- Like imponerende som Maier

Legene mener at Hans Petter Buraas' comeback er like imponerende som Hermann Maiers. Østerrikeren har alt laget film om seg sjøl. Burre har også planer om film: Om frikjøring på snowboard.

ST. MORITZ (Dagbladet): Søndag 11. februar for to år siden hang Burre og deppet på stavene langt oppe i VM-løypa i St. Anton. Gullvinner Mario Matt suste ned mellom portene. Sjøl hadde Burre hektet og kjørt ut, akkurat som under VM i Vail to år tidligere. Mot alle odds er han nå i VM på nytt.

- Får knipe beina sammen, og prøve å komme meg ned denne gangen. Nei da, jeg skal prøve å kjøre etter den samme taktikken jeg har gjort de siste v-cuprenna, sier Burre til Dagbladet.

Det vil si med hodet fra start - ikke vilt satsende og hodeløst.

Han hadde ikke tilegnet seg samme kløkt den skjebnesvangre søndagen under treningsleiren på Juvass tre måneder etter VM-fadesen i St. Anton.

To prolapser

Det var 27. mai, og treningsøkta var over. Burre lot seg friste av det svære hoppet på vei ned fra bakken, forsøkte et helikopter - en 360 graders rotasjon. Han landet etter 500 grader, falt og vred på seg to nakkeprolapser. Han var millimeter fra å bli lam fra halsen og ned. To dager seinere ble han operert på Rikshospitalet.

Burres vei tilbake

29.05.01: Opereres på Rikshospitalet av kirurg Jan Wiberg for to prolapser i nakken.

06.07.01: Begynner lett trening med nakkekrage.

01.10.01: Har kastet nakkekragen. Holder pressekonferanse for å fortelle at OL-sesongen droppes.

26.12.01: Første forsiktige økt på ski.

Februar 02: Tester ski i Italia under OL.

April 02: På alvor på ski for første gang. Gradvis hardere barmarkstrening utover sommeren og høsten.

24.11.02: V-cup-comeback i Park City. Nummer fire etter første omgang. Kjørte ut i andre omgang.

16.11.02: Fjerdeplass i knockoutslalåm i Sestriere

12.01.03: Tredjeplass i Bormio.

28.01.03:
Tredjeplass i Bormio.

20 måneder er gått. Burre er tilbake i verdenstoppen med to tredjeplasser i v-cupen. Ingen blir overrasket om han havner på pallen i morgen.

Landslagslegene Arne Kristian Aune og Arild Danielsen mener at Burres comeback er i samme klasse som Hermann Maiers.

- Like imponerende, selv om skadene er vanskelige å sammenlikne, sier Aune til Dagbladet.

- Skadene deres er vidt forskjellige, men for begge er det en bragd å komme tilbake igjen. Imponerende på samme nivå. Absolutt, sier Danielsen.

Hedrer Maier

Burre satt hjemme i Monaco og svettet i nakkekragen da Hermann Maier ble påkjørt på motorsykkelen sin 24. august 2001. I dag er Burre mer imponert over Maier enn seg sjøl.

- Også han har vært gjennom noen ganske sinnssyke greier. Jeg føler liksom at det å operere og fikse på beina nede i støvleområdet kan være litt mer sensibelt enn det jeg driver med.

Men Burre skjønner at også han har gjort noe unikt ved i det hele tatt å komme tilbake på ski. Slik beskriver han de ulike fasene siden 27. mai 2001.

Sykehusperioden:

- Diffus, fjern og langt borte fra virkeligheten. Jeg var ikke så veldig forvirra, men usikker på hva som kom til å skje i framtida.

Fire måneder med nakkekrage:

- En pest og en plage. Følte at armene mine fungerte veldig dårlig i kalde omgivelser. Derfor passet det veldig bra å være mye nede i Monaco i juli måned. Men der ble det jo veldig varmt med kragen, så da ønsket jeg av og til at jeg var et helt annet sted igjen. Til å begynne med trodde jeg ikke jeg skulle få sove med kragen, men det ble faktisk ganske behagelig etterhvert. Men det var utrolig digg å få den av.

Vil behandles mer

Opptreningsfasen:

- Jeg oppsøkte noen spesialister nede i Monaco som fulgte meg opp i startfasen da jeg måtte få i gang muskulaturen igjen. Det var veldig bra, og jeg tror faktisk at jeg trenger mer slik behandling. Har tatt fokus litt bort fra akkurat dette fordi jeg har følt meg bra. Men nå på slutten av sesongen merker jeg at jeg har fått juling. Jeg vurderer å bruke spesialister som har jobbet med boksere som har har problemer med nakken.

OL-avbudet:

- Det var var bare en beskjed jeg fikk, og det var ganske fair. Jeg prøvde å tenke positivt. Fikk jo et år fri til å gjøre andre ting...

De første skiøktene:

- Jeg begynte litt forsiktig i tida før jeg ble friskmeldt. Følelsen av å stå på ski satt jo i bakhodet, og det var veldig deilig når det skjedde. Hadde et stort savn etter å stå på ski. For meg er det noe helt spesielt.

Toppformen:

- Maks-følelsen på ski fikk jeg igjen i september-oktober i fjor. Da følte jeg at jeg kunne gi gass.

Film og dame

Burre har ikke som Hermann Maier har laget film om sin egen rehabilitering. Men han har helt konkrete filmplaner. Til tross for skaden setter han fortsatt utfor fjellsider - på snowboard.

- Jeg vil lage en film om frikjøring på snowboard. Det er et mål jeg har, og jeg har allerede diskutert dette med skifabrikken min, sier han.

I det hele tatt er livet til Burre omtrent som før. Han har også funnet dama i sitt liv, Pia Borgen fra e-cuplaget. Hun var til stor hjelp for Burre i den tunge barmarkstreninga i fjor sommer.

Behandles livet ut

- Det var greit å ha en treningspartner gjennom sommersesongen. Jeg følte at det var veldig positivt for meg.

Landslagslege Arild Danielsen mener at Burre nå er samme gutten som før nakkeskaden.

- Skaden kunne vært mer enn nok til å hindre ham i å komme tilbake i det hele tatt, både medisinsk og psykisk. Men Burre er sterk. Kjempestort, sier Danielsen, som tror Burres lekenhet har styrket ham.

- Burre har nok blitt mer moden, men fortsatt har han den guttungen i seg som jeg tror man må ha for å trekke fram de sidene som gjør at det fortsatt er gøy å stå på ski. Da blir ikke dette en jobb man går til om morgenen og føler som et ork. Burre klarer å mobilisere den gutsen, tælen og piffen som skal til for å bli best, sier Danielsen.

Skaden er restituert og holdes nå i sjakk - til Burre gir seg på ski.

- Når Burre er ferdig med karrieren, vil han vel få litt mer forkalkningstendenser enn nå. Det vil han nok kunne slite litt med, og trenge behandling for.

Burre har innsett at han trenger behandling livet ut.

- Jeg blir aldri like bra som jeg var. Det blir viktig å følge opp med spesialister slik at det ikke går skeis seinere i livet, sier han.

PÅ TOPPEN: 20 måneder er gått. Hans Petter Buraas er tilbake i verdenstoppen med to tredjeplasser i v-cupen. Ingen blir overrasket om han havner på pallen i morgen.
KAMPEN BEGYNNER: Burre møter pressen etter ulykken.