Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lett å trene seg i senk

Sist sesong slet tre av de beste langrennsgutta med overtrening. Nå er de i den kritiske fasen igjen.

UTE EN HEL SESONG: Simen Østensen bommet på treningen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
UTE EN HEL SESONG: Simen Østensen bommet på treningen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

||| DET å trene riktig inn mot vinteren skulle vært en paradeøvelse for verdens mest tradisjonsrike langrennsnasjon. I mer enn hundre år har de raskeste skiløperne våre tatt med seg stadig mer erfaring om hvordan kroppen kan gjøres maksimalt klar til sesongen.

Der de en gang startet famlende med å løpe rundt på bygdeveiene med tretopper i tau bak for å få motstand nok i økta, avslutter landslaget denne uka en høydesamling i Nord-Italia der en gjennomgående medisinsk testing skal legge nye biter i treningspuslespillet.

For all stolt historie og stadig mer avansert vitenskap til tross. Det å komme i langrennsform er fortsatt et puslespill.

DERFOR blir også noen biter borte underveis.

Seinest i forrige sesong forsvant tre av de norske håpene. At dette dessuten skjedde på forskjellig vis, understreker kompleksiteten ved å drive utholdenhetsidrett helt på grensen av kroppens yteevne.

Det var omtrent der Simen Østensen var på denne tida i fjor. Da hadde han knivet i teten på landslagets intervalløkter gjennom hele sommeren og høsten. Det så ut som om Tour de Ski-helten fra 2006/2007 endelig var blitt voksen nok til å følge opp de store forventningene og at Petter Northug skulle få konkurranse av en nesten jevnbyrdig spurtspesialist.

Slik gikk det ikke.

MULIGENS gjorde Simen en feilvurdering nettopp i høyden:

- Vi var der da jeg begynte å kjenne at ting ikke var som de skulle. Da burde jeg reist ned med en gang, konkluderte han til langrenn.com seint i fjor høst.

Da stod han over åpningsrennet, og trodde fortsatt kroppen skulle finne tilbake til sitt rette jeg i løpet av vinteren.
Det gjorde den ikke.

Det er grunnen til at landslagstrener Morten Aa Djupvik har strammet inn kontrollen med Simen sin treningshverdag. Dette er den andre sesongen 25-åringen har mislyktes på grunn av feildoseringer i oppkjøringen, og det har verken han eller landslaget råd til. Med sin gode repeterende hurtighet i løypa virker Østensen som skapt for de rykkene som gjerne avgjør moderne langrenn.

DET er kanskje også  Petter Eliassen. For ett år siden gikk det store ord om treningsresultatene til den 23 år gamle trønderen, men så ble alt litt for stort. Petter trente seg i senk, slet med tunge bein og brukte for lang tid til å ta tak i problemet. Resultatet ble en nærmest ødelagt sesong.

Nå er han tilbake i samme høstform igjen, har konkurrert jevnt med de beste eliteløperne på enkelte treninger, men har lært seg å bremse før belastningen på kroppen blir for stor. I utgangspunktet er Eliassens karriere justert mot VM i 2011 i stedet for OL denne vinteren. Så langsiktig må ekstrem utholdenhetsidrett av og til være.

PROBLEMET er likevel at totalbelastningen kan velte adskillig mer rutinerte løpere. De siste sesongene har Tord Asle Gjerdalen utmerket seg som en svært kalkulerende utøver med en sjelden evne til å disponere kreftene i fellesstart. Som medisiner har han også hatt faglig kunnskap til å beregne bedre enn de fleste lagkameratene hva kroppen tåler. Det forhindret ikke at Gjerdalen ble den tredje norske toppløperen som gikk på en smell. Etter VM i februar var han helt kjørt, og måtte avslutte sesongen før snøen forsvant. Ennå vet han ikke om han klarer å komme skikkelig tilbake.

Gjerdalen sleit ikke med klassisk overtrening. For ham var det all den tettpakkete hverdagslige aktiviteten som til slutt ble for overveldende. Slik er det er neppe tilfeldig at en type som Petter Northug som alltid synes å være i form, samtidig er den desidert beste til å slappe av mellom øktene. For pliktoppfyllende, bredt interesserte og utrustete utøvere er selve begrensningen av idrettsaktiviteten den vanskeligste utfordringen.

DET gjør de ensformige samlingsukene på høstparten til en risikabel periode. Ikke minst for et herrelandslag der bare Petter Northug presterte maksimalt sist vinter, og som går inn i OL-sesongen med en underliggende usikkerhet om selve treningsopplegget.

Den første forandringen var ment å være flere timer på snø i Stelvio, men tåka oppe på isbreen tok noen av dem.  Der forsvant den planlagte forbedringen.

Likevel er det først når du tror at slike uforutsette endringer stopper framgangen din, at du virkelig risikerer å bli nedkjørt for Norge.

GIKK PÅ EN SMELL: 
Tord Asle Gjerdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GIKK PÅ EN SMELL: Tord Asle Gjerdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling