Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM Lahti

Lettet Bjørgen slapp med skrekken: - Jeg hadde gruet meg til det

De norske jentene var så overlegne at NTB meldte at Norge har vunnet, før siste etappe ...

Live-published photos and videos via Shootitlive

LAHTI/OSLO(Dagbladet): 1,07.

Dette var oddsen på norsk stafettseier i dag. Det er cirka den samme oddsen Larvik har når de entrer en håndballhall i Norge mot norsk motstand. Og de har ikke tapt siden april 2001.

Med andre ord: Det er litt som å kaste en stein i en innsjø hvis du allerede har tryna og falt i vannet.

Det skal litt til å bomme.

Og de norske jentene gjorde det heller ikke under dagens VM-stafett.

«Norge var helt suverene da de tok gullet på kvinnenes 4 x 5 km i ski-VM.», meldte NTB. Da var 12.5 av 20 kilometer av stafetten gjennomført.

Rykket fra

Maiken Caspersen Falla sikret en luke før Heidi Weng leverte en god andreetappe. Ut på den tredje etappen lå Finland og Norge i tet.

Så klinket Jacobsen til. Hun fikk fem sekunder inn til stadion, og i bakkene ut ble stafetten avgjort.

Bronsevinneren fra 10 kilometeren økte luka fra fem til 55 sekunder på de neste 2.5 kilometerne.

Trener Roar Hjelmeset sier følgene til NRK:

- Vi følte kanskje at vi ikke trengte å være i angrepsposisjon og kunne rykke til på slutten. Det gjorde Maiken og til dels Heidi. Det gjorde at Astrid kunne gå ut i rygg. Det ble et perfekt løpsopplegg for henne. I dag var det hun som avgjorde det, men hun gikk sammen med en juniorløper og en finne som er bra, men kanskje ikke like sterke som de andre. Men ett minutt er imponerende.

Spurtduell

Igjen ble det en søndagstur for Marit Bjørgen på siste etappen. Hun kunne ha hatt både Marius og Fred Børre i pulken, og likevel sikre gullet.

- For min del handlet det om å gå fornuftig og sikre gullmedaljen. Jeg hadde ikke noe behov for å være nervøs, for de andre gjorde jo jobben, sier Bjørgen til NRK.

Men før løpet innrømmer Bjørgen at hun hadde vært nervøs. I tankene var den spurtsterke Stina Nilsson og en duell inne på oppløpet:

- Ja, jeg var redd for det. De andre på laget forsøkte å overbevise meg om at hun ikke er i form. Men det er bare fem kilometer og hun er mentalt sterk, så jeg hadde gruet meg veldig til det scenarioet. Heldigvis slapp jeg det, sier Bjørgen til NRK.

Bak den overlegene norske seieren ble det spurtdrama mellom Finland og Sverige om sølv og bronse.

OM VRAKINGEN AV EMIL: Sami Jauhojärvi, Johan Olsson og landslagtrener Tor-Arne Hetland kommenterer på at Emil Iversen ikke fikk gå 15 kilometeren i Lahti-VM. Petter Northug mener det er en skandale. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Stina Nilsson holdt ryggen til Krista Pärmäkoski, og var overlegen inne på stadion. «Silver-Stina» levde opp til navnet - og sikret sølv. Finland tok bronse.

SLIK VAR STAFETTEN:

17.5 kilometer

Marit Bjørgen bare øker ledelsen i front. Bak er det et rotterace mellom Krista Pärmäkoski og Stina Nilsson om sølvmedaljen.

Tredje veksling

- IIVO FIKK UTLØSNING I DAG: Martin Johnsrud Sundby tok sølv på 15-kilometeren i Lahti-VM, slått av Iivo Niskanen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Her ble nok stafetten avgjort. Jacobsen knuste konkurrentene, og har økt fra fem til 56 sekunder ned til rivalene. Mononen ser utslitt ut, og har elendige ski.

- Hvis ikke Marit tar dette nå, da er det noe rart som har skjedd, ass, sier Heidi Weng til NRK.

12.5 kilometer:
Jacobsen klinker til inn mot stadion. Har fått fem sekunder ned til Finland. Dette blir tøft for Finland og Mononen nå! Sverige ligger i underkant av tretti sekunder bak.

Andre veksling:

Finland og Norge klinket til i de siste bakkene. Svenske Kalla greier ikke å henge på, og taper mange sekunder. Er over 12 sekunder inn til veksling.

En kanonetappe av storesøster Niskanen, og Weng viser at hun er sterk. Sverige er i trøbbel.

MÅTTE BRYTE: Venezuelanske Adrian Solano gikk nesten glipp av ski-VM etter at han ble stoppet i tollen og fengslet i fem dager i Paris på grunn av narkotikamistanke. Selv om han måtte bryte, er han likevel strålende fornøyd. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

7.5 kilometer:
Heidi Weng biter seg fast i ryggen på Charlotte Kalla. Fortsatt ligger Sverige, Norge og Finland i front. USA ligger 16 sekunder bak ledertrioen.

6 kilometer:
Charlotte Kalla spiser raskt opp de sju sekundene Norge hadde ut fra første veksling. Ligger nå side om side med Heidi Weng. Finland henger også på. Får vi se et Kalla-rykk snart?

Første veksling:
Falla klinket til i de siste bakkene. Polen, Finland og Sverige henger på, noen sekunder bak. Det er blitt en luke på femten sekunder ned til de neste konkurrentene. Bra etappe av Falla!

- Jeg syns jeg fikk til å gjøre akkurat som planlagt. På sisterunden føler jeg at jeg har masse energi igjen, og bare gledet meg til å komme til bakken for å løpe fiskebein. Og jeg har fantastiske ski. Det er bare utrolig gøy å gå på ski om dagen., sier en meget fornøyd Falla til NRK.

2.5 kilometer:
Justyna Kowalczyk har satt opp et stort tempo. Haag, Falla og Saarinen følger. Tyskland og USA henger like etter. Tempoet til Kowalczyk gjør at feltet slår sprekker.

LITT OVERRASKET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er litt overrasket over at hun kom på pallen i dag. I forkant av mesterskapet var hun usikker på hva slags form hun ville være, og tenkte på å ikke dra til Lahti. I dag fikk hun årets beste plassering. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media