Lie senket gamle lagkamerater

Antakelig sendte han også uheldige Sandefjord ned.

• Tett i bunnen: Se tabellen her

(Dagbladet.no): Sandefjord - Start 1-3.

Dagens oppgjør mellom Sandefjord og Start var kampen ingen kunne tape, dette var sjølve nedrykks-kampen.

Men kampen varte i praksis ikke lenge, fordi Sandefjord spilte elendig i forsvar fra start - og fordi Start var svært effektive.

- Ved de to første målene gjør vi personlige feil, og dermed fikk vi en verst tenkelig start. Vi kan ikke slippe inn slike mål, konstaterer Sandefjord-trener Tor Thodesen i samtale med TV 2.

Mannen som, med sitt 0-3-mål, satte spikeren i Sandefjord-kista, var ingen ringere enn Sandefjord-gutt og tidligere Sandefjord-spiller Jon Midttun Lie.

Og Sandefjord-kista som han spikret igjen, vil høyst sannsynlig bli senket ned i Adeccoligaen.

- Ja, jeg bidro vel til det. Dette er litt leit nå, men jeg tenkte ikke så mye på det underveis i kampen, bedyrer han overfor TV 2.

AV SINE EGNE SKAL MAN HA DET: Jon Midttun Lie satte inn Starts tredje mål, og kanskje var det siste spiker i Sandefjords tippeligakiste. Alle foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
AV SINE EGNE SKAL MAN HA DET: Jon Midttun Lie satte inn Starts tredje mål, og kanskje var det siste spiker i Sandefjords tippeligakiste. Alle foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Tidlig Hulsker-mål

Allerede i det fjerde minutt ble første spiker banket inn i kista, av Bernt Hulsker.

Minutter seinere var Toni Nhleko svært nær å skli inn en utlikning, som følge av et innlegg fra Adriano Munoz.

I stedet kunne Start og Martin Borre sørge for 0-2 i det 10. minutt. Det skrudde frisparket fra venstre gikk direkte i mål. SF-keeper Peter Skov-Jensen var bokstavelig talt på skovtur.

Disse to nevnte episodene kan egentlig stå som eksempler på det som gjorde dette til en Start-storseier, i stedet for en jevn kamp:

Sandefjord-sløsing

Sørlandslaget satte nesten alle sine sjanser, mens Sandefjord sløste, sløste og sløste - og sløste.

Som i det 13. minutt, da Jon Midttun Lie - hvem andre - reddet Start på streken, for sikkerhets skyld med rumpa!

Lie senket gamle lagkamerater

Kampen utviklet seg etter hvert til en tøff batalje, noe særlig Birger Madsen og Ole Martin Årst fikk erfare. Begge gikk ned for telling.

Sistnevnte ristet raskt av seg smertene og rystet Sandefjord med en suser av et skudd i det 22. minutt. Bare en god redning av Skov-Jensen hindret 0-3 innen halvtimen var spilt.

Men det kunne også blitt 1-2, bevares. I det 26. minutt oppsto en ny kjempesjanse til Sandefjord, som kom seg fram via høyrekanten.

Det hele endte med et Kari Arkivuo-skudd fra kloss hold, men denne gangen var det Kenneth Høies tur til å gjøre en fantastisk reaksjonsredning.

Mål rett før pause

Etter hvert så det ut til at Start skulle nøye seg med tomålsledelse til pause, men da var det altså at Midttun Lie slo til mot sine gamle lagkamerater.

Han løp seg enkelt fri gjennom SF-forsvaret på en flott bakromspasning fra Fredrik Strømstad. Skuddet gikk via keeper Skov-Jensen og i mål.

- Det tredje målet var veldig viktig, for vi gjør en ny dårlig andre omgang. Jeg tror ikke det skyldes at vi er dårlig trent, men mer at Sandefjord endret oppspillsmønster og slo mer langt, sier Midttun Lie til TV 2.

For, etter pause la SF-trener Tor Thodesen om til et trebackssystem, og den sterke midtstopperen Birger Madsen ble flyttet opp bak spissene på topp.

- Hadde vi ikke fått et tredje mål imot, ville vi ha fortsatt i 4-4-2, bekrefter Thodesen, som uansett kan være glad at han gjorde som han gjorde.

Grepet ga nemlig umiddelbar suksess, iallfall spillemessig. Sandefjord kom seg igjen og igjen rundt på venstrekanten etter lange framspill, uten at marginene begynte å gå deres vei. Særlig Madsen hadde flere muligheter til å få ballen i Start-nettet.

I hvert fall ikke før i det 59. minutt da ballen havnet hos nettopp Madsen etter ping-pong inne i Starts boks. Denne gangen hadde han små problemer med å trille i ballen i mål, til 1-3 og Istanbul-håp for Tippeligaens bunnlag.

Men i motsetning til hva Liverpool gjorde i 2005, klarte ikke Sandefjord å heve effektiviten nok etter pause. I det 70. minutt sløste for eksempel Samuel Isaksen bort en kjempemulighet alene med keeper.

God Munoz utvist

Regissør var, som så ofte før, Adriano Munoz - andre omgangs soleklart beste spiller. Brasilianeren sto alene bak en stor mengde Sandefjord-sjanser, noe han til slutt måtte betale for i form av en krampe i det 73. minutt.

Da han skulle gå tilbake på banen, oppsto det dessuten unødvendig stor dramatikk, fordi han glemte å varsle dommeren. Han fikk sitt andre gule kort i kampen (det første kom for filming i første omgang). Det vil si marsjordre.

- Jeg tenkte meg ikke nok om, jeg ville bare ut og hjelpe laget mitt. Det var en feil, men jeg tar ikke hele skylda for at vi taper. Det jeg gjorde, var ikke bra for laget, men hva kan jeg gjøre med det nå? spør Munoz TV 2s reporter.

Til tross for utvisningen og en manns undertall var Sandefjord det beste laget også det siste kvarteret.

- Vi har jo sluppet inn en del mål mot slutten mot kamper tidligere, og det sitter nok litt i hos spillerne. Jeg er veldig fornøyd med at vi beholdt ledelsen inn, forklarer Start-trener Benny Lennartsson for TV 2.

SF-offensiven ga nemlig ikke uttelling i form av scoring - nær sagt naturligvis.

Dermed ser det helsvart ut for Vestfold-laget, som må klare seg uten suspenderte Adriano Munoz og Olav Zanetti i neste kamp.

På toppen av det hele har de tre bortekamper og bare en hjemmekamp igjen å spille. Adeccoligaen venter for Sandefjord, mens Benny Lennartsson kan ha reddet Start.

Han lurte Sandefjords offsidefelle og løp seg helt fri. Alene med keeper satte han ballen sikkert til venstre, til 0-1.

GOD START-START: Start tok tidlig ledelsen 1-0 ved Bernt Hulsker i eliteseriekampen mellom Sandefjord og Start mandag kveld.
JUBEL: Bernt Hulsker feirer sin tidlige scoring.