Først i Dagbladet:

- Lettet

Alexander Stöckl (48) har skrevet under på fire nye år som trener for hopplandslaget. Østerrikeren forklarer hvorfor det har drøyd, bare åtte dager før den nåværende kontrakten går ut.

TAR FIRE NYE ÅR: Alexander Stöckl. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR FIRE NYE ÅR: Alexander Stöckl. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SOGNSVANN (Dagbladet): Olympiatoppen på Sognsvann i Oslo i ettermiddag: I området ved resepsjonen sitter en mann under en skyggelue. Foran seg har han en PC og mobiltelefon.

Sjekker han Facebook? Snakker han med en hopper i trøbbel? Eller skriver han en melding til samboeren om hva de skal ha til middag?

Fem minutter seinere bekrefter Alexander Stöckl:

- Nå har jeg skrevet under på kontrakten!

I BOKS: Alexander Stöckl viser fram den digitale bekreftelsen som viser at han har skrevet under på ny kontrakt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I BOKS: Alexander Stöckl viser fram den digitale bekreftelsen som viser at han har skrevet under på ny kontrakt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Som første avis kan Dagbladet fortelle at østerrikeren skal trene hopplandslaget i fire nye år.

Det har ligget i kortene en stund. Og Dagbladet har tidligere avslørt et avgjørende møte mellom Stöckl og landslagssjef Clas Brede i Oberstdorf i romjula.

Men i dag ble det formelt.

- Det er en lettelse at det er avklart. Nå er det bare å kjøre på videre, forteller Stöckl med den digitale kontrakten i hånda.

FORTSATT MOTIVERT: - Nå er det bare å kjøre på videre, sier Alexander Stöckl utenfor Olympiatoppen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTSATT MOTIVERT: - Nå er det bare å kjøre på videre, sier Alexander Stöckl utenfor Olympiatoppen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi møter ham kort tid etter at det hele er i boks. 48-åringen viser fram den digitale bekreftelsen om at kontrakten er underskrevet. Sportssjef Ståle Villumstad står for den andre underskriften på kontrakten fra Skiforbundets side.

Vanligvis pleier kontrakter med trenere i toppidretten å være klar et år i forveien. Men for Stöckl har det drøyd. Var han drittlei Norge og ville helst tilbake til Østerrike?

Svaret er nei.

Han forklarer:

- Det var noen formelle ting som ikke var helt på plass. Det tok bare litt tid.

GLEDER SEG: Alexander Stöckl gleder seg til å utvikle utøvere og trenere - og seg selv - de neste fire åra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLEDER SEG: Alexander Stöckl gleder seg til å utvikle utøvere og trenere - og seg selv - de neste fire åra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Så bekrefter han det Dagbladet har skrevet tidligere, at han og landslagssjef Bråthen tok hverandre i hånda i Oberstdorf for fem måneder siden. Der - langt inne i de tyske skoger - var begge muntlig klare til å gå videre.

- Etter møtet i Oberstdorf måtte vi bare få det skriftlig på plass. Det var ingen store ting. Men det måtte være riktig i forhold til regelverk og lover.

- Kan du være helt konkret?

- Enkelt sagt: Det går på å være mer dynamisk og fleksibel i framtida. At vi kan styre hvordan vi ønsker å ha det – fra nå og fire år fram i tid.

- Opplevde du motvillighet i Skiforbundet til kravet eller kravene du stilte?

- Nei. Jeg følte bare at jeg måtte være ordentlig innenfor. Det handler om hva som kan stå i en arbeidskontrakt. Sånt tar tid.

FORNØYD: Landslagssjef Clas Brede Bråthen er fornøyd med ro i rekkene rundt Alexander Stöckls forlengelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD: Landslagssjef Clas Brede Bråthen er fornøyd med ro i rekkene rundt Alexander Stöckls forlengelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etter det Dagbladet forstår, skal det være snakk om to-tre linjer i kontrakten som Stöckl ville ha presisert.

Han understreker at lønn ikke har vært noe tema. Han fortsetter med de samme vilkårene som før. Også Clas Brede Bråthen er fornøyd med at det hele nå formelt er avklart.

- Alexander er en av de siste store brikkene som nå er på plass med tanke på framtida. Det betyr stabilitet i organisasjonen vår, påpeker Bråthen.

- Utad har det vært en form for usikkerhet knyttet til dette. Men personlig føler jeg vi har hatt en avklaring rundt dette siden vi pratet sammen i Oberstdorf.

