Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ligamesteren

Ray Tørnkvist (41) er ikke helt som alle andre fotballsupportere.

MANCHESTER (Dagbladet): - Drømmen har endelig blitt virkelighet. Så vidt jeg vet er det ingen andre som har gjort det jeg har gjort, ikke engang her i England, sier Tørnkvist til Dagbladet.

Etter 53 tidligere ferieturer til balløya har han denne sesongen hatt permanent bostedsadresse Manchester. Før sesongen hadde han vært på 119 ligabaner i øyriket. Etter 165 (!) fotballkamper denne sesongen har han endelig samlingen full: samtlige 138 ligabaner er besøkt.

Den siste banen, Borough Briggs, tilhørende den skotske 3. divisjonsklubben Elgin City, kompletterte samlingen 22. mars.

- Det ble en form for besettelse. Hver uke la jeg planer for hvordan jeg skulle nå en ny bane. Med groundhopping blir man jo aldri helt ferdig, for det er alltid klubber som skifter hjemmebane, sier Ray.

Budsjett: 150000

Ideen om å ta en hel sesong i England kom så seint som i mai i fjor. Forholdet til kjæresten hadde nylig skåret seg. I tillegg hadde han lagt et lengre sykdomsopphold bak seg.

- Jeg bestemte meg for at når alt var over, skulle jeg gjøre dette. Jeg ville leve det engelske livet, se så mange fotballkamper som mulig. På mange måter var det en belønning til meg selv etter ei tung tid privat, sier han.

Drømmeturen ble finansiert ved å bytte ut huset i Oslo med en billigere leilighet. Budsjettet på 150000 kroner har han holdt seg godt innenfor.

- Noe av det jeg setter mest pris på, er å prate med gamle spillere jeg tidligere bare har sett på tv. Selv store stjerner som Ray Clemence og George Graham viser seg å være helt vanlige folk når du treffer dem, sier han.

Nordisk litteratur

Tørnkvist har vært angrepet av «engelsksyken» siden han spilte fotball på løkka som 14-åring. Men selv om Rays interesse for britisk fotball overgår de flestes, er han ikke «helt Elling», som kan kaller det selv.

- De fleste blir overrasket når de ser at det ikke er ei eneste fotballbok i stua mi. Jeg har 3000- 4000 bøker, de fleste av nordiske forfattere. Jeg leser alt fra Aksel Sandemose til kioskkrim, sier Ray.

- Yeovil neste

Det betyr imidlertid ikke at fotballsuvenirene er fraværende. Et helt rom i leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo er viet fotball. Selv om året i England har vært en stor opplevelse, har han nå reist hjem. 2. mai satte han beina på norsk jord igjen.

- Jeg kjente at jeg var lei mot slutten. Neste sesong blir det bare oppdateringsturer med Ryanair: Manchester City, Darlington og Yeovil får jo alle nye ligabaner, sier Ray Tørnkvist.

PROFF SUPPORTER: Ray Tørnkvist viser fram noen av fotballsuvenirene i leiligheten i Manchester. Totalt har nordmannen vært på 483 kamper fordelt på 273 baner i Storbritannia, inkludert amatørfotball.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media