Ringvirkningene av Edvartsen-saken

Lettelse preger dommersjefens evaluering. Det siste dommerne trenger er en bjørnetjeneste

Norges Fotballforbund puster med magen igjen etter bruddet med dommeren og seksjonslederen de oppfattet som en rabiat verkebyll. Dommersjefens oppsummering av 2017 bærer preg av det.

FØLGER MED: Dommersjef Terje Hauge på tribunen da Vålerenga slo Sogndal 3-0 tidligere i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØLGER MED: Dommersjef Terje Hauge på tribunen da Vålerenga slo Sogndal 3-0 tidligere i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ETTER TRE ÅR i jobben løfter dommersjefen i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, den ferdigspilte sesongen fram som den beste i sin regjeringstid. I evalueringen er han "veldig fornøyd med å registrere at samholdet, trivsel og trygghet er blitt fantastisk i løpet av 2017".

EUFORIEN ER FAKTISK til å forstå. Etter tunge år i 2015 og 2016, og med Svein-Erik Edvartsen ute av dommergarderober og forbundslokalene på Ullevaal stadion, har dommersjefen begynt å puste igjen. Møllesteinen han hadde rundt halsen og som var inngangen til året, saken som begynte som en stein i skoa og utviklet seg til en personalsak norsk fotball aldri har opplevd maken til, forsvant med forliket mellom NFF og Edvartsen 8. mai.

AVSKJEDEN FRA SEKSJONSLEDERJOBBEN i avdelingen for samfunnsansvar, den brutale konsekvensen av dommersaken som mest sannsynlig vil bli prøvd i Oslo tingrett om ikke partene kommer til enighet før det, hadde ikke Hauge noe med. Da den verkebyllen åpnet seg for fullt 16. mai hadde Terje Hauge allerede hatt ei uke på seg til å klemme sin tom for gørr.

DERFOR VET HAN tilsynelatende ikke hvilket bein han skal på i sin evaluering av dommernes 2017. På fotball.no står det å lese at sesongen som er gått er den beste siden han overtok for Rune Pedersen etter 2014-sesongen. Og det er greit at 1) det er bedre enn 2015, 2) bedre enn det like rufsete og internasjonale kriseåret 2016, og 3) at han er glad og føler lettelse over å ha fjernet personen stadig flere oppfattet som et tiltakende problem.

Men virkelig, Terje Hauge?

Når framgangen er på 0,03 poeng (fra 8,32 til 8,35) på den målbare skalaen før sesongens to siste kamper gikk i grøfta – virkelig?

SESONGEN 2017 BEGYNTE med konsekvensen av sesongen 2016. Den var at Norges beste dommer, Svein Oddvar Moen, var blitt degradert av FIFA. For første gang siden 1995 har derfor ikke Norge en internasjonal elitedommer. Det betyr blant annet at VM i Russland 2018 spilles uten norsk tilstedeværelse på dommerfronten.

ISOLERT SETT HAR Hauge rett når han sier Moens fall er et resultat av for dårlige prestasjoner i 2016. Likevel; det gjør ikke 2017 bedre. Det blir ikke bedre når den beste dommeren ikke er god nok. Året blir ikke bedre – uansett hvor ubehøvlet, ukollegial og gæern han måtte være – at Norges nest beste dommer, Svein-Erik Edvartsen, blir avskiltet heller. Og selv om feil er naturlig og hører spillet til er det vanskelig å se hvordan to kjempetabber i to av sesongens viktigste kamper – cupfinalen og play off-finalen til Eliteserien – ikke skal påvirke sesongens ettermæle.

For Sogndals del, som ble offeret for den ene feilen, handler det om et titalls millioner kroner.

I CUPFINALEN MISSET Norges tredje beste dommer, Ola Hobber Nilsen, en offside som ga Lillestrøm 1-0, en scoring som preget kampen (og resultatet?). I play off-finalen sviktet Tore Hansen, nummer fire på rankingen, da han fem minutter før slutt ga Ranheim et feil idømt straffespark – en dommeravgjørelse som sendte Ranheim til ekstraomganger, straffespark og Eliteserien. Og Sogndal, som hadde klart seg om kampen hadde vært ferdig etter 90 minutter, til OBOS-ligaen.

Det er ikke bra.

Det er dårlig.

JEG SKJØNNER AT Edvartsen-saken (e) tappet NFF for energi og krefter og at lettelsen var stor da avgjørelsen om avskjed ble tatt. Det hadde gått for langt. Det var ikke til å leve med. Svein-Erik Edvartsen hadde gravd sin egen grav med en kommunikasjonsform og væremåte det ikke er takhøyde for på Ullevaal stadion. Men å «feire» det med en festtale av en evaluering der alt synes å være rosenrødt fordi det råtne eplet er fjernet fra kurven er ikke måten å gjøre det på.

Sjargongen i dommermiljøet forsvant nemlig ikke med Svein-Erik Edvartsen.

Blir den avdekket er jeg usikker på hvor god trivselen, samholdet og tryggheten egentlig er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer