GIR SEG IKKE: Til tross for store trusler fortsetter Sam Schweingruber jobben i klubben han elsker i Kambodsja. Foto: Phnom Penh FC
GIR SEG IKKE: Til tross for store trusler fortsetter Sam Schweingruber jobben i klubben han elsker i Kambodsja. Foto: Phnom Penh FCVis mer

Like etter alvorlig ulykke dro han tilbake til landet hvor han risikerer å bli drept

Sam Schweingruber bekjemper kampfiksing i Kambodsja.

(FourFourTwo): Hva slags manager gjør dette? FourFourTwo oppdaget en ekstraordinær historie som omhandler telefonavlyttinger, konspirasjoner og det å lure døden i Kambodsja.

- Presidenten fortalte meg at dersom jeg returnerte til Kambodsja, er det 20 prosent sjanse for at jeg blir drept.

Den dramatiske vendingen livet til Phnom Penh Crown-trener Sam Schweingruber har tatt de siste seks månedene, gir det gamle Bill Shankly-sitatet «fotball er mer alvorlig enn livet og døden» en helt ny betydning.

Phnom Penh er en av de mest suksessfulle fotballklubbene gjennom historien i Kambodsja, en havn for talentfulle spillere, med en dominerende rekord som inkluderer ligagull i halvparten av sesongene siden 2002.

Og kanskje vel så viktig er det en klubb med en genuin sosial samvittighet, som har knyttet sterke bånd til en rekke ikke-statlige organisasjoner som SALT (Sports and Leadership Training) Academy og World Vision.

De er også en av få klubber i landet som har tatt et standpunkt i kampen mot kampfiksing og korrupsjon.

Det er mange som tror at det standpunktet nesten resulterte i at deres sveitsiskfødte trener ble drept i fjor, bare to dager etter at klubben hadde feiret ligatittel nummer fire i løpet av de siste seks åra.

Mørke dager
En måned før den triumfen hadde klubben blitt revet i stykker etter nyheten om at sju spillere og fire ansatte hadde blitt suspendert på ubestemt tid, for det presidenten og eier Rithy Samnang kalte «grov tjenesteforsømmelse» som involverte «korrupsjon og kampfiksing».

Som Samnang fortalte Phnom Penh Post i november, 11 personer ble suspendert for å bryte kontraktene «ved å involvere seg i kampfiksing og med viten skade Phnom Penh Crowns gode rykte».

- Ærlighet og integritet er hjørnesteiner i profesjonell fotball og vi vil ikke tolerere noe aktivitet relatert til manipulasjon av fotballkamper og påvirkning av kampresultater, sier han til avisa.

- Korrupsjon og kampfiksing er giften i denne sporten og vi vil at fotball skal spilles i en atmosfære hvor supportere kan stole på integriteten til spillerne og på at resultatene ikke er fikset.

Suspensjonene kom som et resultat av taleopptak som klubben hadde fått tak på. Schweingruber fortalte FourFourTwo at han var sjokkert over at noen i klubben med vilje forsøkte å fikse resultater.

- Selv om du vet hva som skjer generelt i fotballen i Kambodsja, og hva som kan skje, er det fortsatt et stort sjokk for meg, sier han.

- Jeg hadde en følelse av at folk ga meg svarene jeg ville høre da de så meg i ansiktet, men bak ryggen min gjorde de andre ting. Og så, omtrent ved et uhell, fikk vi tilgang til beviser, og da du hørte taleopptakene var det 100 prosent sikkert hva som var i gjære.

En alvorlig pris for suksess
Det som skjedde etter dette er ikke like tydelig.

Med sju spillere borte, inkludert flere landslagsspillere, var det ikke stor sjanse for at klubben ville slå Naga World i championship-finalen over to kamper.

Men etter at oppgjøret endte 3-3 sammenlagt, klarte Phnom Penh utrolig nok å vinne etter straffesparkkonkurranse, hvor den 18 år gamle keeperen Keo Soksela - som ble hentet inn som et resultat av suspensjonene - reddet to av forsøkene.

To dager etter kampen feiret Schweingruber med sin bror og noen venner da han havnet i en motorsykkelulykke på vei hjem.

Ingen offisiell rapport har blitt gjort offentlig tilgjengelig og Schweingruber har ingen minner om hva som skjedde, men det har vært sterke antydninger om at det ikke var en ulykke.

I Kambodsja, som i store deler av Sørøst-Asia, er det lett å kvitte seg med «problemer» og det er ingen tvil om at Schweingruber og klubben hadde opprørt mange mennesker i kampen mot korrupsjon.

Uansett hva grunnen var, så er dette fakta: Schweingruber ble sendt til et lokalt sykehus hvor han ble værende i flere dager i en kritisk tilstand, før det ble verre og han ble evakuert til Bangkok.

De som sto ham nære ble fortalt at de kunne forvente det verste, mens han falt ut og inn i en komaliknende tilstand. Så, mot alle odds, begynte han å bli bedre i formen. Så mye bedre at han fikk lov til returnere til Sveits hvor han sjekket inn på et rehabiliteringssenter i januar - hvor det var forventet at han ville være i flere måneder.

Få meg ut herfra
Som han eksklusivt har fortalt FourFourTwo, det var en hendelse som gjorde at han revaluerte livet og ble mer bestemt enn noen gang på å møte utfordringene som sto foran ham.

- Jeg husker veldig lite av tiden min i Thailand bortsett fra at jeg alltid var tørst, jeg ville alltid drikke en form for juice.

- De stoppet meg fordi jeg drakk for mye, men jeg klarte likevel å snike til meg noe fra kjøkkenet tidlig på morgenen.

- Da jeg kom til Sveits ble jeg plassert på en fasilitet sammen med andre med alvorlige hodeskader, men jeg skjønte at det ikke var en plass jeg ville tilbringe tiden, så jeg bestemte meg for å gjøre alt for å komme meg ut derfra.

- Jeg måtte lære å gå på nytt og klarte ikke å spise, men de ga meg små utfordringer som jeg klarte å utføre. Jeg spurte stadig om flere oppgaver og forbedret meg så raskt at jeg fikk lov til å forlate stedet ganske raskt.

Den neste utfordringen var noe familien og vennene hans var sterkt imot - å returnere til Kambodsja for å tilbringe tid med sin femårige sønn.

Til tross for store protester og bekymringsfulle leger, kjøpte han flybilletten og dro tilbake til landet han hadde kalt hjem i mer enn et tiår, til en klubb som betydde mye for ham.

- Ingen ville at jeg skulle dra tilbake, helt til jeg forklarte dem hva livet mitt handler om, om hvem jeg er, om fotball, og at denne klubben er en del av det.

- Jeg er ikke ferdig med å forsøke å forandre framtidsutsiktene til Kambodsja og jeg ser på klubben som et verktøy til å gjøre dette, forteller Schweingruber til FourFourTwo bare to uker etter at han returnerte til landet.

Det er ikke mange som ville tatt den sjansen som treneren føler han har tatt, ved å dra tilbake til et land hvor korstoget hans mot å rydde opp i fotballen har skapt mange fiender.

- Jeg har risikert livet mitt for å komme tilbake, men min sønn bor her og jeg har ikke noe annet.

- Folk har fortalt meg at jeg er i fare og at det er folk som kanskje er ute etter å drepe meg, men jeg tenkte meg aldri om to ganger fordi denne klubben har potensial til å forandre folks syn på fotball i Kambodsja.

Heldig for andre gang
Dette er utrolig nok ikke første gang Schweingruber har lurt døden. Han bestemte seg for å korte ned på en ferietur i Phuket bare to dager før den katastrofale tsunamien traff land og drepte mer enn 4000 mennesker i 2004.

De opplevelsene har gjort at han fortsetter sin kamp - med klubbens støtte i ryggen - mot demonene bak kampfiksingen som har vært en ødeleggende del av fotballen i Kambodsja i mange år.

- Det foregår manipulasjon og sannheten dekkes over. Det er organisert av noen veldig viktige folk som blir beskyttet av enda mektigere folk.

- Jeg ønsker ikke å bli drept så jeg kan ikke si for mye om det, men det er et problem i mange deler av samfunnet i Kambodsja, sier han.

Det er det sterke ønsket om å bli kvitt kampfiksing som er det som har gjort Phnom Penh Crowns suksess enda mer imponerende. De har hele tiden visket ut mistenksomme elementer, samtidig som de vet at de fleste rundt dem enten oppfordrer til slik oppførsel, eller vender det døve øret til.

Mens de fire trenerne i klubben ble suspendert i lange tider, har de sju spillerne fått lov til å forhandle med andre klubber og fortsette sin internasjonale karriere.

Det er en prosess som gjør at de som styrer fotballen i Kambodsja ser ut til å konspirere, og man håper at både AFC og FIFA fortsetter å følge situasjonen nøye.

Resultatet av standpunktet til klubben har gjort at Phnom Penh Crown ble tvunget til å starte sesongen med et uerfarent lag og samtidig måtte hente flere akademi-spillere mye tidligere enn de ellers ville gjort.

Schweingruber innrømmer at det vil bli en tøff sesong.

- Da vi begynte å se hele bildet og hørte planlegging på taleopptak om det som hadde skjedd i fjor, hadde vi ikke noe annet valg enn å reagere og starte helt på nytt, selv om vi visste det ville påvirke laget.

- Det er noen fantastiske unge spillere, men spørsmålet er ikke om de er klare for oppgaven, fordi vi har vært den eneste klubben som har forsøkt å ødelegge aldersjuks, så vi får bare se.

- Vi kan vinne ligaen, men det vil ikke bli lett. Vi vet i det minste at spillerne jobber for klubben og ikke imot den.

Hjelper ungdom
Med den sveitsiske mentoren ved roret under gullsesongen i 2014 og 2015, er han både ei bru til fortida og en link til framtida. Ettersom klubben ansatte spanske Oriol Mohedano som trener i perioden Schweingruber var borte, er det uvisst hvordan samarbeidet vil utspille seg i framtida.

Det er uansett klart at jobben Schweingruber har gjort med fotballen i landet og mulighetene til Kambodsjas ungdom er noe som burde bli vist til et bredere publikum.

Etter at han la opp som spiller i landet i 2006, tilbrakte han mye tid på å etablere og jobbe med et program som hjelper å utdanne svaktstilte barn og unge, særlig jenter, gjennom fotballen.

Han tok så over som trener i Phnom Penh i 2012.

- Jeg vet at jeg ikke er den beste treneren i verden, men det jeg gjør er at jeg bryr meg veldig mye om dette landet, denne klubben og dette laget.

- Jeg snakker språket flytende og vil forhåpentligvis bli en innbygger. Jeg ønsker å bli værende for å hjelpe spillerne og dette laget i å bli anerkjent for all den jobben de legger ned.

- I Kambodsja tror kanskje folk at vi er en rik klubb fordi vi har vår egen stadion og oppnår suksess, men vi kjemper for å gjøre ting på riktig måte og presidenten og klubben fortjener å bli sett.

- Noen folk ville gitt opp fordi jeg var døden nær og fortsatt mottar trusler, men dette er ikke bare en jobb eller en karriere, dette er noe annerledes, det er noe større.

Artikkelen dukket første gang opp i FourFourTwo Singapore.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram