CHEESY: Ashley Cole sammen med daværende ektefelle Cheryl Cole i 2006. De to stilte opp i forbindelse med en reklame-kampanje for det britiske «National Lottery», og Cole stiller opp i en hvit dress med en Rolls Royce i bakgrunnen og en røykmaskin som jobber på høygir. Den stygge skilsmissen med Cheryl er bare en av skandalene som har preget Chelsea-backens 15 år i rampelyset når han nå takker for seg på landslaget etter å ha blitt utelatt av Roy Hodgson i den engelske vm-troppen. Foto: Stella Pictures
CHEESY: Ashley Cole sammen med daværende ektefelle Cheryl Cole i 2006. De to stilte opp i forbindelse med en reklame-kampanje for det britiske «National Lottery», og Cole stiller opp i en hvit dress med en Rolls Royce i bakgrunnen og en røykmaskin som jobber på høygir. Den stygge skilsmissen med Cheryl er bare en av skandalene som har preget Chelsea-backens 15 år i rampelyset når han nå takker for seg på landslaget etter å ha blitt utelatt av Roy Hodgson i den engelske vm-troppen. Foto: Stella PicturesVis mer

Like etter dette fikk han tilnavnet «Cashley»

En karriere spekket med skandaler.

(Dagbladet): I går kveld ble det klart at Ashley Cole ikke blir med det engelske landslaget til fotball-vm i Brasil. Roy Hodgson har veid den 33 år gamle Chelsea-backen, og funnet ham for lett.

I samme vending annonserte Cole at han takker for seg på landslaget.

- Fikk telefon fra Roy (Hodgson) og var enig i at Englands landslag skal være for de unge spillerne. Jeg tror det er best at jeg trekker meg fra landslaget nå, skrev backen på Twitter.

Samtidig er hans framtid på Stamford Bridge alt annet enn sikker. Kontrakten hans går nemlig ut til sommeren.

Rutinert Det spekuleres altså høyt og heftig om mannen som er nummer fem på den engelske adelskalenderen med 107 landskamper, bare slått av Peter Shilton, David Beckham, Steven Gerrard og Bobby Moore, er på vei ut portene på «brua».

BRUDD: Ashley og Cheryl Cole giftet seg i 2006, men allerede fire år senere var ekteskapet historie etter en real skittentøysvask i den britiske sladrepressen. Foto: Stella Pictures
BRUDD: Ashley og Cheryl Cole giftet seg i 2006, men allerede fire år senere var ekteskapet historie etter en real skittentøysvask i den britiske sladrepressen. Foto: Stella Pictures Vis mer

Han er også den spilleren som har flest mesterskapskamper og -minutter for «Three Lions». Ifølge Infostrada 22 kamper og 2053 minutter før det nå er stopp.

Men tre Premier League-titler, sju FA-cup-trofeer og én Champions League-triumf til tross - Cole er ikke bare kjent for sine meritter og bedrifter på fotballbanen.

The Coles Den kanskje mest framtredende skandalen knyttet til stjernespilleren, er den offentlige skittentøysvasken mellom ham og pop-stjernen Cheryl Tweedy (etterhvert Cole).

De to giftet seg i 2006 og ble langt på vei engelsk fotballs andre superpar etter David og Victoria Beckham. Men i likhet med «The Beckhams», som også hadde sine problemer, jobbet Cole-paret tidvis i bratt motbakke.

I februar 2010 rant det over for Cheryl etter at den ene «elskerinna» etter den andre sto fram i britisk sladrepresse, og separasjon med påfølgende skilsmisse var et faktum.

Til dags dato er dette (hoved)grunnen til at Cole blir buet ut da han gjester St. James' Park i Newcastle - Cheryl Coles hjemby.

«Cashley» Ashley Cole startet sin karriere i Arsenal på den andre siden av årtusenskiftet, og samlet sine første trofeer for «The Gunners» før han i 2006 signerte for London-rival Chelsea. Dette skiftet gjorde ham naturlig nok heller ikke veldig populær.

Han ga samme år ut en selvbiografi med tittelen «My Defence», og her fortalte han om hvordan Arsenal ikke ville møte lønnskravene hans. Han satt visstnok i bilen da agenten hans ringte og fortalte at Wenger nektet å punge ut mer enn 550 000 kroner i uka for Coles tjenester.

- Da jeg hørte Jonathan Barnett (Coles agent) gjenta beløpet 550 000 kjørte jeg nesten av veien. «Han (David Dein, tidligere styremedlem i Arsenal) prater bare piss, Jonathan», ropte jeg inn i telefonen. Jeg skalv av sinne. Jeg kunne ikke tro det jeg akkurat hadde hørt, skriver han i boka, som for øvrig ble solgt i beskjedne 4000 eksemplarer de første seks ukene den var i salg ifølge Wikipedia.

Chelsea og Roman Abramovitsj var derimot ikke like «beskjedne», og da Cole skrev under for de blå kunne han innkassere 900 000 kroner i uka. Det tok ikke lang tid før «Cashley» ble hans nye tilnavn.

TRIUMF: Ashley Cole sammen med Daniel Sturridge etter Champions League-finalen i München hvor Bayern ble beseiret på straffespark. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB Scanpix
TRIUMF: Ashley Cole sammen med Daniel Sturridge etter Champions League-finalen i München hvor Bayern ble beseiret på straffespark. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB Scanpix Vis mer

Cole ble også bøtelagt av Premier League året før for å ha vært til stede på en middag med Chelsea-manager José Mourinho og klubbrepresentant Peter Kenyon. Regningen? En million norske kroner. Ikke medregnet tips.

Banning, biler og børser Cole har også vært i politiets søkelys ved et par anledninger. I mars 2009 ble han bøtelagt for å ha bannet foran en politikonstabel, og senere samme år ble han tatt for å ha kjørt i 167 km/t i 80-sonen.

Han argumenterte, uten videre hell, for at politiets fartsmåler var ødelagt og at han forsøkte å komme seg unna paparazzi-fotografer. Resultatet ble 10 000 kroner i bot og fire måneder til fots.

Backen var også under etterforskning i 2011 etter at den 21 år gamle studenten Tom Cowan ble «skutt» med luftgevær på Chelseas treningsfelt. Cole skal ikke ha vært klar over at børsa var ladd, og beklaget i etterkant episoden til Cowan.

- For en gjeng med «twats» Etter såpass mange år i søkelyset er det ikke rart om man har levert fra seg noen fraser som vil gå inn i evigheten, og naturlig nok er heller ikke Cole noe unntak.

Da lagkamerat og kompis John Terry ble anklaget for å ha kommet med rasistiske ytringer i retning Anton Ferdinand, ble Cole innkalt som vitne i saken. Forklaringen hans «endret» seg noe underveis i saksgangen, men Cole lot set ikke pelle på nesa.

LANDSLAGSLEGENDER: David Beckham og Ashley Cole sammen på landslaget. Førstnevnte er én av fire spillere som har flere landskamper enn Cole. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle, NTB Scanpix
LANDSLAGSLEGENDER: David Beckham og Ashley Cole sammen på landslaget. Førstnevnte er én av fire spillere som har flere landskamper enn Cole. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle, NTB Scanpix Vis mer

- Hahahaha, godt jobbet FA. Jeg løy, gjorde jeg? For en gjeng med «twats», skrev han på Twitter.

Men selvinnsikten er så absolutt også på plass. Forut for det første møtet med gamleklubben etter overgangen til Chelsea innså han at velkomsten neppe ville bli av det varme slaget.

- Jeg må være ærlig med meg selv. Jeg tror nok jeg kommer til å bli buet på ganske kraftig. Jeg er klar over at noen fans er veldig sinte, sa han ifølge engelske Metro.

Fra «Invincibles» til München Men skandaler og utenomsportslige episoder til tross - det er ingen tvil om at Ashley Cole har bidratt på fotballbanen.

Fra Arsenals «Invincibles» til Champions League-seieren over Bayern i München med Chelsea har han vært en av Premier Leagues beste og jevneste forsvarsspillere etter årtusenskiftet.

GUNNER: London-gutten Ashley Cole startet karrieren sin i Arsenal, og det var også her han samlet sine første meritter før turen gikk til Chelsea. Foto: REUTERS/Ian Hodgson/NTB Scanpix
GUNNER: London-gutten Ashley Cole startet karrieren sin i Arsenal, og det var også her han samlet sine første meritter før turen gikk til Chelsea. Foto: REUTERS/Ian Hodgson/NTB Scanpix Vis mer

Med landslags-exiten er et kapittel over for 33-åringen, men om Chelsea ikke skulle finne ut at han er verdt en ny kontrakt, kommer garantert en annen klubb til å få glede av Coles tjenester enda noen år.

SISTE VM-KAMP: Ashley Cole (foran til venstre) sammen med resten av det engelske landslaget som røyk ut av VM i Sør-Afrika mot Tyskland. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB Scanpix
SISTE VM-KAMP: Ashley Cole (foran til venstre) sammen med resten av det engelske landslaget som røyk ut av VM i Sør-Afrika mot Tyskland. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB Scanpix Vis mer