Leverkusen-legendens råd: Velg Tyskland foran Spania

Arne Larsen Økland mener Bayer Leverkusen er et perfekt utviklingsarena for Martin Ødegaard.

BYTTER KLUBB.
Martin Ødegaard er aktuell for flere klubber og diskuterer med både Bayer Leverkusen og Real Sociedad om et utlån. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BYTTER KLUBB. Martin Ødegaard er aktuell for flere klubber og diskuterer med både Bayer Leverkusen og Real Sociedad om et utlån. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Martin Ødegaard er igjen blitt et hett navn blant europeiske storklubber, etter en flott sesong i nederlandsk fotball med Vitesse Arnhem. Før han signerte for Real Madrid var Ødegaard på en rundtur i Europa for å se på forholdene i storklubber som Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Manchester United og Liverpool.

Nå er Ødegaard igjen i gang med klubbesøk. Denne uka har nordmannen vært i møter med Ajax, Bayer Leverkusen og som VG bekrefter lørdag hos Real Sociedad for å finne ut hvor han skal spille neste sesong.

Til tross for spekulasjoner om både italiensk og engelsk interesse er det trolig Leverkusen og Real Sociedad som er klubbene nordmannen nå vurderer sterkest. Begge har et godt forhold til Real Madrid, som har leid ut flere spillere til de to klubbene tidligere.

Klubbene har forskjellige årsaker til å appellere. Sociedad er en klubb på øvre halvdel av La Liga, med en spillestil som vil passe Ødegaard og et annet ungt skandinavisk stortalent i Alexander Isak.

OPPFORDRING: Økland mener den tyske mentaliteten passer bedre enn den spanske for norske spillere. Foto: NTB scanpix
OPPFORDRING: Økland mener den tyske mentaliteten passer bedre enn den spanske for norske spillere. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hans agent Bjørn Tore Kvarme har også spilt for klubben og kjenner den godt. Norges mest suksessfulle Leverkusen-proff er imidlertid ikke i tvil om at det vil være et meget godt valg av 20-åringen.

- Det ville jeg gjort. Det er et steg opp i kvalitet, samtidig er det en litt mindre klubb. Du har ikke det presset på deg på samme måten som hvis du går til Bayern München. Jeg mener det ville vært et veldig flott steg videre i karrieren for Martin, sier Arne Larsen Økland til Dagbladet.

Han står med 101 ligakamper og 43 ligamål for Leverkusen og var en stor suksess i tysk fotball på begynnelsen av 80-tallet. Mest kjent i ettertid var han trolig for målet han selv ba dommeren om å annullere i en kamp mot Bayern München i 1981.

Se klipp av situasjonen i videoen under.

LEGENDARISK: Det snakkes fortsatt om da Arne Larsen Økland var spiss for Bayer Leverkusen i 1981 - og fortalte at hans 4-0-målet mot Bayern München ikke var scoring. Vis mer Vis mer

Likere mentalitet

Nordmannen er fortsatt høyt oppe på toppscorerlista for Bundesligaklubben gjennom tidene og sier at han fortsatt følger klubben rimelig tett. Selv om han ikke har kontakter i klubben på samme måte som før var han og sønnene i Leverkusen i vinter for å overvære kampen mot Bayern hvor «die Werkself» storspilte og vant 3-1.

En annen ting Økland mener er en fordel med å spille i Tyskland er at mentaliteten i landet er nærmere den norske enn lenger sør i Europa.

- Jeg reiste til Paris etterpå. Den tyske mentaliteten ligger oss mye nærmere enn den franske og spanske. Overgangen fra å bo i Nederland til Tyskland tror jeg er helt uproblematisk.

- Det er jo bare en mil fra Köln og tre mil til Düsseldorf så det er masse folk i området. For meg var det en stor overgang (fra Bryne journ.anm.), men det gikk veldig bra. Martin har vært i Real. Det er noe annet og komme til Leverkusen, selv om det er stor interesse der, er det ikke i nærheten av det han opplevde i Madrid. Jeg fant meg til rette raskt, forteller den tidligere landslagsspilleren.

God utviklingsarena

Hordalendingen er klar på at en overgang til Leverkusen og tysk fotball ville vært tilnærmet perfekt for den norske landslagsspilleren.

- Det er en klubb som sikkert kunne passet Ødegaard veldig godt. De er kjent for å få fram bra talenter, de både henter inn utenfra og får fram selv. Mange store spillere har vært innom Leverkusen før de har endt opp i større klubber som Bayern München, sier Økland.

- Ballack var i Leverkusen, Lucio og Zé Roberto, spillere som tok steget til verdensklasse. Det er en klubb som har tradisjoner og dermed har en kultur for å videreutvikle spillere til toppnivå, fortsetter han.

I de seinere åra har spillere som Toni Kroos, Arturo Vidal, Emre Can, Dani Carvajal, Son Heung-min og Julian Brandt vært i klubben og utviklet seg før de har gått videre til storklubber rundt i Europa.

SUKSESS: Arne Larsen Økland spilte tre sesonger for Bayer Leverkusen. Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX
SUKSESS: Arne Larsen Økland spilte tre sesonger for Bayer Leverkusen. Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX Vis mer

Sistnevnte Brandt er spilleren Ødegaard er tenkt på som erstatter til, etter at han gikk til Dortmund denne sommeren. Fortsatt har klubben Tyskland kanskje aller største talent om dagen i Kai Havertz som kan spille i samme posisjon som nordmannen, i tillegg til en rekke gode og unge spillere som Leon Bailey, Paulinho, Lucas Alario og Karim Bellarabi til de offensive plassene på midtbanen.

Likevel mener Økland at dette er den rette utfordringen for nordmannen

- Leverkusen skal spille CL og de har en del meget gode spillere. Du er på et så høyt nivå at det er kamp om plassen. Under Bosz spiller de en type fotball som passer Ødegaard godt, med aggressivt press og hurtig pasningsspill. Han er et kjempestort talent. Det er et godt steg, og kanskje akkurat det rette steget, mener Økland.