- Lidenskapen er borte

Sami Hyypiä om engelsk fotball i dag.

TYSK SUKSESS: Bayer Leverkusen-manager Sami Hyypia ser fram til kampen mot Manchester United i Champions League-oppgjøret på Old Trafford i morgen kveld. Før kampen benytter han anledningen til å etterlyse med lidenskap i engelsk fotball. Foto: AP / NTB Scanpix
TYSK SUKSESS: Bayer Leverkusen-manager Sami Hyypia ser fram til kampen mot Manchester United i Champions League-oppgjøret på Old Trafford i morgen kveld. Før kampen benytter han anledningen til å etterlyse med lidenskap i engelsk fotball. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Sami Hyypiä opparbeidet seg en legendestatus gjennom ti år (1999-2009) i Liverpool. Nå er finnen manager i tyske Bayer Leverkusen - som møter Manchester United til Champions League-kamp på Old Trafford i morgen kveld.

Som spiller var han en beryktet midtstopper, som leverte finsk sisu og spilte med hjeret utenpå drakta.

Det gjorde vondt å møte Sami Hyypiä. Han ga alt. Alltid.

Sånn sett var han perfekt for engelsk fotball, hvor tempo, innsats og tøffe dueller er vesentlige ingredienser i oppskriften.

Men selv om det bare er fire år siden han forlot Liverpool, så mener Hyypiä at den engelske fotballen har endret seg til det ugjenkjennelige på disse få årene.

Han mener å registrere at lidenskapen er borte.

- Gal retning - Jeg har sett flere kamper, og tenkt: Hva skjer? Fotballen har kanskje utvliket seg i en gal retning. Når en spiller koster 37 millioner pund og han tjener 200.000 pund i uka, så er han kanskje fornøyd bare han får pengene. Fokuset på fotballen er blitt det nest viktigste.

- Av en eller annen grynn er lidenskapen blitt borte. Når jeg ser kamper fra England lurer jeg på om spillerne egentlig prøver hardt nok. For lidenskapen har alltid vært varemerket på engelsk fotball. Tempoet har vært høyt og taklingene har sittet løst, sier Sami Hyypiä til Daily Mail.

Liverpool-United Han trekker dog fram ett unntak:

Gamleklubben Liverpools 1-0-seier mot nettopp Manchester United 1. september.

- Der var tempoet til å kjenne igjen. Det var en typisk engelsk fotballkamp, sier Hyypiä.

Og hva som venter på drømmenes teater vet Sami Hyypiä så godt som noen. Sist han spilte der, 14. mai 2009, var hans siste 90 minutter i en Liverpool-trøye, og minnene fra den kampen er sterke og gode:

Liverpool vant 4-1.

SISTE KAMPEN: Liverpool-legenden Sami Hyypia vinker til fansen etter sin sise kamp for Liverpool, mot Tottenham 24. mai 2009. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SISTE KAMPEN: Liverpool-legenden Sami Hyypia vinker til fansen etter sin sise kamp for Liverpool, mot Tottenham 24. mai 2009. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er gode minner, sier Hyypiä og smiler.

Spent på mottakelsen - Jeg skulle egentllig ikke starte, men så ble Alvaro Arbeloa skadet under oppvarmingen. Jeg vet ikke hva slags mottakelse jeg vil få av United-fansen, men for meg blir det uansett stort å komme tilbake dit. Det blir min første Champions League-kamp som trener og hvilken stadion er vel bedre å få den på enn Old Trafford?

Som Liverpool-spiller vant han turneringen i 2005 - i den kanskje mest legendariske finalene av dem alle, da Liverpool snudde 0-3 til pause mot AC Milan til triumf etter straffekonk.

Kampen er siden mest omtalt som «Mirakelet i Istanbul».

Nå gleder han seg til å gyve løs på turneringen igjen som manager.

Flere debutanter - Vi har noen spillere som vil få sin debut i Champions League. Jeg trenger ikke å motivere noen for denne kampen, det er helt sikkert. Men jeg må nok bruke min erfaring til å overbevise spillerne om at det bare er en vanlig fotballkamp. Ja, det er Old Trafford og Manchester United, et lag som har vunnet alt, men det er fortsatt bare nok en fotballkamp, minner han om.

39-åringen spilte to sesonger for Bayer Leverkusen før han for to år siden overraskende ble tilbudt jobben som manager. Først midlertidigm etter at klubben sparket Robin Dutt.

Men bare to måneder seinere (mai 2012) ble han formelt manager i klubben som tidligere har vært ledet av storheter som Jupp Heynckes, Rudi Völler, Klaus Augenthaler, Klaus Toppmöller, Berti Vogts, Christoph Daum og Rinus Michels.

Ved å kvalifisere Bayer Leverkusen til årets Champions League begynner også Sami Hyypiä å skaffe seg et bra navn i klubben.

MOT SOLSKJÆR: Som Liverpool-spiller møtte Hyypiä Manchester United ofte. Her i en duell med Ole Gunnar Solskjær i 2004. I morgen møter han United som manager for tyske Bayer Leverkusen: Foto: NTB Scanpix
MOT SOLSKJÆR: Som Liverpool-spiller møtte Hyypiä Manchester United ofte. Her i en duell med Ole Gunnar Solskjær i 2004. I morgen møter han United som manager for tyske Bayer Leverkusen: Foto: NTB Scanpix Vis mer