Like dårlige som Norge

DET ER TO GRUNNER til at Frankrike forsvant ut av VM før VM egentlig starter: Skader og uflaks. De to samme grunnene som gjorde at Norge ikke engang kom dit. Frankrikes bedrøvelige VM-sluttspill er direkte sammenliknbart med Norges VM-kvalifisering.

Uten nøkkelspillere i form og uten den nødvendige flaksen, ryker bedre lag enn Norge ut på dette nivået. Til og med laget som startet turneringen med status som verdens beste.

UTEN ZIDANE, HENRY og PIREZ ble Frankrike redusert med noen prosent. Og uten de nødvendige positive marginene som kunne kompensert for svekkelsen, endte de franske skuddene i treverket eller i ei dansk skinke, mens Danmark scoret to mål. Det første burde kanskje vært annullert, det andre definitivt.

Toppfotballens virkelighet. Brutal - og ofte urettferdig.

DET ENESTE POSITIVE som kan sies om Frankrikes oppsiktsvekkende svake VM, er at det gir økt forståelse for Norges situasjon i VM-kvalifiseringen og mer tyngde til Nils Johan Sembs forklaringer.

  • Dessuten: Hvis danskene får ytterligere et par kamper i VM, kan det jo tenkes at de kommer til den første EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal med den samme suksessmettheten det er enkelt å mistenke Frankrike for å ha hatt.

DET ER TRIST at Frankrike er ute av VM. Det vil si, det er trist at det skjedde på en måte som ikke appellerte til annet enn likegyldigheten. Fotballnasjonen som de siste åra har begeistret verden, hadde i det minste fortjent en dramatisk sorti. Men også franskmennene selv virket preget av likegyldighet.

HVOR BLE DET AV temperamentet da dommeren ikke annullerte 1- 0-målet fordi Jon Dahl Tomasson sto i offside kloss inntil målscorer Dennis Rommedahl? Og hvor ble det av de heftige protestene da samme Dahl Tomassen reiv Dessaily i bakken før han scoret 2- 0-målet?

Og med mindre David Trezeguet alltid ser sånn ut, hva flirte han egentlig av etter at han hadde dundret nok en spolert sjanse i tverrliggeren?

Franskmennene lusket stille og temperamentsløse ut av VM som det sjette utslåtte laget - uten annet å vise til enn tidligere meritter.

Personlig er jeg bare overrasket over tidspunktet. At det skjedde allerede i seriespillet. Jeg skulle gjerne ha bevart spenningen rundt et par veddemål ytterligere noen runder.

TYSKLAND FRAMSTÅR som Frankrikes motpol. Ser vi bort fra de historiske fakta som forteller oss at Tyskland må regnes med uansett hva de har rasket sammen av mannskap, så var det ingen åpenbare sportslige grunner til å tippe Tyskland blant VM-favorittene. De sleit enormt i kvalifiseringen, og laget var i utgangspunktet både gammelt, tungt og profilløst.

Å LANGT I VM har Tyskland toppscoreren og den beste keeperen. Det er to uvurdelige suksessfaktorer - og ofte kjennetegnet på mesteren. Og mellom Kahn og Klose har det mengder med sedvanlig tysk tyngde, rutine og vinnerkultur.

Og typisk nok: Tyskland spilte den beste fotballen da de fikk en mann utvist mot Kamerun.

MIROSLAV KLOSE spilte fram Marco Bode til 1- 0 og nikket selv inn 2- 0. Klose er VMs største spillerprofil så langt. Det forteller muligens noe om savnet av andre. Tysk-polske Klose har verken stil eller nasjonalitet til å bli noen superstjerne.

Men han har nikket inn fem mål. Og dermed er han en fin personifisering av den tyske framgangen: For Tyskland er egentlig ikke gode nok. Men de gikk til åttendedelsfinalen med sju poeng og 11- 1 i målforskjell...