Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Like gjerne Rosenborg

For en uke siden var det mest snakk om hvor dårlige RBK kunne bli. Nå kan det temaet skiftes.

TOPP INNSATS:  Fredrik Winsnes fikk mer hjelp sentralt på midten til å jobbe inn årets første RBK-seier. FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix.
TOPP INNSATS: Fredrik Winsnes fikk mer hjelp sentralt på midten til å jobbe inn årets første RBK-seier. FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix. Vis mer

DET ER LOV å lese det meste i store bokstaver og svarthvitt når seriefotballen såvidt har rullet i gang. I hvert fall når tittelforsvarer Rosenborg bare er en sein scoring i Aalesund fra å starte den femte omgangen aller nederst på tabellen, og mot Fredrikstad forleden egentlig presterte et spill og en innsats som passet der.

Men det var 90 minutter, en uke og en påske siden, og sånt er i årets Tippeliga-sammenheng som en hel liten fotballevighet å regne.

I hvert fall når gjestene serverer 2 - 0 på gullfat da RBK slet med å roe ned både ledelsen og nervene.

FOR STRENGT TATT var det ingen ting som minnet om noe omslag for Rosenborg så fort Michael Jamtfall med et smart avtalt løp og et lekkert treff hadde hamret inn det kjappe ledermålet sitt.

De siste tiårene har det vært slike scoringer som har satt standarden på Lerkendal. Med 1 - 0 etter snaue to minutter ville det vanligvis ha  blitt en kamp helt på Rosenborgs premisser. Så suveren har klubben vært i norsk seriefotball siden Nils Arne Eggen vendte hjem for tjue år siden og bygget opp det fineste vi har prestert i denne sporten.

Siden da har RBKs angrepstenkning alltid vært koblet til estetikk. Det offensive spillet skulle ikke bare være effektivt; det skulle også se pent ut. Men særlig vakker var vel ikke den første halvtimen mot VIF der hjemmelagets spillere mest løp etter ballen og minst av alt hadde noen ide om hva den skulle brukes til de få gangene de fikk tak i den.

SÅ BLE DET i steden Vålerengas Kristofer Hæstad som spilte fri Rade Prica til 2 - 0. Det var en riktig fin stikker; men altså i feil retning og til feil mann. Tabben avgjorde kampen, og mye mer:

•• Den viste også RBK-spillerne selv at laget deres tross alt ikke er så svakt som omgivelsene har prøvd å fortelle dem.

I det ganske så intrikate fotballspillet er sånt av og til en helt avgjørende bekreftelse. Slik kommer dette oppgjøret i ukene framover til å gi mer enn tre greie poeng.

DET er en enkel sportslige grunn for det. For første gang var det mulig å se at Rosenborg har spillemateriale til å forme en ok sentrallinje. Bra lag er avhengig av det.

Her teller framgangen i midtforsvaret mest. Danske Jim Larsen kom skjevt inn i denne sesongen og har vært skyld i flere av baklengsmålene, Nå fikk han endelig vist at han har fart og fysisk kraft til å lappe sammen klubbens mest sårbare punkt.

Samtidig ble presset på stopperne tatt litt av ved å fylle opp den sentrale midten med tre i stedet for to spillere. Der Fredrik Winsnes ble løpt i stykker på større flater mot FFK for en uke siden, fikk han denne gangen nok hjelp av Markus Henriksen og Per Ciljan Skjelbred til å overta styringen av midten etter 2 - 0 målet.

HELT PÅ TOPP ga Daniel Fredheim Holm makker Rade Prica den nødvendige muskelhjelpen. Etter hvert kan de utvikle seg til en effektivt par basert på den samme hodestyrken som Prica utgjorde i par med Steffen Iversen.

I tillegg er en så robus spissduo enkel å nå for et RBK-lag som ogsåi framover kommer til å ligge litt dypere i banen selv på Lerkendal. Det er naturlig nå som spillerstallen ikke lenger er suverent bedre enn konkurrentenes, men det kan fungere greit likevel.

I hvert fall hvis hele laget klarer å beholde det trøkket i duellspillet som først og fremst bidro til denne seieren.

MOTSTANDERNE kom med sitt taktiske bidrag også i tillegg til den avgjørende feilpasningen. Nå haster det for VIF-trener Martin Andresen å finne fram til et mer stabilt fysisk spillpunkt helt på topp for å få strukket angrepsspillet i lengderetning.

På samme vis som bruken av Mohammed Fellah som spiss var en flopp i forrige serierunde, ble unge Håvard Nielsen for spe, urutinert og plasseringssvak på Lerkendal. At det knapt bedret seg med et skifte i pausen til den ferske Bundesliga-importen Isaac Bokaye forteller om trøbbel i selve rolleforståelsen.

I mer enn tre av de fire siste omgangene har VIF spilt uten en klart definert sentrallinje. Det har bare gitt ett fattig poeng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media