Lever drømmen

To år gammel tok Anders Myrvold sine første skøyteskjær. Nå spiller han på det mange kaller verdens beste hockeylag.

Etter mange år på hockeylag i Norge, Sverige og Tyskland, i tillegg til noen innhopp i NHL-klubber, og desto mer spilletid på farmerlagene deres, får Anders Myrvold (28) nå stor tillit som back i Detroit Red Wings. Gjerne i par med superstjerna Nicklas Lidström.

LØNN PER DAG:

- Jeg lever drømmen for tida, og får penger både i hue og ræva. Lidström tjener bortimot 100 millioner kroner i året. De andre superstjernene som Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Brett Hull, Chris Chelios og Joseph Curtis hever ei årslønn på mellom 50 og 60 millioner, forteller Anders Myrvold til Dagbladet.

Selv får han lønn per dag når han spiller for Red Wings i verdens tøffeste hockeyliga, NHL. I tillegg kommer all verdens bonuser.

- Selv om jeg har en bra kontrakt med farmerlaget Grand Rapids Griffins, får jeg mye bedre lønn nå. Red Wings er mye mer en forretning enn en klubb, og hele Detroit er big business, forteller Myrvold.

«HOCKEYTOWN»:

Detroit Red Wings, som i øyeblikket topper sin avdeling i NHL soleklart, har tatt ti Stanley Cup-seirer opp gjennom åra (i 1936, 37, 43, 50, 52, 54, 55, 97, 98 og 2002). 22000 ihuga supportere følger hver hjemmekamp i Joe Louis Arena.

- Hver gang jeg tar på meg drakta, er det en helt spesiell følelse. Når jeg entrer isen, får jeg gåsehud. Det er så stort at jeg aldri kommer til å bli vant til det, sier Anders Myrvold, som ikke engang får fred når han skifter.

- I garderoben er det et femtitall reportere som hele tida vil vite hva som skjer.

Avisene selger som hakka møkk, og «alle» i byen er hockeyfrelste.

- Mange er klin gærne når det gjelder hockey. Det er ikke noen tilfeldighet at byen kalles «Hockeytown», sier han.

Dermed stilles det også krav til spillerne på byens stolthet:

- Klubbledelsen har bare én tanke i hodet: Å vinne hver kamp, koste hva det koste vil. Spillerne må være på topp hele tida. Ellers er det rett ut, sier Anders Myrvold.

- INGEN SLÅSSKJEMPE:

Selv deler han tida inn i biter, og konsentrerer seg til enhver tid om den nærmeste oppgaven.

- Jeg vil ikke bare være her. Jeg vil være med og bidra. Målet er å være på topp hele tida. Mot Anaheim spilte jeg doble bytter med verdens beste back, Nicklas Lidström, i sisteperioden. Nå spiller jeg for ny kontrakt neste sesong, sier Anders Myrvold.

På isen utmerker han seg først og fremst gjennom eminent skøyteteknikk og evnen til å vende spillet.

- Jeg er aggressiv i én mot én-situasjoner og taper sjelden dueller. Men jeg er ingen slåsskjempe, slik enkelte tror. Da jeg reiste over, var jeg godt forberedt. Nå er jeg 28 år og en bedre hockeyspiller enn jeg har vært noen gang, sier Anders Myrvold.

- GIR ALT HELE TIDA:

Attesten han får fra landslagstrener Roy Johansen kan også tyde på det:

- Anders er på topp fysisk, plasseringssikker og god på skøyter. Han brenner for hockeyen, utnytter de sterke sidene sine og gir alt hele tida. Dessuten har han vist en voldsom vilje, trent mye og godt, og aldri latt seg knekke av motgang, sier han.

Storhamar-trener Petter Salsten er enig:

- Anders har hele tida hatt trua, vært sta og aldri gitt opp. Nå har han havnet på øverste hylle, og får belønning for alt slitet.

Salsten synes det er fantastisk morsomt at Anders Myrvold har spilt seg til en plass på Red Wings.

- Det er slikt vi liker. Red Wings er én av de seks største klubbene i profesjonell lagidrett, og er for meg eksempelet på tradisjon, kultur og historie.

- SOM REAL MADRID:

Espen «Shampo» Knutsen, som har spilt i NHL i flere år, mener Red Wings er en drømmeklubb å spille for.

- Hadde jeg fått valgt én NHL-klubb, ville det vært Detroit Red Wings. Det er veldig stort å spille der. Mye større enn mange nordmenn er klar over. Det er bare å ta av seg hatten for den prestasjonen Anders gjør. Nå håper jeg han får være lenge i klubben, sier «Shampo».

Landslagstrener Johansen er også imponert over klubben Myrvold har spilt seg inn på:

- Red Wings er som Real Madrid eller Manchester United i fotball. Lenger kommer du ikke som hockeyspiller.

- Den sammenlikningen er helt relevant, mener Anders Myrvold sjøl. - I mine øyne er Red Wings verdens beste hockeyklubb.

GIR ALT: Anders Myrvold gir alt for Detroit Red Wings. - Det er så stort at jeg aldri kommer til å bli vant til det, sier han om å spille for klubben. Her er han i kamp med Vancouver Canucks' Matt Cooke.
Anders Myrvold, her sammen med Tommy Jakobsen, er klare til å delta i ishockey- VM i Ungarn som starter i april. Spørsmålet er om Norges lag klarer å spille seg opp i A-puljen i igjen.