DE FØRSTE DAGENE: Alexander Stöckl kom inn som trener i 2011. Her i forbindelse med pressetreffet før sesongen 2011/2012. Foto: Berit Roald / NTB
DE FØRSTE DAGENE: Alexander Stöckl kom inn som trener i 2011. Her i forbindelse med pressetreffet før sesongen 2011/2012. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Med fire nye år vil Stöckl ha trent hopplandslaget i 15 år når vi kommer til 2026. Så lenge har ingen andre trenere for store nasjoner sittet. Før dette er det både VM på hjemmebane i Trondheim i 2025 og Italia-OL i 2026.

- Det høres veldig rart ut. Da jeg kom til Norge i 2011, var kontrakten 2 + 2 år. Dette var første gang jeg fikk tilbud om å være hovedtrener. Jeg hadde ingen anelse om hvordan det skulle bli. Jeg kjente ikke utøverne. Og jeg kjente ikke kulturen. Å stå her etter elleve år - og nå skal ta det videre til 15 år - føles rart.

Han fortsetter:

- Vi har klart å ha en fin kontinuitet. Vi er fleksible med tanke på arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Da jeg startet som trener, var jeg hovedsakelig trener. Jeg skulle bidra med min filosofi fra Østerrike. Så gikk jeg mer over til å være en offentlig person som jobbet inn mot forbundet og utviklet database, slik at vi har logger på hvordan vi gjør det.

STORTRIVES I NORGE: Alexander Stöckl, samboer Ina og datteren har funnet en fin rytme i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STORTRIVES I NORGE: Alexander Stöckl, samboer Ina og datteren har funnet en fin rytme i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Med 200 reisedager i året legger han ikke skjul på at det til tider kan være utfordrende for ham, samboeren og datteren.

- Vi har funnet en rytme som fungerer. Men det er en kontinuerlig prosess. Jeg kan bli bedre til å være mer til stede og ikke takke ja til alt. Der er jeg skikkelig dårlig. Jeg må lære meg å prioritere.

Det er kjent at det siste året har vært eksplosivt mellom hopperne og ledelsen i Skiforbundet. Landslagssjef Clas Brede Bråthen har vært som en totem i miljøet, en hellig figur. At han ble forsøkt fjernet av ledelsen i Skiforbundet – angivelig på grunn av samarbeidsproblemer – skapte et rabalder uten like.

STORMEN HAR LAGT SEG: Alexander Stöckl forteller at samarbeidet mellom hopperne og resten av Skiforbundet begynner å normalisere seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORMEN HAR LAGT SEG: Alexander Stöckl forteller at samarbeidet mellom hopperne og resten av Skiforbundet begynner å normalisere seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvordan opplever du klimaet i dag?

- Jeg føler vi er på riktig vei. Vi begynner å få en god dialog, sier Stöckl.

- Vi prøver å se framover. Konflikten tok veldig mye energi fra begge parter. Jeg føler at vi er på vei til å finne et godt samarbeid.

Dagbladet vet at det internt i Skiforbundet er blitt snakket en del om Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen». Enkelte har nærmest oppfattet dette som en «militant geriljagruppe» der folk går langt i personkarakteristikker av lederfigurer i Skiforbundet.

Om det voldsomme engasjementet på sosiale medier sier Stöckl:

- Det er ingen tvil om at hopperne har mye støtte på sosiale medier. Vi prøver å være ærlige rundt hva som skjer og står for våre verdier.

HOPPTOPPER: Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen har lagt bak seg et krevende år. Nå ser de to hopptoppene framover. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOPPTOPPER: Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen har lagt bak seg et krevende år. Nå ser de to hopptoppene framover. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men:

- Noe av det som skjer på sosiale medier er ikke greit. Folk kommer med utsagn jeg ikke synes noe om. Det er mer ødeleggende enn det har verdi. Å gå mot personer, slik det er blitt gjort, er ikke greit - uansett om det er i vår favør eller ikke.

Den siste store biten som gjenstår før en ny sesong kan starte, er sponsorbiten. Kontrakter er ikke underskrevet. Men både Stöckl og Bråthen røper gode prosesser.

- Det er flere enn noen gang som har meldt sin interesse. Ingen har signert, men sånt tar litt tid. Jeg er overbevist om at det vi selger er bra. Jeg er sikker på at det sponsorene får, har stor verdi. Større enn det de betaler for, sier Stöckl til Dagbladet.

Ny trener i fire nye år - fra i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer