Lett for RBK på Færøyene

Slo Runavik i Europa League.

FORMALITET: Returkampen mot Runavik på Lerkendal bør bare være en formalitet, etter kveldens 3-0-seier. Her jubler RBK-gutta på Ullevaal, etter søndagens seier mot Vålerenga. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FORMALITET: Returkampen mot Runavik på Lerkendal bør bare være en formalitet, etter kveldens 3-0-seier. Her jubler RBK-gutta på Ullevaal, etter søndagens seier mot Vålerenga. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

|||(Dagbladet.no) NSI Runavik - Rosenborg 0-3.

RBK var heldige da de trakk færøysk motstand i den første kvalikrunden til nye Europa League. All potensiell motstand var høyst overkommelig, men de slapp en lang tur til Øst-Europa.

I stedet reiste serielederne til Færøyene, hvor de i kveld spilte mot glade amatører - som ikke får annet enn blåmerker og skrubbsår for å spille fotball.

Selv om et tap i denne kampen trolig hadde utløst reaksjoner på Richters skala, stilte trener Erik Hamrén med et sterkt mannskap. Norske klubber har gått på flere stygge smeller i Europa de siste åra, og Hamrén vil ikke at Rosenborg skal havne på den lista.

Svensken er godt fornøyd med tremålsseier og nesten begge bein i neste runde.

- Det skal selvfølgelig mye til at vi ikke går videre nå, men vi må være skjerpet. Kampen skal spilles, men viser spillerne den fokus og konsentrasjon som de viste i dag, skal nok det gå greit, sier Hamrén til RBK.no.

Slapp med skrekken
Og det hadde bare gått fem minutter før Runavik fikk en forsmak på det alle trodde var i vente. Dario Zahora var bare tverrliggeren unna å sende Rosenborg i ledelsen. Et kvarter seinere gjorde kroaten ingen feil da han headet et Dider Konan Ya-innlegg i mål.

Men før dette hadde faktisk Runavik en så stor sjanse at de kunne tatt ledelsen. Oli Hansen headet nemlig et innlegg i tverrliggeren, men Rune Almenning Jarstein slapp med skrekken.

Rosenborg spilte seg til flere store sjanser før pause, men tok bare med seg en ettmålsledelse inn i garderoben.

- Det er bra vi leder, men vi skulle hatt flere mål. Jeg tror det blir flere mål i denne kampen. Vi hadde en dårlig periode etter 20 minutter, men ellers har det vært bra, sa Erik Hoftun til RBK.nos livetjeneste i pausen.

Trønderne hadde stort sett full kontroll etter hvilen, men de sleit med å få uttelling foran mål på Færøyene.

Lustig fra krittmerket
13 minutter inn i andreomgangen fikk de hjelp av NSI Runavik-spilleren Meinhard Jónsen, som satte ballen i eget mål etter corner.

Rett før slutt var innbytter Trond Olsen gjennom, og han ble felt slik at RBK fikk straffe. Mikael Lustig var den rosenborgeren som var nærmest da Runavik scoret selvmål, så det var kanskje derfor han fikk sjansen fra krittmerket.

Svensken var iskald, og kippet ballen inn til 3-0.

- Det var en bra seier av oss i en kamp vi hadde full kontroll. Vi skulle kanskje scoret flere mål i 1. omgang med alle de sjansene vi hadde, men det var stabilt og bra gjennomført av spillerne, sier Erik Hamrén.

Returkampen på Lerkendal spilles om ei uke.

Dersom det blir seier over Runavik venter Qarabag  fra Aserbajdsjan i den andre runden. Der kommer også Tromsø inn, og de skal møte
Tromsø møter Dinamo Minsk (Hviterussland) eller Renova (Makedonia).

Fredrikstad og Vålerenga kommer inn i tredje (siste) kvalikrunde.