Høydehus

Like dumme som Finland

Norge holder på å gjøre den samme tabben som ødela så mye for finnene.

FINSK UHYGGE TIL NORGE? Finlands beste skiløpere trener med oksygenmaske i tynnluft i Val Senales høsten 2016. Dengang raste norsk idrett mot den finske uhyggen. Nå vil vi bruke maskene selv. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINSK UHYGGE TIL NORGE? Finlands beste skiløpere trener med oksygenmaske i tynnluft i Val Senales høsten 2016. Dengang raste norsk idrett mot den finske uhyggen. Nå vil vi bruke maskene selv. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARE noen timer før nyheten sprakk om den finske dopskandalen i Lahti-VM 2001, gikk de finske langrennsløperne rundt i løypene med oksygenmasker. Den ekstra lufta kom fra medbrakte oksygenflasker i ryggsekkene.

Avsløringen ble en nasjonal skam. En av stjernene deres måtte liksom brekke staven sin i rennet for å komme seg vekk. Det halp ikke. En etter en ble hele skilandslaget tatt. Finnene hadde ødelagt sporten sin ved å bruke dopet og maskene.

I Lahti brukte de finske langrennsløperne disse portable oksygen-maskene for å få maksimal restitusjon. Det var ikke ulovlig internasjonalt den gangen.

Men for å oppnå maksimal prestasjon bloddopet de seg. Det var absolutt ulovlig.

Dagen etter på jaktstarten, ble maskene bokstavelig talt dratt av. Bak de flotte finske resultatene var det mer enn teknologisk gråsone. Det var svindel.

Skandalen i Lathi ødela Finland som toppidrettsnasjon. Finnene som sportsfolk er siden blitt kraftig distansert av Norge, Sverige og Danmark. Seinere har de tatt et modig rettsoppgjør med snusket sitt.

Nå er det vi som vil ødelegge idretten vår ved å la våre sportshelter fritt få ta på seg de samme oksygenmaskene.

SIST gang disse maskene ble sett i sporet, ble det bråk. Det skjedde i Italia der høydemanipulering er forbudt etter landets helselov, og kan straffes med fengsel.

På isbreen i Val Senales der langrennsløpere fra hele verden hver høst sklir forsiktig igjennom de første skiøktene sine, testet finnene manipulert oksygen. Hensikten var å kunne gå litt fortere i den normale tynnlufta på 3000 meters høyde ved hjelp av ekstra oksygen:

- Jeg synes selvfølgelig det er helt uvirkelig å se langrennsløpere med gassmaske og gassflaske på ryggen. Da har det gått for langt. Så jeg støtter at det ikke burde være lov, sa NRKs erfarne langrennsekspert Fredrik Aukland den gangen.

Før han presist pekte på finnenes problem ved å eksperimentere i gråsone for å få hardere økter i tynnluft:

- Så vidt jeg vet er det kun en som har gjort det med hell og det er Johan Mühlegg.

Og med den henvisningen til skisportens mest kjente doper var bråket i gang.

FINNENE følte seg tråkket på:

- Det var en urettferdig kommentar. Det er unødvendig å insinuere noe sånt, sa Krista Pärmäkoski, men NRKs kommentator hadde slett ikke ment det slik. Han hadde bare påpekt den faglige utfordringen ved det å finne rett intensitet på øktene i høyden.

Problemet for finsk; og all annen belastet skisport, er at dette med treningsintensitet, masker og manipulert oksygen også er en kulturell markør.

Det forteller hvordan toppidrett vi vil ha.

BILDET fra isbreen taler for seg selv. Midt i dette vakre alpelandsskapet stikker en maskert skiløper seg ut. Det framstår sykt , og er det.

- Alle forstår at dette er tull. Det ødelegger sportens troverdighet, sa den legendariske naturkraften Juha Mieto. Han var sjokkert over at de finske skiløperne gjorde noe sånt etter de mange nasjonale skandalene.

Men det forstår altså ikke alle likevel. Hverken i Finland eller Norge.

Akkurat som den moralske standarden er den samme fra land til land, er også dumheten jevnt fordelt.

er det Gjert Ingebrigtsen; Norges mest suksessrike pappatrener som vil tilby masker til våre aller beste utøvere for liksom å innføre maks rettferdighet i toppidretten.

Han får støtte av et tilsynelatende enstemmig styre i Norges Idrettsforbund, pluss alle de bakspillerne på Olympiatoppen som ivrer for å tøye grensene for hva som skal være tillatt i norsk eliteidrett.

Flere friidrettsvenner slutter rekkene. Seinest professor Jostein Hallen som bare for fem år siden raste i Dagbladet mot finnenes maskebruk:

- Jeg trodde først dette var en spøk. Å tillate disse maskene i konkurranse bygger på total kunnskapsløshet, sa han mens det ennå ikke var klart at dette ville bli forbudt av FIS i konkurranse, og tilføyde:

- Et steg vekk fra menneskeligheten. Det betyr at hvilken som helst utøver fra hvilken som helst nasjon kan bruke disse maskene med den tilhørende oksygentanken på ryggen opp monsterbakken i Val di Fiemme i dag.

Nå sier den samme professoren til NRK at norsk langrenn er illojal når langrennslederne ikke vil støtte norsk friidrett i forsøket på å innføre nøyaktig de samme maskene.

Her er det altså 180 grader rundt. Den korttenkte Gjert-effekten fungerer forbausende sterkt i norsk idrett. Da ender dette fort på Idrettstinget om noen uker med egne norske regler for manipulert oksygen for de aller beste utøverne.

Om ikke flere våger å stå opp for de tradisjonelle idrettsverdiene våre.

DENNE snuoperasjonen på toppen i norsk idrett i sentrale verdispørsmål, kommer overraskende. Inntil nylig likte Olympiatoppens ledelse å forklare resten av verden at Norges oppsiktsvekkende suksess i internasjonale mesterskap henger sammen med helheten i den norske idrettsbevegelsen.

I siste vinter-OL var nettopp den trivelige og tålmodige barneidretten forklaringen på Norges medaljer. Nå må barna nøye seg med vanlig norsk luft, mens stjernene manipuleres i medbrakte trykk-kamre. Det blir ikke akkurat like, flotte nasjonalromantiske skrytebilder av det........

Pappatrener Ingebrigtsen sin heiagjeng i norske medier er heller ikke spesielt dyptpløyende. Det er påfallende at ingen av kommentatorene i NRK, VG eller Aftenposten har problematisert hvordan Norge med et vedtak for høydehus fremmer nettopp den verdinøytrale, gjennom-kommersielle internasjonale toppidretten som de samme mediene i andre sammenhenger distanserer seg fra.

DE store skurkene for norsk sportspresse har alltid vært duoen IOC og FIS. Det er ofte gode grunner til det, men her er hovedrollene snudd på hodet.

De onde er blitt de gode:

  • Når det gjelder bruk av manipulert oksygen er det nettopp IOC og FIS som beskytter det som er den fremste norske idrettsverdien. Den helhetlige nasjonale sportskulturen; altså at eliten ikke kan drive rå konkurranse isolert fra resten av samfunnet.

De maskene som styret i Norges Idrettsforbund nå vil tre over hodet på norske sportshelter, er forbudt før og under sommerens Tokyo-OL.

IOC vil ikke se slike apparater i OL-leiren. Ganske enkelt fordi dette for folk flest er et stygt syn.

På samme vis har det internasjonale Skiforbundet (FIS) nylig tatt inn et forbud mot oksygenmasker i konkurransereglementet. Dette som idrettslederne våre nå vil innføre, er altså forbudt under verdenscup og VM i all skisport.

Er det da fortsatt en friidrettsvenn -og professor som vil snakke om det å være illojal mot sporten?

OG mer enn det. Disse utskjelte FIS-lederne som norske sportskommentatorer inkludert meg selv så ofte har hatt det moro med, har jobbet hardt for å holde denne tvilsomme teknologien unna sporten.

Rett før jul i 2017 diskvalifiserte FIS den tyske alpinstjernen Stephen Luitz for å ha trent med oksygenmaske før rennet i Beaver Creek. Han mistet seieren i storslalåm, men anket til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS).

Der fikk han halvannet år seinere både seieren og seiersbonusen sin tilbake. CAS påpekte som sant er at siden WADA ikke har forbudt disse maskene i dopingreglene, kunne ikke FIS bruke sine egne dopingregler til å forby bruken. WADAs lover veier tyngst.

MEN de internasjonale skilederne visste råd. Nå er forbudet mot oksygenmasker tatt inn i de vanlige konkurransereglene (paragraf 227) på linje med krav til hoppdresser, riktig stavlengde, maks innsving på ski eller hva det måtte være for å sikre en mest mulig rettferdig konkurranse.

Den høydemanipuleringen som Idrettsstyret vil dytte på norsk idrett er altså blitt totalt forbudt i internasjonale skikonkurranser.

DET er derfor verdens fremste skinasjon nå sier nei til å bruke manipulert oksygen. Dagens styremøtet i Norges Skiforbund kan ikke ende annerledes.

Skal det være noen troverdig sammenheng mellom barnearbeidet og eliteidretten, må maskene fortsatt være av.

Ellers blir også all den norske toppidretten avslørt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer