- Lever fortsatt med meg

MEDELLIN (Dagbladet): I verdens mest voldelige by Medellin blir 6000 mennesker myrdet hvert år uten at folk blunker. Likevel ble byens innbyggere sjokkert da uheldige Andres Escobar forsvant inn i Colombias triste historiebøker for fire år siden. - Mordet på Andres var så oppsiktsvekkende selv i det voldsherjede Colombia, at det gikk personlig inn på alle, forteller søsteren Maria Escobar (37).

Storesøsteren til den tidligere landslagsspilleren Andres Escobar tar imot Dagbladet i sitt hjem høyt oppe i dalsiden over Medellin - tidligere hovedsete for kokainbaron Pablo Escobars kartell. Hun og familien har innrettet seg etter byens tragiske voldssituasjon og lever i et hus bak strømførende piggtråd, murer og væpnede vakter.

I stua henger og står det bilder av Andres overalt. Maria er nemlig ennå ikke kommet over tapet av lillebroren som var så uheldig å score selvmålet som sendte Colombia ut av USA-VM.

- Han er fortsatt med meg hver eneste dag. Jeg ser på bildene og alle minnene han etterlot seg, og spør meg stadig det samme spørsmålet: Hvorfor ville noen drepe Andres - den best likte fotballspilleren i Colombia?

40 timer i kø

Alle voldsherdede colombianere så opp til den talentfulle og ærlige midtstopperen. Begravelsen hans var eksempelvis den mest besøkte i landets historie. Folk sto over 40 timer i kø for å få lov til å gå forbi graven hans på den dagen.

Presidenten og resten av regjeringen inkludert. Og fortsatt strømmer det blomstergaver og kondulanser til familien.

Forretningskvinnen blar sakte gjennom bilder av nasjonalhelten og viser dem til Dagbladet. Vi får se hele Andres' oppvekst, gymnasdagene, sammen med landslagsskompis Valderrama og kjæresten Pamela. Midt i bunken ligger en inngangsbillett til skjebnekampen mellom USA og Colombia. Og følelsene tar nok en gang overhånd for Maria.

- Jeg snakket med ham rett etter ulykkeskampen. Han var fryktelig lei seg. Men alle her i Colombia skjønte at det var et uhell og tilga ham. Folk syntes faktisk ekstra synd på ham, sier hun.

Diskotek

Men dessverre er et menneskeliv verdt mindre enn to gram kokain i Colombia.

- Jeg husker dagen da vi fikk den grusomme nyheten som om det var i går. Hele familien var på ferie i USA. Egentlig skulle Andres vært med. Men han følte at han måtte hjemom en tur for å unnskylde lagets dårlige VM-innsats. Vi hadde avtale om å møte ham i Orlando noen dager seinere, sier fru Escobar med triste øyne.

Men Andres ble altså en av Medellins 17 daglige mordoffere i stedet. 27-åringen kom hjem torsdag 1. juli, og bestemte seg for å ta en tur på et av Medellins mange diskoteker sammen med to kamerater dagen etter. Det kostet ham livet.

Knust

De to Gallon-brødrene som eide diskoteket hadde satset enorme pengesummer på at Colombia skulle gjøre det bra i VM. Da fotballspilleren forlot diskoteket, fulgte eiernes livvakt Humberto Munoz Castro etter. Og da ulykkesfuglen skulle til å starte Hondaen sin gikk Castro bort til bilvinduet, dro opp en 38 kalibers revolver og sendte av gårde seks dødelige prosjektiler.

Escobars hode falt følgelig stille ned mot rattet. Livvakten tilsto seinere drapet og soner 44 års fengselsstraff. Gallon-brødrene fikk 15 måneders betinget fengsel hver.

- Det var brutalt og uvirkelig. Hadde det ikke vært for selvmålet hadde han garantert levd i beste velgående i dag, sier Maria Escobar.

Drapet på broren 2. juli 1994 sjokkerte en hel verden. At det skjedde i Colombia var derimot ingen overraskelse. Enda mindre at åstedet var Medellin. Det var bare en normal dag i byens groteske historie.

Men for Maria Escobar og resten av familien blir ingen dag normal igjen.

<B>TRISTE:</B> Til tross for at det er over fire år siden Andres Escobars død, er det kontinuerlig folk med blomster på graven hans. -Vi er her ofte, sier Elisabeth (11) og Ana Maria (12) til Dagbladet.