KORT VM-LYKKE:  Japan er på vei ut av VM, og igjen krangler de fotballærde om bruken av stjernen Shinji Kagawa. FOTO: AP/Frank Augstein.
KORT VM-LYKKE: Japan er på vei ut av VM, og igjen krangler de fotballærde om bruken av stjernen Shinji Kagawa. FOTO: AP/Frank Augstein.Vis mer

Like feilplassert som på United?

Japan på vei ut av VM med Shinji Kagawa på sidelinja eller venstrekanten.

DA Shinji Kagawa herjet for Europas nye fotballkjæreste Borussia Dortmund for et par år siden, begynte japanerne å snakke om VM 2014 som det store gjennombruddet for landslaget sitt. Med Shinji som den følsomme artisten var dette turneringen som skulle løfte en av verdens mest entusiastiske fotballnasjoner helt opp i verdenseliten.

Kvalitetsstempelet "Made in Japan" kunne endelig bli noe annet enn et solid sammensatt sportsprodukt bygget på komponenter fra den tradisjonelle fotballverdenen. I beste fall ville Kagawas kunstnersinn tilføre det alltid hardt arbeidende japansk landslaget den spesielle touchen som gjerne kjennetegner sporten storheter.

Nå er i verste fall Japan snart ute av VM.

DET er ikke akkurat noen krise for oss nøytrale tilskuere. Japanernes mislykkete forsøk på å overliste et redusert gresk lag etter det røde kortet før pause, var for noen timer siden den sikreste sovemedisin i sommernatta:

•• Med Kagawa langt under nivået fra Dortmund-tida, var de regjerende Asia-mesterne selv med flotte individuelle ferdigheter som lag dessverre forutsigbare og trauste .

Motgangen kom ikke engang overraskende. Etter de glade dagene i Bundesligan, har Shinij sjelden tatt sitt gamle nivå.

DE aller lærdeste i fotballfaget strides om hvorfor:

KNUSTE DRØMMER:  Hjemme i Tokio er gatene  pyntet til fotballfest med kjempebilder av Shinji Kagawa og trener Zaccheroni, men foreløpig er det bare blitt ett poeng. FOTO: AP/Eugene Hoshiko)
KNUSTE DRØMMER: Hjemme i Tokio er gatene pyntet til fotballfest med kjempebilder av Shinji Kagawa og trener Zaccheroni, men foreløpig er det bare blitt ett poeng. FOTO: AP/Eugene Hoshiko) Vis mer

- Shinji Kagawa er en av verdens beste spillere, og nå spiller han tjue minutter for Manchester United på venstrekanten, raste gamletrener Jürgen Klopp en tid etter at japaneren hadde dratt fra Dortmund til Old Trafford. Dengang var Sir Alex Fergusson fortsatt manager, og det med en vurderingsevne som holdt til enda et seriegull for United. Likevel var Klopp sjokkert over hvordan mestermanageren brukte Kagawa.

- Hjertet mitt brister. For å være ærlig, har jeg tårer i øynene. Shinji er best sentralt på midtbanen. Han er en offensive type der, med en nese for mål som jeg nesten aldri har sett maken til.

MANAGERSKIFTET i United forrige sommer, betydde likevel lite for Kagawas plassering på banen og status i klubben. Sesongen under Moyes endte med 18 kamper fra start og null mål.

Så ble han også plassert på kanten på landslaget av trener Alberto Zaccheroni, og startet VM med en slett forestilling mot Elfenbenkysten:

- Jeg tapte kampen mot meg selv, sa Shinji til japansk media etterpå:

- Det var så mye press, at jeg begynte å gjøre feil. Egentlig fant jeg aldri rytmen. Jeg ble slått ut psykisk, innrømmet han.

DET var grunnen til at Japans store fotballhåp, var plassert på sidelinja fra start i nattas kamp mot Hellas. Han kom først inn et snaut kvarter etter pause, og fikk ikke overta nøkkelrollen i midten.

 TAKTISK TRØBBEL:  Japans italienske trener Alberto Zaccheroni stoler heller ikke lenger på vidunderet Shinji Kagawa som den sentrale offensive spilleren. FOTO: AFP/Kazuhiro Nogi.
TAKTISK TRØBBEL: Japans italienske trener Alberto Zaccheroni stoler heller ikke lenger på vidunderet Shinji Kagawa som den sentrale offensive spilleren. FOTO: AFP/Kazuhiro Nogi. Vis mer

På noen minutter var det likevel lett å se at 24-åringen er ekstremt fotrapp og har et eget blikk for det offfensive spillet. Det holdt bare ikke helt inn. Etter noen effektive Kagawa-stikkere der det var som tettest i den greske forsvarsmuren, stivnet det japanske angrepsspillet igjen i en serie meningsløse innlegg fra høyrekanten mot et straffefelt der den overlegne europeiske fysikken regjerte.

DERMED er ett av verdens mest spennende fotballmarkeder i internasjonal krise. På tjue år har strategisk jobbing rundt den japanske J-serien løftet fram et svært spennende produkt. Fotball er i ferd med å utkonkurrere de mer tradisjonelle japanske idrettene.

Den bærende ideen er at den enkelte klubb skal forankres tydelig i hjembyen sin. Der mye av sporten tidligere var bedriftsidrett med firmanavn, reflekterer den nå lokalpatriotisme. Det grepet har gjort tilskuersnittet i J-serien til det niende høyeste i verden.

Samtidig er rekrutteringen satt i system med etter hvert sterke junioravdelinger under hvert profflag, og en nasjonal fotballskole delt opp i nesten femti regionale kunnskapssentre over hele landet.

DETTE metodiske utviklingsarbeidet er i ferd med å løfte Japan til den internasjonale eliten, men VM i Brasil kan altså rent resultatmessig gi et tilbakeslag.

Nå må Shinji Kagawa og lagkameratene slå formlaget Colombia for å oppfylle drømmene om å bli blant de største fotballnasjonene.

Det løser neppe opp stemningen for en spillergruppe som foreløpig har underprestert nettopp på grunn av de høye forventningene i hjemlandet.