Lettere å vinne med en flink taper på laget

Det er bra for Oslo 2 022 at den nye kulturministeren var med da Tromsø misset med sitt OL-forsøk.

 PERFEKT OL-SJEF:  Den nye kulturministeren Thorhild Widvey har tapt en OL-kamp før. Det gjør at hun har gode muligheter for å vinne den på best mulig måte. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix.
PERFEKT OL-SJEF: Den nye kulturministeren Thorhild Widvey har tapt en OL-kamp før. Det gjør at hun har gode muligheter for å vinne den på best mulig måte. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix.Vis mer

MED Thorhild Widvey som ny kulturminister har idretten fått en statlig sjef som kan mer enn de fleste om utfordringene ved å søke vinter-OL. Widvey satt som nestleder i styret for det fallerte prosjektet "Tromsø-2018", og vet altså hva det vil si å tape totalt.

Slike tap kan hos noen utløse en ganske destruktiv revansjelyst, men den nye kulturministeren er alt for dreven til det. Sannsynligvis blir denne tidligere Tromsø-forkjemperen den beste politiske lederen til å lose en eventuell Oslo-søknad gjennom Stortinget.

Om søknaden fortjener det.

FOR det er her de fortsatt bitre Tromsø-entusiastene har et åpenbart poeng. Som Elisabeth Aspaker, en annen ny Høyre-statsråd med idrettsbakgrunn, nylig sa da hun forsikret den lokale aksjonen "Nei til OL 2022" at hun stod fast på motstanden sin:

- Jeg mener OL-søknaden må få den samme screeningen som Tromsø-søknaden fikk.

Denne såkalte "screeningen" er like sentral nå som da planene om vinterleker i Tromsø ble stoppet høsten 2008. For det var jo ikke slik som noen av byens gamle aksjonistene i dag prøver å omskrive historien at Tromsø-prosjektet ble sviktet av styret i Norges Idrettsforbund (NIF) :

•• Drømmen om et OL i Tromsø ble bare knust av for svakt budsjettarbeid.

Først da regnestykket viste seg å være slurvete, krevde et nesten samlet idretts-Norge at NIF-styre droppet planene sine.  Gjentar dette seg for Oslo når ekspertene i Finans -og Kulturdepartementet leverer utregningene ferdig rettet til nyttår, blir det heller ingen vinterleker i Norge 2022. Da er prosjektet politisk dødt både innen idretten og blant de folkevalgte som er bedt om å gi en statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.

HVIS derimot utregningene fra Oslo kommune holder, er det gode sjanser for et ganske klart ja-flertall på Stortinget. Allerede i regjeringserklæringen har de blåblå slått fast at de vil "bidra til at Norge kan være vertsnasjon for enkelte internasjonale idrettsmesterskap, også innen idrett for funksjonshemmede". Det styrker et OL der nettopp Paralympics er i ferd med å endre bildet av hva disse lekene er.

Med et Høyre-styrt Oslo som først og fremst vil bruke et eventuelt vinter-OL til byutvikling i Groruddalen og de andre østre bydelene, er det bra sjanser for at det tverrpolitiske OL-flertallet i hovedstaden og sentralt på Østlandet sprer seg til flere landsdeler.

DET finnes et par hendige idrettspolitiske verktøy for å få til det; for eksempel å samle seg bak sykkel-VM 2017 i Bergen og ski-VM 2021 til Trondheim. Begge disse mesterskapene er sikret et stort publikum og vil dessuten styrke to av de viktigste idrettene våre. I tillegg må anleggsbehovene i det ujevnt befolkete Nord-Norge bli forstått mer ut fra distriktshensyn enn anlegg pr. innbygger.

For lar ikke vinter-OL 2 022 seg definere som et helhetlig norsk anliggende, er det ingen grunn til å gå videre med prosjektet.

Det er derfor det er best å ha med seg en taper på laget for de som vil vinne denne gangen.