Hoppbråket:

- Ligg unna!

Halvor Egner Granerud vil ha med sportssjef Clas Brede Bråthen videre. - Jeg kjenner usikkerhet, frustrasjon og kjærlighet, sier verdenscupvinneren til Dagbladet.

REAGERER: Halvor Enger Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB
REAGERER: Halvor Enger Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg håper vi ender opp med en løsning hvor Clas kan fortsette å gjøre det han elsker. Det er å gjøre det beste for norsk og internasjonal hoppsport, sier Halvor Egner Granerud (25).

- Du ber Norges Skiforbund ligge unna Bråthen?

- Ja, jeg gjør egentlig det. For norsk og internasjonal hoppsport håper jeg at de gjør det.

Dagbladet møter verdenscupvinneren på Nermo Hotell i Øyer. Hopplandslaget bor her, mens de har samling i Lysgårdsbakkene på Lillehammer denne uka.

I bakgrunnen sitter en hektisk opptatt Bråthen i telefonen. Han får ikke fortsette etter neste sesong. Årsak: Personkonflikt og samarbeidsproblemer med ledelsen i skiforbundet.

PREGET AV KONFLIKTEN: Halvor Egner Granerud slår av en prat med Dagbladet på Nermo Hotell i Øyer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PREGET AV KONFLIKTEN: Halvor Egner Granerud slår av en prat med Dagbladet på Nermo Hotell i Øyer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Torsdag eskalerte konflikten på nytt. Styret i Norges Skiforbund rykket ut med en pressemelding der de forsvarer avgjørelsen om at sportssjefen ikke får forlenge etter neste sesong.

Det heter:

«Bråthen har over lang tid har hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt. Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel.»

I hoppmiljøet har Bråthen en høy stjerne. Dagbladet vet at det frustrerer mange at skiforbundet ikke kommer med eksempler på hva som har vært problemet med atferden hans.

De omtaler ham som «breial», men intensjonen skal alltid være å drive hoppsporten framover. Da kan det av og til brake litt i veggene, lyder omkvedet.

SMILET PÅ LUR: Clas Brede Bråthen trives som aller best når han får være i hoppmiljøet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMILET PÅ LUR: Clas Brede Bråthen trives som aller best når han får være i hoppmiljøet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Granerud forteller nå at han kjenner konflikten på kroppen.

- Noe annet hadde vært veldig rart. Det er mye å fordøye. Det er en situasjon som omhandler en person jeg er veldig glad i og har utrolig respekt for. Da blir du følelsesmessig involvert. Det er klart at det er noe jeg kjenner på, sier verdenseneren.

- Hva er du kjenner på kroppen?

- Jeg kjenner usikkerhet, frustrasjon og kjærlighet. Det er de tre ordene som surrer rundt.

SAMLING: Halvor Egner Granerud og Johann André Forfang tester hoppskiene på Lillehammer denne uka. Foto: Geir Olsen / NTB
SAMLING: Halvor Egner Granerud og Johann André Forfang tester hoppskiene på Lillehammer denne uka. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Føler du at du er blitt klokere om hva konflikten handler om?

- Jeg er betydelig klokere nå enn hva jeg var for ei uke siden. Jeg har inntrykk av at det meste er ute i offentligheten.

Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund ønsker ikke å svare på spørsmål om detaljer i konflikten. Men 22. desember i fjor fikk Bråthen en advarsel fra generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

Advarselen gikk blant annet på en artikkel i Dagbladet 15. desember. Der kritiserte Bråthen forbundsledelsen for ikke å gjøre nok for de kvinnelige hopperne. Renn etter renn ble avlyst som følge av coronaviruset. Samtidig gikk herrenes verdenscup ufortrødent videre.

Bråthen skal ha skjelt ut folk i en tøff prosess med budsjettkutt og permitteringer i fjor.

Ifølge Dagbladets opplysninger brukte han en karakteristikk av Bretten Berg som han seinere har beklaget.

- Er du fristet til å ta en telefon til forbundsledelsen?

- Nei, de skjønner vi hvor vi hopperne står. Samtlige hoppere er enige, sier Granerud.

SKITOPPER: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste ønsker ikke å ha med Clas Brede Bråthen videre etter neste sesong. Foto: Annika Byrde / NTB
SKITOPPER: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste ønsker ikke å ha med Clas Brede Bråthen videre etter neste sesong. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Han mener Bråthen har vært med på å bygge opp en god kultur i hoppmiljøet. Dette stikk i strid med hva som står i pressemeldingen til skistyret.

- Hele støtteapparatet er likestilt. Du får ikke spesielt inntrykk av et hierarki, forteller Granerud.

- Men når det skjer noe - som Daniel-André Tandes fall i Planica eller da jeg fikk corona i VM - så merker du at Clas er sjefen. Ellers kan han like gjerne gå og hente en gaffel som at en junior på laget gjør det. Med en sånn holdning og væremåte bygges det et ekstremt godt miljø å være på tur i. Det begynner på toppen.

Han fortsetter:

- Det er dette som er den største frykten min i denne situasjon: Å miste en person jeg tilbringer mye tid sammen med, og som har bygd det støtteapparatet som vi har. Det er et støtteapparatet som får oss utøvere til å fungere godt sammen og som gjør oss så sammensveiset som i dag.

Overfor Dagbladet vil Bråthen ikke kommentere sin egen sak.

- Jeg setter pris på alle støttemeldingene. Jeg prøver å svare alle som har sendt meg en personlig melding, påpeker han.

Saken står der at han ikke får fortsette som sportssjef etter 1. mai neste år. Trener Alexander Stöckl hadde et møte med hoppkomiteen og generalsekretær Ingvild Bretten Berg torsdag. Han vil ikke si hva som kom fram i møtet.

Håpet er å løse flokene, men akkurat nå virker situasjonen fastlast. Via sin advokat, Marit Håvemoen, varsler Bråthen søksmål. Han ønsker fast ansettelse etter 17 år med åremålskontrakter.

Om pressemeldingen til skistyret sier 52-åringen:

- Jeg synes det er forunderlig at skistyret velger å fatte et sånt vedtak uten å høre min versjon av saken. Utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt.

På sosiale medier er det lett å se at sympatien ligger hos Bråthen. Skiforbundet opplever en voldsom storm.

Bråthen får støtte fra de mest overraskende kanter. Selv den Moskva-baserte hoppentusiasten og aksjeforvalteren Arne Treholt (78) har engasjert seg i kommentarfeltet på Facebook.

HOPPENTUSIAST: Arne Treholt. Foto: Vidar Ruud / NTB
HOPPENTUSIAST: Arne Treholt. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Jeg sitter på lang avstand og har ingen detaljkunnskaper om dette. Men jeg hadde gleden av å sitte på bord med Bråthen i 80-årsdagen til Yngve Hågensen, forteller Treholt til Dagbladet.

- Jeg fikk i høyeste grad inntrykk av at han brente for hoppsporten. Han framsto som en ildsjel også når det gjelder å få fram jentene med Maren Lundby i spissen. Det gjorde veldig inntrykk på meg. Det virker som om konflikten kunne vært løst med litt smidighet, uten at jeg skal kritisere skiforbundet.

RØRT: Clas Brede Bråthen takker for alle støtteerklæringene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RØRT: Clas Brede Bråthen takker for alle støtteerklæringene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet sier Bråthen:

- Veldig hyggelig å høre fra Arne Treholt. Vi hadde en fin prat i 80-årsdagen til Yngve Hågensen.

Bare den neste tida vil vise hva som blir den endelige skjebnen til sportssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer