Roer Oscar Stabe Helvig:

Lever på 160 000 i året

I høst måtte roer Oscar Stabe Helvig (25) selge bilen for å kunne fortsette satsingen mot OL i Tokyo. Etter nyttår mottok han et coronastiped på 100 000 kroner, noe som er nok til å satse ett helt år til, ifølge roeren selv.

TOK ET STEG TILBAKE: Etter et tøft coronaår måtte roer Oscar Stabe Helvig ta et steg tilbake for å finne gleden med idrett igjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TOK ET STEG TILBAKE: Etter et tøft coronaår måtte roer Oscar Stabe Helvig ta et steg tilbake for å finne gleden med idrett igjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det holder med 160 000 i året, da klarer man seg. Sånn sett så klarer jeg meg ett år til, sier Oscar Stabe Helvig, som mottok et coronastipend på 100 000 på nyåret etter å ha kvalifisert seg til OL i Tokyo.

Med et budsjett på 160 000 kroner lever romakkeren til Olaf Tufte langt under fattigdomsgrensa for en husholdning i Norge. Tall fra 2018 viser at grensa er på 282 100 kroner.

- Vi lever veldig sparsommelig, sier han.

Før coronastipendet kom i januar 2021 fikk Stabe Helvig hjelp av familien og en snill onkel til å dekke utgiftene.

Roerne er akkurat hjemme fra EM-deltakelse i italienske Varese. Dette var den første reisen utenlands på nesten ett år og nå står de i fare for å miste 30 dager i karantene i OL-oppkjøringen på grunn av strenge karanteregler.

Alternativt kunne de blitt igjen i Europa å fullføre oppkjøringen der, men det hadde ikke gått, blant annet på grunn av en skrapa forbundskasse.

Måtte selge bilen

Siden pandemien rammet Norge i mars 2020 har restriksjonene vært mange i kampen mot å bekjempe viruset.

For sommeridrettsutøverne innebar dette blant annet et utsatt Tokyo-OL, karantenetrøbbel, og mye hjemmetrening.

I oktober i fjor var lommene så skrapa at Stabe Helvig måtte selge bilen sin. Det førte til treningsutfordringer for roeren, som til vanlig trener på roernes treningsanlegg i Årungen, en drøy halvtime unna Oslo.

- Men heldigvis så klarte Olaf (Olaf Tufte) å skaffe en bil til laget vårt nå før jul, som jeg er veldig heldig å få disponere, understreker han.

ROMAKKERE: Olaf Tufte, Oscar Stabe Helvig, Martin Helseth, Erik Solbakken under ro-VM i Linz, i Østerrike i 2019. Foto: NTB
ROMAKKERE: Olaf Tufte, Oscar Stabe Helvig, Martin Helseth, Erik Solbakken under ro-VM i Linz, i Østerrike i 2019. Foto: NTB Vis mer

Til vanlig har laget 180 reisedøgn i året, noe som har vært uaktuelt på grunn av pandemien. Dette har vært vanskelig ettersom de er helt avhengig av roforhold, høydesamling og internasjonale konkurranser.

- Når ting akkurat går rundt ellers og forbundet dekker disse 180 dagene vi egentlig er ute og reiser, ble det plutselig mye mer utgifter. Bare på mat og på transport til trening, sier Stabe Helvig.

Det har også vært vanskelig mentalt forklarer Stave Helvig, som har vært nære ved å være utbrent flere ganger. Han har også fått hjelp av mental trener, hvor fokuset har vært å ta en dag av gangen.

For to måneder siden måtte han trekke seg tilbake. Trening var ikke gøy lenger og han hadde det tøft med seg selv.

- Det er i ganske mange situasjoner man har tenkt: Hvorfor driver man med det her, når man ikke har penger til å leve et normalt liv?

- Krevende

Etter jul fikk Olympiatoppen 20,5 millioner kroner i coronastøtte fra staten til både utøvere og landslag.

Toppidrettssjef på Olympiatoppen, Tore Øvrebø, påpeker at dette ikke var en full løsning, men absolutt en hjelp i hverdagen til de som sliter.

- Vi ble lovet en større sum, og er i dialog om det nå, sier han.

DELER BEKYMRINGEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller at de jobber med flere støtteordninger til toppidrettsutøvere som lever under fattigdomsgrensa. Foto: NTB
DELER BEKYMRINGEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller at de jobber med flere støtteordninger til toppidrettsutøvere som lever under fattigdomsgrensa. Foto: NTB Vis mer

Øvrebø understreker at utøverfinansiering er noe Olympiatoppen har jobbet med å gjøre til en strategisk løsning over tid.

- Det er krevende for de og jeg skulle ønske jeg hadde sterkere virkemidler til å hjelpe utøverne og idretten. I tillegg er det også hver enkelt særforbunds ansvar å sørge for finansiering, så dette er en problemstilling vi deler.

- Krise

Bryterne får all økonomi fra private sponsorer. Men utsettelser av OL og andre konkurranser gjorde at bryter Stig-André Berge mistet både sponsorinntekter og premiepenger gjennom coronaåret.

- Personlig har jeg mistet flere sponsorer som har vært med meg fram til 2020, som jeg enten mista i 2020 eller 2021.

- Så det har vært krise. Det vil jeg si har vært hardt, understreker han.

Enkelte dager har han telt på krona for å få hverdagen til å gå opp.

KRISE: Bryteren Stig-André Berge forteller at det har vært økonomisk tøft og drive idrett under koronapandemien. Foto: NTB
KRISE: Bryteren Stig-André Berge forteller at det har vært økonomisk tøft og drive idrett under koronapandemien. Foto: NTB Vis mer

- Det er mange som misforstår det der og tror det er lukrativt å drive idrett. Det er det jo ikke. Det er enkelte idretter som har det bra. Resterende har ikke det. Du ser på roerne, man lever fra dag til dag.

- Det er ikke pengene som styrer, så lenge man kan styre det og det fortsatt går greit så er hvertfall jeg villig til å gjøre den jobben, understreker han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer