MØTER PARAGUAY: David Villa scoret det eneste målet i VMs siste åttedelsfinale, mellom Spania og Portugal. Nå venter Paraguay i kvartfinalen. Foto: Helmut Fohringer, EPA/Scanpix
MØTER PARAGUAY: David Villa scoret det eneste målet i VMs siste åttedelsfinale, mellom Spania og Portugal. Nå venter Paraguay i kvartfinalen. Foto: Helmut Fohringer, EPA/ScanpixVis mer

Lett vei for Spania

Stabilt, skikkelig og proppfullt av kvalitet.

||| SÅVIDT OVER midten i en turnering der Spanias tap mot Sveits fortsatt står som den største overraskelsen, er vel triumfer utskrevet på forhånd noe spanjolene skal holde seg langt unna. Det gjør de sikkert også, men vi andre kan prøve oss:

•• Når kvartfinalemotstanderen ble Paraguay, er Spania VMs første semifinalist.

Så stor er forskjellen på lagene, og så ydmyke er den regjerende Europamesteren.

DET KOM ET eksempel på det allerede før prestisjekampen mot Portugal der oppmerksomheten selvsagt var størst på hvordan spanjolene skulle stoppe Ronaldo:

- Ved ikke å henge oss opp i Ronaldo, svarte trener Vicente Del Bosque:

- Det er Portugal som lag som teller.

PORTUGISERNE hadde forøvrig både Del Bosque og de spanske spillerne mye godt å si om. Fotballfolk i mental balanse er helst rause mot de som driver sporten på nesten samme nivå. De aller beste har i hvert fall ikke noe behov for å være arrogante.

Det er omtrent der spanjolene befinner seg. Trygge til å konsentrere seg om sitt eget spill og så ordentlige i det de gjør at de sjelden trenger å kompensere. Det var sikkert en tilfeldighet at lagets første gule kort kom i den fjerde kampen deres. Men resten av VM-statistikkene som nå før kvartfinalene har fått Spania på topp, er langt fra tilfeldige.

FOR ETTER at et kontringsfarlig portugisisk lag lenge ledet på antall farlige sjanser, var det nettopp konsistensen og tryggheten i det spanske spillet som avgjorde kampen.

Det er den du finner igjen i følgende statistikker med Spania på topp:

•• Antall pasninger: Spania 2265, med Brasil (1929) og Argentina (1848) nærmest. Kvartfinale-motstander Paraguay har nøyd seg med 1365.

•• Prosentandel vellykkete pasninger: Spania 81 %, fulgt av Brasil med 80 % og Argentina med 77 %. Paraguay er blant de svakeste med 68 %.

•• Antall crosspasninger: Spania 106, nesten tretti flere enn Tyskland som er nummer to og dobbelt så mange som for eksempel Argentina.

Med disse tallene ser du rammene for spanjolenes spill. Ballen skal holdes fra side til side helt til mulighetene kommer.

MOT PORTUGAL skjedde det etter suksess-malen fra EM for to år siden med ballen lekkert inn i bakrommet på spanjolenes venstreside mellom motstanderens stopper og back.

På nytt var målet spunnet rundt trioen Iniesta, Xavi og Villa, fordelt på en stikker, et hælspark og en avslutning. For anledningen måtte David Villa ta avslutningen to ganger uten at det så ut til å påvirke konsentrasjonen noe særlig. Han er utvilsomt en av VMs beste avsluttere.

I tillegg fikk spanjolene et spissalternativ til Fernando Torres. Det var først da Torres ble byttet ut med Fernando Llorente at framdriften kom i det spanske angrepet. 1,94 meter høye Llorente er et tydelig alternativ som i trange kamper gir spanjolene en mulighet også i lufta. Om det ender med Brasil i finalen, kommer han nok inn igjen, selv om Torres forøvrig var mye kvikkere enn i gruppespillet.

OG HVA MED Ronaldo som ikke ble passet spesielt på? Han tuslet mest for seg selv, klaget litt på dommeren, rettet på leggskinnene og dro en og annen trickpasning uten grunn.

Portugal har et flott lag, men mangler vel strengt tatt både en kaptein og en stjerne som er mer opptatt av at andre skinner rundt ham. Spania har sine defensive mangler, for eksempel for liten fart i midtforsvaret, men stiller ellers med både et lag og en lagledelse god nok til å tåle VMs største favorittstempel en gang til uten å feile.

Dette ender i hvert fall med semifinale.