Lian truet fram OL-omspill

Mistanke om massivt håndballjuks.

Tor Lian truet med å trekke seg dersom OL-kvalifiseringen i håndball ikke ble gjennomført på nytt.

Den asiatiske OL-kvalifiseringen spilles om igjen etter mistanke om juks. Det bestemte IHFs råd tirsdag.

- Vi var flere som var tydelige på at vi ikke ønsket å være med (i IHFs råd) dersom konklusjonen ble en annen, sier Lian til NTB. Han er president i Det europeiske håndballforbundet.

Kuwait beseiret sensasjonelt Sør-Korea i mennenes kvalifisering i Japan, etter at dommerne fra Jordan gjorde 38 feilavgjørelse som alle var i kuwaitisk favør.

- Når idretten begynner å jukse med kamputfallet, har den ikke så mye til eksistensgrunnlag igjen. Jeg snakket også med Gerhard Heiberg etter beslutningen. Han var på vegne av IOK glad for at kampene nå spilles igjen.

Tapte med vilje


Like overraskende vant Kasakhstans kvinner over Sør-Korea i Almaty.

- Ifølge kamprapportørene var det i dette tilfellet snakk om et lag (Sør-Korea) som la seg på rygg mot slutten og slapp inn mange mål. Dette for at en tredje deltaker ikke skulle få en passende plassering. Det var nok litt asiatisk politikk inne i bildet der, sier Lian.

Begge turneringer må spilles om igjen.

- Vi gjorde dette av hensyn til sporten og håndballen, sa president Hassan Moustafa i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) etter styremøtet.

Det er første gang IHF beordrer turneringer spilt om igjen.

KRYSTALLKLAR: EHF-president Tor Lian truet med å trekke seg fra IHFs råd dersom den asiatiske OL-kvaliken ikke blir spilt om igjen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
KRYSTALLKLAR: EHF-president Tor Lian truet med å trekke seg fra IHFs råd dersom den asiatiske OL-kvaliken ikke blir spilt om igjen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

- Det var helt klart urettferdig dømming i Sør-Koreas disfavør, sa Moustafa til ARD etter å ha gjennomgått et ekspertpanels videoanalyse av Kuwaits seier.


Indignert


Moustafa er selv blitt trukket inn i affæren. Han skal ha lovet presidenten i Det asiatiske håndballforbundet (AHF) at IHF ikke skulle blande seg i avviklingen av kvalifiseringen, noe som åpnet for fiksing.

Da IHF sendte observatør, teknisk delegert og dommere til turneringen, fikk Moustafa en indignert telefaks fra AHF-president Ahmed al-Fahd al-Sabbah fra Kuwait.

- I møtet tirsdag oppførte Moustafa seg eksemplarisk. Han lyttet til våre argumenter. I avstemmingen ble stemmetallene 8-1 for omspill mens fire representanter unnlot å avgi stemme, sier Tor Lian til NTB.

Det tyske dommerparet Frank Lemme og Bernd Ulrich var opprinnelig oppsatt til å dømme kampen mellom Kuwait og Sør-Korea, men AHF erstattet dem med jordanerne Alshobali/Hirzallach, som så satte verdensrekord i partisk dømming.

- Det var skammelig. Jeg følte meg uvel, sa Lemme.


IHF-dommere


IHF sier at begge turneringer skal spilles om igjen innen utgangen av januar, med IHF-oppnevnte dommere og under oppsikt av IHF-representanter.

Det betyr at Sør-Korea, Kuwait, Qatar, De forente arabiske emirater og Japan møtes i mennenes kvalifisering, Kasakhstan, Sør-Korea, Qatar og Japan i kvinnenes.

(NTB)

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 878313873


Varnish cache server