Lettvint tabloidjournalistikk

Henning Berg tar i brevet nedenfor et oppgjør med det han kaller «lettvint tabloidjournalistikk». Han mener at landslaget ikke er «i forfall», slik Dagbladets kommentator skrev etter Ukraina-kampen.

"Øivind Monn-Iversen (Dagblad-journalist) er som resten av fotball-Norge - landslagspillerne inkludert - veldig skuffet over resultatene denne høsten. Problemet til Monn Iversen er når han skal forklare disse resultatene. Han mener vi har et landslag i forfall. Enten har han ikke sett de tre kampene vi har spilt i høst - eller så har han ikke peiling på fotball i det hele tatt. Fakta er at vi har spilt tre gode kamper i høst uten å få uttelling for det i form av mål og poeng.

Armenia:

Hjemme mot Armenia styrte vi kampen totalt, hadde trøkket og produserte ni målsjanser. Armenia hadde ikke én. Selvfølgelig var det detaljer i kampen som vi ikke var fornøyd med, som for eksempel innleggskvalitet og aggressivitet både i åpent spill og ved dødballsituasjoner. Vi hadde skudd i treverket og keeperen til Armenia var banens beste. Allikevel ville våre prestasjoner på en normal dag gitt en komfortabel 2-0 seier. Armenia ledet 2-0 etter 44 spilte minutter mot Ukraina, så vi snakker ikke om et pub-lag. Vi hadde ikke marginene på vår side.

Men vi spilte en god kamp mot Armenia.

Wales:

Bortekampen mot Wales var også en god kamp. Førsteomgangen var faktisk veldig god. Vi hadde god kontroll defensivt, Wales hadde bare én målsjanse, og framover på banen skapte vi fire/fem gode muligheter etter kontringer og aggressivitet på cornere. I andre omgang scora Wales på sin første sjanse, en heading fra 14-15 meter helt i krysset. Det var en fantastisk scoring, sjøl om Nathan Blake burde vært tettere markert. Spillemessig blei det litt kaotisk etter målet, men vi kjempa det vi kunne. Vi viste moral ved å komme tilbake i kampen og ved å skape muligheter mot slutten. Thorstein viste at han har nese for mål og sørga for en meget fortjent utligning. Totalt hadde vi åtte målsjanser mot fire for Wales. Husk også at Wales spilte uavgjort 0-0 borte mot Polen.

Vi spilte en god kamp mot Wales.

Ukraina:

Ukraina er et av de bedre lagene i Europa, med stjernespillere som Sjevsjenko og Rebrov. Vi visste at det kom til å bli et tøft og tett oppgjør. Vi gikk ut knallhardt og offensivt og hadde trøkket mer eller mindre i hele førsteomgangen. For 4-5 år siden ville vi ha ligget på egen halvdel, løpt etter russerne mesteparten av kampen, hatt 3-4 kontringer, 4-5 cornere og Ukraina ville antageligvis skapt flere sjanser en de tre de fikk i denne kampen. Målet til Ukraina var det klasse over. God pasning, bra løp, fantastisk kontroll og avslutning. Sjøl om det var detaljer i spillet vårt vi ikke var fornøyd med, skapte vi tross alt sju kvalifiserte målsjanser. Det er bra.

Vi spilte en god kamp mot Ukraina.

Tre spisser og en lagkaptein:

Videre skriver Monn-Iversen at dette "forfallet" skyldes tre spisser og en lagkaptein. Til dette er det å si at alle spisser opplever måltørke innimellom. Spillere som Shearer, Raul, Andy Cole, Michael Owen, Oliver Bierhoff, del Piero, Hasselbaink med flere har perioder i løpet av et langt fotballiv hvor de ikke lager mål. Shearer spilte mange kamper for England uten å score før han blei toppscorer i EM i 1996.

Monn-Iversen skriver også at jeg er skyld i dette "forfallet" fordi jeg er treigere enn jeg var før og ikke like aggressiv på dødballsituasjonene. For noe sprøyt.

Jeg har aldri hatt hurtigheten til Rune Bratseth eller Ronny Johnsen, men jeg har heller ikke vært eller er treig. Derimot løp jeg opp russere og en ikke helt ukjent Giggs på vei aleine mot det norske målet. Kanskje jeg burde sende Monn-Iversen video-opptak av de tre landskampene vi har spilt i høst? Så kunne han ringe meg å fortelle hvilke situasjoner jeg blei løpt ifra i. Ingen stor sjanse for at det blir en lang og dyr samtale.

Når det gjelder min aggressivitet på dødballsituasjoner, så hadde jeg to headinger mot Wales, hvorav den ene blei redda på streken. Og én mot Ukraina. Med tanke på at min posisjon er på bakerste stolpe og våre cornere skal slås på første stolpe er det brukbar uttelling. Jeg burde derimot truffet målet med min heading mot Ukraina. Den var for dårlig. Det går ikke på aggressivitet, men på teknikk. Gjennom hele min tid på landslaget har jeg lagd ca et mål pr tiende landskamp. Med åtte mål på 76 kamper ligger jeg innenfor det som er normalt for meg.

Vi har spilt tre gode landskamper uten å få normal uttelling i form av mål og poeng. Vi har spilt mye dårligere før og vunnet. Selvfølgelig er det rom for forbedringer, men hvis vi fortsetter å spille like bra i de resterende kampene, blir vi garantert nr 1 eller nr 2 i gruppa. Jeg håper virkelig at det norske folk ikke kjøper Monn-Iversens lettvinte tabloidjournalistikk - og at denne artikkelen bare bekrefter og forsterker folks oppfatninger og meninger om det norske landslaget.”

Vennlig hilsen Henning Berg

KRITISK BREVSKRIBENT: Henning Berg mener Norge spilte en god kamp mot Ukraina.