Høydehus

Like dumme som Finland

Norge holder på å gjøre den samme tabben som ødela så mye for finnene.

FINSK UHYGGE TIL NORGE? Finlands beste skiløpere trener med oksygenmaske i tynnluft i Val Senales høsten 2016. Dengang raste norsk idrett mot den finske uhyggen. Nå vil vi bruke maskene selv. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINSK UHYGGE TIL NORGE? Finlands beste skiløpere trener med oksygenmaske i tynnluft i Val Senales høsten 2016. Dengang raste norsk idrett mot den finske uhyggen. Nå vil vi bruke maskene selv. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARE noen timer før nyheten sprakk om den finske dopskandalen i Lahti-VM 2001, gikk de finske langrennsløperne rundt i løypene med oksygenmasker. Den ekstra lufta kom fra medbrakte oksygenflasker i ryggsekkene.

Avsløringen ble en nasjonal skam. En av stjernene deres måtte liksom brekke staven sin i rennet for å komme seg vekk. Det halp ikke. En etter en ble hele skilandslaget tatt. Finnene hadde ødelagt sporten sin ved å bruke dopet og maskene.

I Lahti brukte de finske langrennsløperne disse portable oksygen-maskene for å få maksimal restitusjon. Det var ikke ulovlig internasjonalt den gangen.

Men for å oppnå maksimal prestasjon bloddopet de seg. Det var absolutt ulovlig.

Dagen etter på jaktstarten, ble maskene bokstavelig talt dratt av. Bak de flotte finske resultatene var det mer enn teknologisk gråsone. Det var svindel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer