Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lider under dårlige vilkår

Jobb og utdanning kommer i veien for satsing hos de kvinnelige fotballspillerne, mener trenerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Damene i Toppserien jobber eller studerer fulltid, og skal samtidig spille fotball på øverste nivå. Flere av toppserietrenerne etterlyser nå bedre vilkår for jentene. Liungen-trener Lena Tyriberget opplever til stadighet at spillerne er slitne når de kommer på trening.

Ikke optimalt

-  Jeg merker at jentene har en hektisk hverdag. Vi hadde fått bedre utbytte av treningen dersom de hadde hatt mindre å gjøre utenom fotballen. Jobber man fra 8 til 16, er det selvsagt ikke optimalt for å prestere på banen, sier hun.

Kattem er et av de få lagene som har kjøpt fri spillere fra jobb for å få dem på trening og kamp.

-  Dette har vi ikke råd til ofte. Men målet vårt er å gjøre hverdagen lettere for spillerne. Det betyr ikke nødvendigvis mer trening, men tid til restitusjon og et sosialt liv. Mange vil satse, men det er vanskelig med så dårlige rammevilkår, sier Kattems trener Bård H. Stenseth.

Hyrer spesialhjelp

Nå vil Fotballforbundet (NFF) ta grep for å bedre økonomien i klubbene.

-  Vi kommer til å ansette en person som skal hjelpe klubbene med sponsorer og arrangement. Men det gjøres mye bra arbeid allerede. Sandviken er for eksempel flinke til å gjøre avtaler med arbeidsgivere for å få spillere frigitt til morgentreninger, sier generalsekretær Karen Espelund i NFF.

Forbundet har i dag en stipendordning for noen av landslagsjentene, men resten av spillerne får ikke nyte godt av dette.

-  Dårligere for de beste

Sandviken kunne tidligere kjøpe fri spillere til trening. Men trener Per Arne Heggen kan i dag trøste seg med at stallen består av mange unge spillere - som til daglig går på fotballgymnas eller fotballakademiet i Bergen.

-  I Bergen er muligheten for å satse blitt bedre de siste åra. Flere får et bedre tilbud, sier Heggen. -  Tilbudet til de aller beste er blitt dårligere, medgir han.


- Jeg lever helt på grensa

I november i fjor ble landslagsstopper Marit Fiane Christensen innlagt på sykehus fordi hun presset kroppen for hardt.

- Jeg lever helt på grensa. I perioder er jeg veldig sliten. Når man presser på alle fronter, blir belastningen fort for stor, sier Fiane Christensen.

Ofte utslitt
Til daglig er hun jusstudent på fulltid og midtstopper på Røas lag i Toppserien. Det innebærer lange og krevende dager for 24-åringen.

- Vanligvis trener jeg på treningssenter om morgenen, og er på skolen fra 10 til 16.30. Så trener jeg med Røa fra 17 til 19, og leser etter trening fram til 21-tida.

- Jeg liker å ha mye å gjøre, men det hender ofte at jeg er sliten på trening. Ideelt sett skulle jeg trent mer og studert mindre, erkjenner Fiane Christensen, som allerede er et halvt år på etterskudd med studiene.

For at Norge skal henge med som fotballnasjon på kvinnesiden, tror hun treningsarbeidet i klubbene må styrkes:

Nivået må heves
- Det er på klubbnivå vi må gjøre det. Nivået må heves, og folk må gis muligheten til å trene mer. Vi må trene mer fotball, fastslår Fiane Christensen.

TRAVEL: Marit Fiane Christensen er ofte sliten på trening. Her i kamp med Lise Klaveness på trening i Preston.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!