølvannet også.

FOR MANGE TRYKKFEIL: De norske spillerne mistet ballen oftere enn vanlig, og ga danskene muligheter på overganger.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet .
FOR MANGE TRYKKFEIL: De norske spillerne mistet ballen oftere enn vanlig, og ga danskene muligheter på overganger.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer

Vålerenga-trener Martin Andresen sier til Dagbladet i dag at det er umulig for Norge å ha et godt pasningsspill, sånn som taktikken er på landslaget under Drillo.

Ola By Rise er lite lysten på å gå inn i noen diskusjon med Andresen etter prestasjonen mot Danmark.

- Martin er en dyktig trener, som gjorde en god jobb med Vålerenga i fjor. Han skal få lov til å ha sitt syn. Jeg går ikke inn i noen diskusjon om akkurat det der, men jeg tror ikke verden er så annerledes når man kommer ned til hva som faktisk skjer på banen, sier han.

- Vi kommer til å jobbe videre for å gjøre det bra med landslaget. I mitt hode handler det om å ha et godt pasningsspill langs bakken. Så kan jeg si at jeg personlig mener at om man kan spille ballen presist framover - så vil jeg foretrekke det. Men jeg er ikke interessert i noen polemikk etter en såpass svak prestasjon, for det er veldig lett å angripe landslaget etter en så svak prestasjon, sier By Rise.

- Jeg har stor respekt for Martin, og han har et spennende lag. Men mange trykkfeil - litt umotiverte pasningssfeil - det har ingenting med spillestil å gjøre. Uansett hvordan du spiller fotball, må du treffe medspiller med ballen. Vi har en spillergruppe som er så klok og fin på sitt beste, at det var litt synd at vi ikke viste oss fram på en bedre måte, sier han.