Lettere å vinne for de rene

Nå får friidrettstalentene våre snart samme vinnersjanser som langrennsjentene.

STØRRE SJANSER:  Karoline Bjerkeli Grøvdal har tatt 3 av 4 norske gull i junior-EM. Nå er hun i god form før VM i Moskva, men sjansene for toppresultater vil øke i årene framover i takt med en stadig strengere dopingkontroll i internasjonal friidrett. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
STØRRE SJANSER: Karoline Bjerkeli Grøvdal har tatt 3 av 4 norske gull i junior-EM. Nå er hun i god form før VM i Moskva, men sjansene for toppresultater vil øke i årene framover i takt med en stadig strengere dopingkontroll i internasjonal friidrett. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.Vis mer

FOR et par uker siden presterte flere unge norske friidrettsutøvere sterke resultater i junior-EM. Det mesterskapet endte blant annet med gull til stavhopperen Eirik Dolve, bronse til Aurora Dybedokken på 1 500 meter, fjerdeplasser til Maria B. Jensen og Vilde Svortevik i spyd og på 400 meter hekk, pluss en sjetteplass på 3000 meter hinder for løpstalentet Heidi Mårtensson på tross av en skade den allsidige 17-åringen pådro seg i et ublidt møte med vanngraven.

Denne framgangen kom rett etter at Henrik Ingebrigtsen og Isabelle Pedersen vant hver sin gullmedalje i U-23 EM på 5 000 meter og 100 meter hekk, og viser at rekrutteringen innen norsk friidrett egentlig er bedre enn på lenge.

Akkkurat det er til absolutt rett tid. For nå blir det lettere å vinne for dem som vil gjøre det på ærlig vis. Hvor mye det betyr kan du se ved å sjekke de siste års internasjonale resultater til de norske langrennsjentene.

NÅR friidretts-VM starter på lørdag, skjer det i skyggen av sommerens store dopingskandaler i  sporten. Disse avsløringene kom imidlertid ikke spesielt overraskende. Friidrett har i flere tiår konkurrert med sykling om å være den desiderte verstingen i stor internasjonal dopinfisert idrett. Slik presser de siste skandalene i sprint fram et avgjørende vendepunkt, på samme vis som fallet til Lance Armstrong ser ut til å fornye sykkelsporten.

Tegnene på endring er flere. Som for eksempel at sponsorgiganten Adidas øyeblikkelig droppet støtten til Tyson Gay , at kontrollører fra det internasjonale antidopingbyrået sist tirsdag dukket opp på Jamaica sin egen treningsleir og testet Usain Bolt pluss hver eneste av Jamaica sine 44 VM-deltakere, samt at Tyrkia endelig følte seg presset til å kaste friidrettsledelsen sin for å bevare håpet om et sommer-OL i Istanbul i 2020.

FOR virkeligheten er selvsagt ikke slik Lamine Diack, langvarig og godt voksen president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), forsøkte å framstille den rett før VM:

- Rekken av dopingsaker ødelegger ikke friidretten, hevdet Diack (80)  forleden. Det er en dristig påstand med tanke på at hele 198 av OL -og VM-medaljene i senegaleseren sine 14 år som IAAF-president nettopp er vunnet av dopingdømte utøvere, og stadig flere globale selskaper ikke vil bli linket til jukset.

I våres mistet Golden League-stevnene giganten Samsung som hovedsponsor. Noen erstatter er foreløpig ikke funnet. Det arbeidet blir tyngre nå som flere av de aller største stjernene er avslørt som svindlere. I praksis kan det gjøre friidretten mer avhengig av støtte fra den internasjonale olympiske komite (IOC). Den finansieringen kommer også over tid til til å presse fram en strengere dopingkontroll.

TIL SAMMEN er dette faktorer som åpner langt større muligheter for de som satser ærlig. Norsk toppidrett har fersk erfaring i hva det kan medføre. En av de viktigste årsakene til Norges nåværende totale dominanse i kvinnelangrenn, er jo nettopp den langt mer effektive dopingkontrollen som nesten har utradert toppsjiktet blant de finske og russiske jentene.

I den globalt mer utbredte friidretten er veien til teten i de fleste av øvelsene lenger, men utgangspunktet vårt er uansett bra:

•• På 21 junior-EM helt tilbake til 1970 hadde vi før sommerens mesterskap bare totalt tatt 4 gull, 12 sølv og 3 bronse.

Det første norske EM-gullet kom så seint som i 2 007 med sprinteren Ezinne Okparaebo, mens langdistanseløperen Karoline B. Grøvdal fulgte opp med å vinne 3000 meter hinder dagen etter. Det mesterskapet innledet den positive fornyelsen som norsk friidrett er inne i.

Og nå blir det altså lettere å få resultater av framgangen.

LIKE LETT?  Blir det snart like lett for en ren utøver å vinne i friidrett som i langrenn? Her fra sommerens mestermøte mellom Therese Johaug og Usain Bolt. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
LIKE LETT? Blir det snart like lett for en ren utøver å vinne i friidrett som i langrenn? Her fra sommerens mestermøte mellom Therese Johaug og Usain Bolt. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer