Lezak berget drømmen til Phelps

Beijing (NTB): Rekorddrømmen til Michael Phelps var nesten knust, men Jason Lezak berget ham med en fantastisk avslutning på 4 x 100 meter fri.

Rekorddrømmen til Michael Phelps var nesten knust, men Jason Lezak berget ham med en fantastisk avslutning på 4 x 100 meter fri.

Frankrike hadde en klar ledelse foran siste lengde på den spennende stafetten, men Lezak tok innpå tak for tak og tok ledelsen på det aller siste. USA seiret med åtte hundredeler på den fantastiske verdensrekordtiden 3.08,24, og Phelps jublet hemningsløst.

- Utrolig! Jason avsluttet bedre en vi kunne drømme om. De siste 10-15 meterne hans var helt fantastiske, sa Phelps.

Han sikter mot historiske åtte gull i Beijing-OL, og har nå seier i de to første øvelsene. Men mandag fikk han veldig god hjelp i den øvelsen der gullsjansene hans var regnet for mest usikre.

Rekordstart

En drøy time etter at han svømte seg til semifinale på 200 meter fri var Phelps bare nest raskest på første etappe. Australske Eamon Sullivan satte individuell verdensrekord med 47,24.

Med tre reserver på laget satte USA verdensrekord på 3.12,23 i kvalifiseringen. Den tiden ble knust av tetlagene i finalen, og lenge så det ut til å gå mot fransk gull. Alain Bernard fikk en klar ledelse med seg på siste etappe og økte den fram til vending, men så kom Lezak.

Med etappetiden 46,06 (med flygende start) ble den 32-årige veteranen dagens mann.

- Erfaring var bedre enn talent i dag, konstaterte Bousquet.


Lei av å tape

FENOMENAL SISTEETAPPE: Da Frankrike ledet klart foran siste lengde, virket Michael Phelps\' (t.v.) drøm om åtte gull veldig fjern. Men Jason Lezak  avsluttet forrykende og sikret seieren med åtte hundredeler. Foto: REUTERS
FENOMENAL SISTEETAPPE: Da Frankrike ledet klart foran siste lengde, virket Michael Phelps\' (t.v.) drøm om åtte gull veldig fjern. Men Jason Lezak avsluttet forrykende og sikret seieren med åtte hundredeler. Foto: REUTERS Vis mer

USA vant 4 x 100 meter fri i sju strake OL før Australia og Sør-Korea tok gullet i de to siste lekene. Mandag ble hegemoniet gjenvunnet med en fingerlengde.

- Jeg var med på de to siste stafettene hvor vi ikke lyktes. For å være ærlig var jeg lei av å tape. Det hjalp meg i dag, sa Lezak.

USAs lag besto av Phelps, Garrett Weber-Gale, Cullen Jones og Lezak.

Australia tok bronsen i et løp hvor de fem første svømte under verdensrekorden.

(NTB)