- Lettere å slutte med fotball

Vålerenga-spiss og snusbruker Petter Belsvik (34) har liten tro på at han ville blitt raskere skadefri om han ikke snuset.

I løpet av fotballkarrieren har han slitt med flere leddbåndskader, en skulderskade satte ham ut av spill en hel sesong, og det tok også tid å komme seg etter en operasjon i akillessenen i 1998. I april, etter tre serierunder, dukket smertene i akillessenen opp igjen.

- Det er først nå jeg er ordentlig frisk. Et skikkelig avbrekk med alternativ trening skulle til for å bli kvitt smertene, sier han.

Forskere har funnet ut at idrettsutøvere restituerer seg langsommere etter skader når de har nikotin i blodet. Belsvik deler ikke forskernes syn.

Snus

  • Snus inneholder mer enn 2500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin..
  • En alminnelig pris (ca. 2,5 g) inneholder 3,2-6,1 mg nikotin. Til sammenlikning vil en som røyker få i seg omkring 2 mg nikotin per sigarett.
  • Nikotinet i snus og skrå tas opp i blodet via munnslimhinnen, og transportes deretter med blodet rundt i kroppen. Nikotinet er til stede i kroppen lenger ved snusbruk enn ved røyking.
  • Nikotin gjør at blodårene trekker seg sammen. Fører til økt puls og høyere blodtrykk.
  • Bruk av snus øker risikoen for skader ved fysisk trening.
  • Snusing gir økt risiko for å utvikle type 2 diabetes.

    Kilde: Statens tobakkskaderåd

- Jeg restituerer meg vanligvis raskere etter skader enn det legene trodde på forhånd - raskere enn snittet. Slik sett har jeg ingen tror på dette, sier Petter Belsvik til Dagbladet.

Snuskultur

Belsvik begynte å snuse da han avtjente verneplikten. Siden har han prøvd å slutte opptil flere ganger, og han har lyktes over kortere perioder.

- Jeg sluttet i seks måneder en gang. Men jeg merket ikke noe på formen, sier han.

- Tror du det er mulig at restitusjonstida etter beinbrudd fordobles med snusbruk - slik forskerne har dokumentert?

- Jeg synes det høres svært tvilsomt ut. Jeg tror ikke det er noen forskjell på folk som snuser og folk som ikke snuser når det gjelder hvor lang tid det tar å komme seg etter skader.

Belsvik tror så mye som halvparten av Tippeliga-spillerne bruker snus. Han begrunner nikotinavhengigheten hos spillerne med en snuskultur i miljøet.

- Det er ikke lett å slutte i fotballmiljøet - halve laget snuser. Da er det lettere å slutte med fotball, mener han.

- Hvorfor er det så utberedt?

- Det er mange som snuser i lagidretter som håndball, fotball og ishockey. Mye handler om trivsel.

PROFF SNUSER: Noen trenere koser seg med en rullings eller en sigar på sidelinja. Vålerengas spillende trener Kjetil Rekdal bruker snus.