Lettet Høgmo etter ny seier

Men Rosenborg imponerte ingen mot Fredrikstad.

LERKENDAL (Dagbladet.no): Rosenborg- Fredrikstad 1-0

På tross av en grå Rosenborg-forestilling mot Fredrikstad, var trener Per-Mathias Høgmo en glad man etter kampslutt i kveld.

- Jeg er lettet nå, smilte Høgmo til Dagbladet.no.

Med seier over Viking sist, og en ny seier i kveld har Rosenborg fått en best mulig start på høstsesongen.

- Spilte altfor trangt

- Det var veldig viktig å starte med to tre-poengere etter ferien, og nå er vi i gang, sa Høgmo etter kampen.

Men han synes dagens Rosenborg-lag oppførte seg mistenkelig likt Dr. Jekyll og Mr.Hyde.

- I første omgang er vi ikke gode. Vi spiller altfor trangt og kantene skjærer for tidlig inn, forklarte Høgmo engasjert etter kampslutt.

LETTET: Per Mathias Høgmo var lettet. Selv etter en - i utgangspunktet - oppskfriftsmessig seier over Fredrikstad. Alle foto: Scanpix
LETTET: Per Mathias Høgmo var lettet. Selv etter en - i utgangspunktet - oppskfriftsmessig seier over Fredrikstad. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Etter pause fikk vi mer bredde i angrepsspillet, og dermed også mye større plass for indreløperne i mellomrommet.

Men selv om det helt riktig bedret seg noe etter pause, ble det aldri noen festforestilling på Lerkendal i kveld.

Markeringssvikt

Det måtte et svensk hodestøt og østfoldsk markerings-blackout til for tre nye poeng til Rosenborg i jakten på Brann. .

Etter en drøy time svingte Vidar Riseth inn et frispark fra høyre side. På bakre stolpe fikk Mikael Dorsin stå helt alene og stange inn 1-0. Det irriterte FFK-trener Knut Torbjørn Eggen grenseløst.

- To mann står og diskuterer med dommeren og RBK utnytter frisparket godt. Men det skal jo ikke skje på dette nivået, forklarte Eggen til Dagbladet.no etter kampslutt.

Trøstesløs førsteomgang

Den største beholdningen i den første omgangen var det flotte været. Og det faktum at over 17000 tilskuere fant veien til Lerkendal i feriesola.

For målsjanser og godt angrepsspill var det fint lite av.

Fredrikstads Simen Brenne kom nærmest etter 23 minutter, da han klemte til på volley etter et flott overlegg fra Raymond Kvisvik.

For Rosenborgs del var det tilbake til gamle synder; lite bevegelse, ensidig angrepsspill og slurvete pasningsspill på siste 1/3-del av banen. Nærmest for hjemmelaget kom Øyvind Storflor da han ti minutter før pause flott rundet venstrebacken Trond Erik Bertelsen.

Men Rosenborgs assist-konge (6 målgivende pasninger) så nærmest rådvill ut alene med Rami Shaaban. Skuddet gikk i nettveggen.

Og på tross av tidvis stort ballinnehav, skapte RBK få store sjanser.

Power-play

Mot slutten av omgangen spilte hjemmelaget nærmest power-play 30 meter fra mål. Angrepet endte med en misforståelse, noe som var betegnende for den første omgangen.

Rosenborg manglet bevegelse og presisjon i angrepsspillet. Men det kunne knapt bli verre etter en dørgende kjedelig første omgang.

Og andre omgang ble da også noe morsommere.

Stor strekk i lagene

Det ble etter hvert større strekk i begge lag, noe som igjen skapte større rom for angrepsfotball. Målet kom altså på en dødball. For Fredrikstad-forsvaret glemte alt de har lært om defensiv markering. og selv om akkurat den situasjonen naturligvis irriterte FFK-treneren, så han også mye positivt på Lerkendal.

Kampen for øvrig syntes Eggen var godkjent.

- Altså, prestasjonen vår er jo ingenting å skjemmes over, forklarer Eggen i kjent stil.

- Hadde vi vært litt mer nøyaktig, kunne vi fort vunnet denne kampen. Derfor synes jeg det er surt at vi står igjen uten poeng i dag.

Kone-debut fra start

Etter målet bølget kampen fram og tilbake, med halvsjanser på begge sider. Men Rosenborg sleit med det samme som i første omgang; mangelen på bevegelse og mønster i angrepsspillet står i sterk kontrast til det laget det trønderske publikumet har lært å kjenne gjennom de siste femten gullårene. I sin tippeliga-debut fra start kom ikke Yssouf Kone til noen store målsjanser, men Høgmo ga spissen sin godkjent etter kampslutt.

- Kone trenger tid for å komme inn i rytmen, men nå har han fullført en hel kamp og det vil gjøre ham godt, sa Høgmo etter kampen.

Og fortalte at det ikke var meningen at han skulle spille hele kampen.

- Jeg hadde tenkt å sette inn Steffen litt ut i andre omgang, men når Ørjan, Roar og Bjørn Tore alle ble skadet, måtte vi stokke om litt.

Ingen av de tre skal for øvrig være alvorlig skadet.

Underlige bytter

Fredrikstad ble bleikere etter hvert som kampen skled fram, og Knut Torbjørn Eggen gjorde også noen merkelig bytter underveis. FFKs beste angrepsspillere var Hoås og Elounoussi, men begge ble byttet ut etter en drøy time.

Eggen var ikke fornøyd med sin angrepsrekke.

- Jeg synes ikke angrepsrekka fungerte i dag, i alle fall ikke de som startet kampen.

På spørsmål om hvorfor han tok ut Hoås, var svaret klart.

- Øyvind var kistferdig (særdeles sliten red.anm.), og jeg synes heller ikke at han lyktes spesielt godt i dag, forklarte Eggen til Dagbladet.no.

Bye Bye Johnny

Innbytter Frode Johnsen jaget mål i sin avskjedskamp, men kom aldri nærmere enn et par nesten-muligheter. Men heller ikke Fredrikstad skapte målsjanser i andre omgang.

Dermed hentet Rosenborg nok en gang hjem tre poeng, og nærmer seg gullkampen.

Uten å imponere noen på veien.

NB: Frode Johnsen avsluttet i kveld sin Rosenborg-karriere. Etter seks år på Lerkendal fortsetter 32-åringen nå karrieren i Japan. Etter kampslutt ble han fortjent hyllet av Lerkendal-publikumet med sang og blomster.

TAKK FOT ALT: Frode Johnsen takk Lerkendal-publikumet, etter sin siste kamp for RBK.
MYE HODEBRY: Knut Torbjørn Eggen har mye å ta tak i om Fredrikstad skal berge plassen i år og.