Ligacupen nedprioriteres stadig i England

Ligacupen - bør den legges ned?

Færre og færre stjerner. Færre og færre tilskuere. Er det på tide å legge ned turneringen? Ekspertene er splittet.

FJORÅRETS VINNER: Paul Pogba og Manchester United trakk det lengste strået i fjorårets finale mot Southampton. De røde fra Manchester vant kampen 3-2. Foto:Dan Weir/PPAUK.
FJORÅRETS VINNER: Paul Pogba og Manchester United trakk det lengste strået i fjorårets finale mot Southampton. De røde fra Manchester vant kampen 3-2. Foto:Dan Weir/PPAUK.Vis mer

(Dagbladet.no) Ligacupen ble opprettet i 1960, etter at Stanley Rous ville ha en cup for lag som allerede var slått ut av FA-cupen. Grunnen til dette var at han ville at lag som var ute av FA-cupen skulle ta igjen dyrebare spilleminutter på de andre. Men det var ikke før Alan Hardaker tok tak og som fikk gjennomslag for cupen at den kom i gang.

Det oppsto et stadig større sprik mellom ligaforeningen og selve fotballforbundet, og dette var et av tiltakene ligaen ville gjøre for å få mer makt. Ligafotballen i England hadde den samme sesongen slitt tungt med tilskuertall, og tapte terreng til resten av Fotball-Europa. Ligacupen skulle være løsningen for å få opp igjen interessen.

I årenes løp har vi sett at cupen har blitt mindre og mindre prioritert av managerne, og selv ikke en plass inn i kvalifiseringen til Europa League ser ut til å lokke klubbene til å satse på turneringen.

Den kraftige kommersialiseringen de siste årene har også satt sinnene i kok hos supporterne. Etter at Carabao kjøpte seg inn for to år siden, har blant annet trekningene blitt flyttet til Kina, hvor de gjennomføres på nattetid. Det har ikke hjulpet på ligacupens navn og rykte. Det ser man på tilskuertallene, som ikke har vært imponerende. De fleste storlagene sliter med å fylle tribunene.

Endrer ikke livet

Tottenham-manager Mauricio Pochettino har vært ærlig på at han nedprioriterer ligacupen. Vi vil gjerne kjempe om Champions League-trofeet og i toppen av Premier League. Da må noe nedprioriteres, mener han.

UTE: Tottenham og Mauricio Pochettino måtte se seg slått av West Ham tidligere i årets ligacup. Foto: Richard Sellers/PA Wire
UTE: Tottenham og Mauricio Pochettino måtte se seg slått av West Ham tidligere i årets ligacup. Foto: Richard Sellers/PA Wire Vis mer

- Målet er å vinne Champions League eller Premier League med Tottenham. For meg er det de to store trofeene. Det å vinne ligacupen vil ikke endre livet vårt. Om man skal være en storklubb, må man være med og kjempe om de store trofeene. Om vi skal være med og kjempe i toppen og ute i Europa, er det ikke mulig uten å rotere i kamper som dette, sa Tottenham-manager Mauricio Pochettino før møtet med West Ham i ligacupen i oktober.

Det endte med 2-3 tap for London-rivalen. Dette er bare et av flere eksempler.

Viktig for de mindre lagene

TV 2s Premier League-ekspert og tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt har selv spilt i turneringen. Han vil ikke svartmale situasjonen helt, og mener ligacupen fortsatt er viktig for de mindre lagene. Thorstvedt tror at en løsning hvor lagene som spiller i Europa ikke deltar kan være noe.

- Man ser det igjen og igjen at topplagene roterer seg vekk, før de kanskje topper litt inn i semifinalen og finalen. Det har blitt et vanvittig rotterace om å bli topp fire i Premier League, og klasseskillet har aldri vært større. Derfor tror jeg at de lagene som spiller Europa-cup kan få «slippe» å være med ligacupen.

- Den ville nok mistet litt prestisje, men det er en fin arena for spillerne som ikke er helt i toppen til å vise seg fram, sier Thorstvedt til Dagbladet.

En endring i antall spilte kamper tror han også ville hjulpet på.

- Jeg tror samtidig at det å kutte de doble semifinalene hadde hjulpet på. Vi snakker om det knalltøffe juleprogrammet i ligaen, men det er absolutt ikke over for lagene som har kommet et stykke i ligacupen, legger han til.

Man ser oftere og oftere at også de mindre lagene nedprioriterer cupene i England, og spesielt ligacupen. Dette synes Thorstvedt er rart.

- Jeg forstår at lag som Manchester United og Liverpool kan nedprioritere ligacupen i et hektisk program med spill i Europa. Men at de små lagene også gjør det synes jeg er merkelig. Det er jo en kjempeboost for en liten klubb å faktisk vinne en pokal. Bare se på Swansea for fire sesonger siden. De fikk seg en kjempeopptur. At det likevel prioriteres vekk synes jeg er synd, sier den tidligere Tottenham-keeperen. ​

- Europaplass til vinnere bør også være en gulrot, men ser man på statistikken så har lag som allerede har hatt europaplass vunnet cupen de siste elleve av tretten sesongene, sier han videre.

Han mener dette illustrerer det stadig voksende skillet mellom topp seks og de andre lagene i den øverste divisjonen.

- Det har blitt et voldsomt klasseskille, dessverre. Man ser at de dårligere lagene også hviler spillere og nærmest gir opp på forhånd i møtene med topp seks, også i ligaen. Det er synd for engelsk fotball, sier han videre.

Gode minner

Selv har Thorstvedt gode minner fra ligacupen, og sier at den ble fullt prioritert da han selv var aktiv. Den tidligere keeperen er glad i cupen, selv om han ikke alltid har hatt gode minner fra turneringen.

- Vi kom oss stort sett ganske langt, men vi trakk alltid Nottingham Forest, og da sa det stopp. Det slo aldri feil! Men cupen sto sterkt, og den ble aldri nedprioritert. Vi stilte stort sett med toppet lag, forteller han.

Bør heller spille serierunder

Selv om Thorstvedt gjerne vil beholde cupen, møter han motstand hos kollega Simen Stamsø Møller. Han mener turneringen er utdatert og ikke viktig nok. Eksperten ser gjerne at ligacupen forsvinner helt.

- Det må da være bedre å sløyfe ligacupen helt, nå som alle lag i ligaen nedprioriterer den og heller legge inn en serierunde eller to i midtukene, skriver han på TV 2s nettsider. Han refererer til det knalltøffe juleprogrammet Premier League-klubbene må gjennom.

I kveld møtes storlagene Chelsea og Arsenal i den første av to semifinaleoppgjør dem imellom. Da får vi et tydeligere svar på hvem som vil prioritere ligacupen i et ellers hektisk kampprogram. Gulroten er en finale på Wembley i februar.