- Lettere å gå i toget nå

Brann slo Vålerenga og Martin Andresen.

BRANN STADION (Dagbladet.no): Brann-Vålerenga 1-0

Fotballens nasjonaldag ble avrundet med storoppgjøret mellom Brann og Vålerenga, fredag kveld.

Store politistyrker var på plass rundt Brann Stadion og i forkant av kampen braket det sammen såkalte casuals ved en skole i nærheten. På stadion lot allikevel ingen seg påvirke av dette, og begge lags supportere bidro til at stemningen var elektrisk før kampstart.

Kampen startet i stort tempo, men ingen av lagene klarte å etablere et klart trykk de første minuttene. Begge lag hadde et par skuddforsøk, men de to keeperene hadde ingen problemer med å holde buret rent.

Comeback for Andresen 

Fjorårets gullkaptein Martin Andresen var også tilbake på Stadion og hans tidligere supportere viste ingen nåde. Bergenserne hadde tydeligvis ikke glemt alt oppstyret rundt overgangen til Vålerenga og pep kraftig da Andresen hadde ballen. Midtbanegeneralen lot seg åpenbart ikke affisere av dette.

- Jeg kommer hit som motstander for det som sikkert er hatlag nummer én for bergenserne, og da må man regne med litt støy, sier Andresen. Hva de ropte bryr jeg meg ikke om, jeg er fullstendig uinteressert, utdyper han.

Til tross for tap var landslagskapteinen ved godt mot og var ikke så opptatt av at Brann passerte Vålerenga på tabellen.

HET TILBAKEKOMST: Martin Andresen fikk lite arbeidsro på Vålerengas midtbane da han kom tilbake til Brann Stadion for første gang i Oslo-lagets drakt. Foto: Marit Hommedal/Scanpix
HET TILBAKEKOMST: Martin Andresen fikk lite arbeidsro på Vålerengas midtbane da han kom tilbake til Brann Stadion for første gang i Oslo-lagets drakt. Foto: Marit Hommedal/Scanpix Vis mer

- Tabellen bryr jeg meg ikke om. Jeg bryr meg om hvordan vi spiller, og jeg synes vi viste gode takter her i dag, det er betryggende, sier han. At det nye systemet vårt skal ta tid har jeg visst hele tiden, men når det sitter vil vi bli veldig gode. Nå venter en 7-timers busstur hjem med masse flott natur så det blir deilig, avslutter Andresen flirende.

Store sjanser 

Etter drøye halvtimen løsnet det virkelig for begge lag.

Thorstein Helstad ble spilt helt alene igjennom av Jan Gunnar Solli, men storscoreren klarte ikke å overliste Troy Perkins. En kjempesjanse for Helstad og en god redning av den kanadiske keeperen.

Fortvilelsen hadde så vidt lagt seg på Stadion da Vålerengas unge stjerneskudd, Mohammed Abdellaoue, fikk en sjanse mot Håkon Opdal. Angriperen fikk ballen litt overraskende i bena og forsøkte å pirke ballen i mål, men landslagskeeperen reddet til corner.

To minutter senere var det Vålerengas Bengt Sæternes sin tur. Den tidligere Brann-spilleren steg til værs i Brann-feltet etter et innlegg fra høyrekanten av Freddy Dos Santos, men headingen endte i stolpen ved siden av en utspilt Håkon Opdal.

Rop om straffe 

Et entusiastisk hjemmepublikum raste etter drøyt 35 minutter da Torstein Helstad falt etter kontakt med Troy Perkins innenfor Vålerengas 16-meter. Dommer Tommy Skjerven holdt fløyta nede og både spillere og publikum protesterte. Det kunne virke som keeperen var borti angriperen, men Vålerenga slapp med skrekken.

- Lettere å gå i toget nå

Fem minutter senere falt Helstad igjen i feltet, men denne gangen falt angriperen tilsynelatende lett i feltet og Skjerven vinket korrekt spillet videre.

- Det så vel ut som noe dommeren kunne ha blåst for, men det jevner seg ut over en hel sesong, sa en diplomatisk Brann-trener til Dagbladet.no etter kampen. Han var også greit fornøyd med kampen sett under ett.

- Vi var veldig tafatte innledningsvis, men tok over mot slutten av første omgang. Etter instruksene i pausen synes jeg vi går ut og er best i andre omgang. Vi har kanskje ikke fått motoren skikkelig i gang enda, men vi kommer oss nå, sier Mjelde.

Kampen roet seg deretter og lagene gikk til pause uten mål.

Dramatisk andreomgang 

Etter en relativt rolig start på andre omgang tok kampen en dramatisk vending etter 65 minutter.

En lang ball i bakrom viste tydelig tempoforskjellen mellom Helstad og Thomassen i Vålerenga-forsvaret. Angriperen løp enkelt forbi stopperen som rev ned Helstad ned bakfra rett utenfor 16-meteren. Dommeren trakk opp det røde kortet og Vålerenga måtte spille resten av kampen med 10 mann! Martin Andresen var ikke uenig i utvisningen.

- Det kom en lang ball opp fra Vaagan Moen og vi falt ikke av fort nok. Helstad smatt forbi Dan (Thomassen) og ble revet ned, så den utvisningen så nok grei ut, sier han etter kampslutt.

Brann klarte ikke umiddelbart å etablere noe press etter utvisningen og spillet bølget fram og tilbake på Stadion. Brann kastet innpå Robbie Winters og Cato Guntveit og startet sluttspurten. Bare et par minutter senere sendte Torstein Helstad bergenserne til himmels.

Petter Vaagan Moen slo inn et frispark mot bakerste stolpe fra høyrekanten. Der stod en umarkert Gylfi Einarsson som headet ballen tilbake i beina på Helstad. Storscoreren hadde ingen problemer med å sette ballen i mål og Brann tok ledelsen med drøyt 10 minutter igjen å spille.

- Vi har øvd mye på dette på trening så det var deilig å få det til i kamp, sier Helstad. Vi har mye power inne i boksen så da er det bare å posisjonere seg. Det blir nok litt lettere å gå i toget nå, smiler han.

Kontrollerte enkelt i land 

Vålerenga var tydelig svekket med sine 10 mann og klarte aldri å etablere noe press på Brann de siste 10 minuttene.

De farlighetene som oppstod var det Brann som stod for og med litt presisjon kunne seieren blitt både ett og to mål større for de røde. Det ble imidlertid med det ene målet og Brann avsluttet dermed fotballens nasjonaldag med 3 poeng.

PS: Med kveldens seier passerte Brann Vålerenga på tabellen og har funnet formen etter en svak seriestart.