Lettelsens store sukk

Først gratulerte han gutta sine med sitt aller største smil. En snau time senere, da Italias 1-0 var et faktum klokka 22.52, slapp han ut den siste lufta han hadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Dette betyr at det blir en sein kveld, sa Åge Hareide og gliste. -  Og at vi kan reise til Minsk med nedsunkede skuldre.

Med Norge i VM-playoff midt i november har Åge Hareide nådd sitt første delmål. Det er han selvfølgelig fornøyd med. Men skal han ta laget sitt til Tyskland neste sommer, og virkelig reise dit med reelle ambisjoner om noe mer enn tre kamper og tidlig ferie, er han nødt til å jobbe inn det Norge manglet på Ullevaal i går kveld. Og som Moldovas trener Victor Pasulko uttrykte på følgende måte:

Ikke gode nok

-  I europeisk VM-målestokk er ikke Norge gode nok til å føre kamper og prege spillet.

Dermed sa Moldovas trener klart og tydelig det som har vært den internasjonale kritikken mot norsk landslagsfotball siden vi brøytet oss vei med Drillo tidlig på 90-tallet. At vi ikke er i stand til noe særlig mer enn det forutsigbare. Og Åge Hareide ser det sjøl om han ikke var spesielt opptatt av det i går kveld.

Fordi han hadde andre tanker i hodet.

-  Nå er jeg bare glad, sier Norges landslagstrener. -  Jada, vi spilte ingen strålende fotballkamp, men vi gjorde den jobben vi kom hit for. Og det er ikke lett å vinne slike kamper sjøl om motstanderen heter Moldova og ligger langt nede på FIFA-rankingen.

-  Det er ikke lett å vinne noen kamper i internasjonal fotball.

SAMMEN MOT VM: John Carew måtte se Norge slå Moldova fra sidelinja i går. Da seieren var klar delte han sine gode følelser med landslagstrener Åge Hareide. Nå ønsker Lyon-proffen seg Tyrkia i playoff.
SAMMEN MOT VM: John Carew måtte se Norge slå Moldova fra sidelinja i går. Da seieren var klar delte han sine gode følelser med landslagstrener Åge Hareide. Nå ønsker Lyon-proffen seg Tyrkia i playoff. Vis mer

Norge gjorde akkurat det Åge Hareide hadde sagt vi skulle gjøre. Vi spilte Moldova lave, trøkket på og skaffet oss muligheter på dødball. Men i all den retningslinjede utførelsen manglet det lille som kunne gitt oss en tidligere ledelse og en roligere kveld.

Som vanlig var både valgene og presisjonen for dårlig.

Gjennomførte godt

-  Jeg ser at vi må øve mer på å spille mot lag som pakker seg ned, sier Hareide. -  Men akkurat nå er jeg mest opptatt av at vi gjennomførte kampen godt og fikk det nødvendige målet. Og jeg er ekstra glad på Sigurd Rushfeldts vegne som fikk den scoringa alle har ventet på.

-  Han hadde et voldsomt press på seg før denne kampen.

Med Norge i to avgjørende kamper til å nå VM-sluttspillet var det også tid for å kikke inn i framtida i går kveld. Den framtida som går forbi resten av dette fotballåret. Og der ser Åge Hareide de spillerne som kan gi oss den dimensjonen Moldovas og mange andre landslagstrenere kritiserer oss for.

Evnen til å styre kamper.

-  Se på karer som Kristofer Hæstad og Christian Grindheim, sier Hareide med stolthet. -  De er fantastiske fotballspillere som både orker og har gode ferdigheter. Og sammen med resten av den nye generasjonen er jeg overbevist om at vi blir mye bedre på sikt.

-  Jeg er imponert av det de leverer.

Underholdning på de internasjonale fotballarenaene kan du snart bare glemme. Hvis du ikke evner å la deg underholde av at det laget du holder med vinner. Og derfor ble Åge Hareide en smule brysk da en moldovisk journalist spurte om det snart ikke var på tide at Norge begynte å variere spillet litt mer.

-  Fortell den karen der at det er jeg som trener Norge, sa Hareide til tolken.

Til oss sa han det alle vet. At internasjonal fotball er tett og kynisk og at 1-0 er et resultat Norge må lære seg og vinne med. For 1-0 er flott det - det gir like mange poeng som 2-0, 3-0 og 4-0. Og så innebærer det ikke like store risikoer.

-  Man er nød til å være forsiktig når man leder, sier Åge Hareide. -  Man kan ikke ta noen sjanser. Og derfor var 1-0 over Moldova meget god underholdning for meg.

-  Jeg håpe det var det for andre også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer