I SKYGGEN AV FRIIDRETTS-FESTEN:

Lever under fattigdomsgrensa

Norges Friidrettsforbund mangler fem millioner før OL-sesongen.

FIKK DET HETT: Håvard Haukenes lyktes ikke helt i heten i Doha, og ble diskvalifisert etter 40 kilometer av 50-kilometeren i kappgang. Nå satser han videre mot Tokyo-OL neste sommer, men mangler alt av sponsorer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FIKK DET HETT: Håvard Haukenes lyktes ikke helt i heten i Doha, og ble diskvalifisert etter 40 kilometer av 50-kilometeren i kappgang. Nå satser han videre mot Tokyo-OL neste sommer, men mangler alt av sponsorer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DOHA (Dagbladet): I VM i friidrett har Håvard Haukenes kjempet om medaljer i kappgang, men privatøkonomien er ikke helt gull.

Som mange andre toppidrettsutøvere i Norge, lever Haukenes under den såkalte fattigdomsgrensa i Norge.

- Ja, det er vel det, men det går rundt, sier Haukenes til Dagbladet i Doha.

Vi sitter på en steinmur rett utenfor mektige Khalifa International Stadium der det ikke er spart på noe for å få friidretts-VM til å skinne mest mulig.

For Haukenes og mange av de andre norske stjernene som er i aksjon under VM, handler hverdagen mest om å gjøre det motsatte, nemlig spare.

- Om økonomibiten hadde vært på plass, hadde det lettet stresset med å kjøpe mat og betale mobilregninger og utgifter. I tillegg kunne jeg kjøpt mer utstyr som sko og treningsklær. Det hadde hjulpet, sier Haukenes, men vil helst ikke snakke så mye om hvor lite han faktisk har å rutte med.

SVENSK KJEKKAS: Karoline Bjerkeli Grøvdal reagerer på konkurrentens hårreisende løping, Amalie Iuels ukjente søster imponerer, og Dagbladet møtte en svenske som er veldig begeistret for norske jenter. Programleder/video: Kristoffer Løkås Vis mer

Har et par stipender

Kappgjengeren er akkurat nå ranket som nummer elleve i verden på 50 kilometer kappgang, og har et B-stipend hos Olympiatoppen.

BLIR IKKE RIK: Håvard Haukenes, her utenfor friidrettsstadion i Doha, tjener så lite på idretten sin at OL-håpet lever under den definerte fattigdomsgrensa i Norge. Foto: John Rasmussen/Dagbladet
BLIR IKKE RIK: Håvard Haukenes, her utenfor friidrettsstadion i Doha, tjener så lite på idretten sin at OL-håpet lever under den definerte fattigdomsgrensa i Norge. Foto: John Rasmussen/Dagbladet Vis mer

Det gir ham 70 000 kroner i året. I tillegg får han litt støtte av klubben sin, og et lite stipend fra Norges Friidrettsforbund.

Totalt er det et godt stykke under det EU regner som fattigdomsgrensa i Norge på 221 000 kroner.

Midt i all den norske friidrettsjubelen er den økonomiske situasjonen til flere av utøverne et solid paradoks.

- Ja, det er det. Vi har utøvere her som er ranket blant de ti beste i verden, som må jobbe ved siden av eller leve på foreldrene sine. Det hadde ikke skjedd i langrenn eller skiskyting, for eksempel, sier toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, til Dagbladet.

- Det er sommeridrettene som sliter?

- Det er de som sliter mest, ja. Er du god i vinteridrettene, så har du så du kan klare deg og satse videre.

REAGERER: Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk det tungt i førsøket på 5000 meteren i Doha. Etter løpet valgte hun å gi konkurrenten Maureen Koster en tydelig beskjed. Video: Kristoffer Løkås/NRK Vis mer

Større forskjeller

Toppidrettssjefen forteller om et mye tøffere klima i kampen om sponsorkronene, og at friidrettsforbundet heller ikke har klart å holde tritt med utøverne.

Det vil si, det er blitt for mange utøvere på for høyt nivå til at forbundet har økonomi til å ta seg av alle sammen.

Selv etter all suksessen de siste åra har det ikke vært nok betalingsvillige sponsorer som har bitt på friidrettskroken.

- Det er blitt mye tøffere å dra inn sponsoravtaler de par, tre siste åra, og det blir mer og mer fokus på de aller beste. De beste utøverne våre tjener jo veldig bra, så forskjellene har blitt mye større, sier Slokvik.

- Hvor mye mangler dere for å kunne lage et forsvarlig økonomisk opplegg?

- Ideelt sett skulle vi hatt fem millioner mer på landslaget for virkelig å tatt vare på dem som er der i dag, og samtidig tatt vare på neste generasjon. Nå har vi økt budsjettene med en million både fra 2017 til 2018, og 18 til 19, og vi øker med enda en million til neste år. Men vi henger ikke med i utviklinga, det gjør vi ikke.

Ikke godt vant

Haukenes satser for fullt mot Tokyo-OL neste sommer, og har blant annet satt ergoterapeut-studiene på vent mens han satser.

Han bor gratis hos en onkel, og får god hjelp fra mor og far i hverdagen. Sånn sett kan man si at familien er Haukenes største sponsorer, i likhet med familiene til mange av de andre norske utøverne som kjemper i verdenstoppen.

Haukenes sier han er «utrolig takknemlig» for alt han får.

- De er jo ikke godt vant, for å si det sånn. De er vant til å jobbe for å få det til å gå rundt, de lever for idretten sin og er profesjonelle. Enkelt og greit er de vel mest fokusert på å prestere, sier Slokvik, som kom fra jobben som president i Norges Skiskytterforbund til jobben som toppidrettssjef i friidretten.

VIL VEKK: Gjert Ingebrigtsen har stor suksess som trener, men hver gang han har forviklet seg inn i mixed zone i VM, har han lett febrilsk etter veien ut umiddelbart. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Vis mer

Løst med statsstipend

I skiskyttermiljøet er det vanlig at utøverne fra konkurrerende land i Europa får statslønn i perioden de satser på toppidretten, og gjerne en jobb der etter karrieren.

Tanken om et statsstipend for utøvere i årene de satser har også vært luftet i Norge. Altså et statsstipend som ligger over fattigdomsgrensa.

- Det hadde helt klart bedra situasjonen for mange. Spesielt i de idrettene som ikke er så kommersielt i skuddet. Det er noen idretter i Norge som stikker av med veldig stor andel av sponsormidlene, det må man jo ærlig innrømme. Det brukes fryktelig mye penger på fotball i forhold til det nivået de presterer på, sier Slokvik.

Også Haukenes er begeistret for tanken om et utøverstipend fra staten mens man satser alt mot toppen.

GULLGUTT: Karsten Warholm forsvarte VM-gullet fra London da han løp inn til overlegen seier i Doha. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg syns det hadde vært helt fantastisk, hvis det hadde blitt en ordning der. Det hadde gjort det bedre for mange. Da kunne man hatt en økonomi og planlagt bedre. Det hadde vært fantastisk, sier Haukenes, som uansett må se langt etter et statsstipend før OL i Tokyo.

En sponsor hadde derimot vært kjærkommen.

- Det hadde vært helt fantastisk å få med en sponsor inn mot Tokyo-OL. Jeg er kjempemotivert og jobber alt jeg kan for å kunne ta en medalje der. Men jeg klarer meg med det jeg har, jeg sulter ikke og har det ganske fint som jeg har det. Litt stress er det, for jeg lever av Mastercardet og går i null hele tiden. Det tror jeg er felles for alle som er på landslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer