Lewandowski med tiårets hodestøt da Polen ble klare for EM

Senket Irland.

• Polen-Irland 2-1 (2-1):

(Dagbladet): EM-kvalikkampen i Warszawa i kveld var mer eller mindre en cupfinale for både Polen og Irland.

Vinneren ville kvalifisere seg direkte til neste års EM-sluttspil. Polen ville gå til EM på 0-0 eller 1-1, mens Irland ville slå ut polakkene om det ble et annet uavgjortresultat.

SNAKK OM HODESTØT: Ingen skal si at Robert Lewandowski ikke var under press da han headet Polen i ledelsen. Foto: Action Images / Reuters / Adam Holt / NTB Scanpix
SNAKK OM HODESTØT: Ingen skal si at Robert Lewandowski ikke var under press da han headet Polen i ledelsen. Foto: Action Images / Reuters / Adam Holt / NTB Scanpix Vis mer

Det ble også så spennende som de fleste bare hadde håpet på. Polen ledet 2-1 det meste av oppgjøret, mens Irland kjempet og kjempet for utlikningen som ville sende dem til EM.

Den maktet de aldri å presse fram. Dermed ble Robert Lewandowskis vanvittige heading, som sendte Polen opp til 2-1, helt avgjørende.

Nervøs start De første ti minuttene på Nasjonalstadion var nervøse og preget av en hel haug dueller midt på banen, men så eksploderte det.

Først tok Polen ledelsen da Grzegorz Krychowiak kom til avslutning fra snaut 20 meter. Skuddet lurte seg gjennom det irske forsvaret og føk inn i keeper Darren Randolphs høyre hjørne.

1-0: Ingen av de irske forsvarsspillerne kunne gjøre noe med Grzegorz Krychowiaks gode skudd som sendte Polen opp i 1-0 i Warszawa. Foto: Action Images / Reuters / Adam Holt / NTB Scanpix
1-0: Ingen av de irske forsvarsspillerne kunne gjøre noe med Grzegorz Krychowiaks gode skudd som sendte Polen opp i 1-0 i Warszawa. Foto: Action Images / Reuters / Adam Holt / NTB Scanpix Vis mer

Polakkene var imidlertid ikke lenge i himmelen. Bare et par minutter etter ledermålet ble Shane Long sparket i ansiktet rett på utsiden av Polens sekstenmeter.

Den rutinerte dommeren, tyrkiske Cuneyt Cakir, pekte umiddelbart på straffemerket. Jonathan Walters satte straffen sikkert i nota bak Lukasz Fabianski.

Robert-show Kampen fortsatte i et heseblende tempo, og spillerne fra begge lag gikk røft inn i duellene. John O'Shea ble den første som fikk gult kort etter å ha løpt inn i en polsk spiller bakfra.

Kampen satte seg litt mer etter en halvtimes tid, men det var Polen som virket hakket hvassere hele veien.

Samtidig har polakkene noe ikke irene har: Kanskje verdens beste fotballspiller akkurat nå: Robert Lewandowski.

De siste par månedene har det vært så enkelt som at hvis Bayern München-spissen får sjansen, så scorer han. Lite tyder på at han har planer om å slutte med det med det første.

Rett før pause scoret han nemlig på det som må være den hardeste headingen på mange, mange år (nei, vi kan ikke bevise dette vitenskapelig).

Målkåt Et innlegg ble slått inn i Irland-boksen fra Krzysztof Maczynski på høyresiden. På 14 meter stupte Lewandowski fram og skallet ballen knallhardt i nettet bak en forfjamset Randolph.

Scoringen var polakkens 13. på ti kamper i kvaliken. Eller 15 på de siste seks kampene for Bayern og Polen om du vil. Hadde det samme skjedd i et TV-spill hadde du sikkert ristet på hodet og sagt «urealistisk».

Scoringen var forøvrig Polens 33. i EM-kvaliken, noe som betyr at polakkene er mestscorende av alle i kvaliken.

Polen fortsatte å ha initiativet etter pause i Warszawa, men Irland kjempet seg gradvis inn i oppgjøret. De grønne fikk litt ekstra håp da landets mestscorende gjennom tidene, Robbie Keane ble satt inn for Shane Long etter 55 minutter.

1-1: Jon Walters takket høyere makter etter å ha utliknet på straffe. Foto: NTB Scanpix
1-1: Jon Walters takket høyere makter etter å ha utliknet på straffe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Irene presset gjennom mye av 2. omgangen, men da muligheten kom var det ikke Keane, men midtstopper Richard Keogh som fikk muligheten.

Nesten for McGeady Innbytter Aiden McGeady gjorde et strålende forarbeid på høyresiden før han la inn i boksen. Der sto Keogh relativt umarkert, men headingen ble for svak, og Polen-keeper Lukasz Fabianski hadde få problemer med å holde avslutningen.

Irland sendte alle mann i angrep på tampen, men klarte aldri å få scoringen som ville sende dem direkte til EM. Det eneste resultatet de skapte var at John O'Shea ble utvist etter at han fikk sitt andre gule kort på overtid.

Ettersom Tyskland rotet seg til 2-1-seier over Georgia, må irene nå ut i playoff mot en annen gruppetreer.