Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

– Like mye en del av landslaget som de andre

Henrik Kristoffersen følte han måtte prøve noe nytt for å utvikle seg.

FORNØYD: Henrik Kristoffersen sier han er fornøyd med avtalen han har fått. Video: Frank Karlsen. Reporter: Magnus Gamlem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RÆLINGEN (Dagbladet): Henrik Kristoffersen tilbrakte deler av vinteren i en rettssal i Oslo tingrett, hvor han gikk på et sviende tap mot Norges Skiforbund. Nå ser stjernealpinisten framover, og starter oppkjøringen mot det som skal bli nye seire i alpinbakken.

24-åringen har kjempet for å få kjøre med Red Bull-logoen på hjelmen, men tingretten slo fast at det er skiforbundet som eier denne reklameplassen. Kristoffersen valgte å ikke anke saken, og har skrevet under en treårig landslagsavtale hvor skiforbundet legger økonomisk og praktisk til rette for et sportslig tilpasset, individuelt opplegg utenom konkurranser.

Kristoffersen sier han er fornøyd med den nye avtalen, og gir æren til Ola Evjen, lederen i alpinkomiteen, for at det i det hele tatt ble en avtale. Kristoffersen mener det er viktig å utfordre seg selv, og sier dette om hvorfor det var så viktig å få et spesialtilpasset opplegg:

- Jeg skal holde på med dette i ganske mange år, så det er greit å ha litt variasjon og tørre å prøve noe nytt. Man må prøve og feile om man skal komme videre. Det er ikke alt som fungerer på første forsøk, men hvis man gjør det samme hele tiden går man inn i et spor. Nå har vi vært 2-3-2-3 i sammenlagtcupen eller noe sånn de siste fire åra. Da må man prøve noe nytt for å ta det siste steget, mener han.

Harde meldinger

Kristoffersen har gjort seg upopulær i enkelte kretser med sin kamp mot eget forbund. Tapet i retten ble beskrevet som «en svart dag» av alpinistens forsvarer, Odd Stemsrud, og det ble meldt hardt fra begge sider underveis i rettssaken.

Kristoffersen svarte «ingenting» på spørsmålet i hva forbundet hadde gjort for at han hadde blitt god, mens skipresident Erik Røste beskrev utspillet om ressursbruk som «veldig rart».

Striden om Kristoffersens personlige sponsorrettigheter har pågått i to år, men nå er altså er avtale på plass. Etter den langvarige konflikten insisterer Kristoffersen på at det ikke er noe ondt blod mellom partene i dag.

- Nå har vi skrevet under en treårsavtale, og alt ser veldig fint ut. Det ser bra ut, sier han.

- De tar feil

De siste ukene har herrelandslaget vært samlet på sommercamp i Oslo. Kristoffersen har kjørt sitt eget opplegg hjemme i Salzburg.

I den nye avtalen mellom stjernealpinisten og forbundet kommer det blant annet fram at pappa Lars Kristoffersen nå regnes som en likestilt hovedtrener for sønnen. Samtidig dekker skiforbundet familievenn Einar Witteveens lønn, som skal fungere som en trener nummer to for Kristoffersen. Witteveen har kjent Henrik siden han var ung, og har trent en gruppe i Rælingen sammen med faren tidligere.

TEAM: Einar Witteveen og Henrik Kristoffersen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TEAM: Einar Witteveen og Henrik Kristoffersen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Kristoffersen er fremdeles landslagsutøver, og skal være med på landslagssamlingen gjennom vinteren. Ifølge faren skal Kristoffersen antakeligvis trene på egen hånd med sitt team fram til 1. oktober.

- De som sier jeg skal trene utenfor landslaget tar feil. Jeg er like mye en del av landslaget som alle andre. Det eneste er at du har en fartsgruppe og en teknikkgruppe, også har du et tilpasset opplegg til meg. Det er en ekstra gruppe sånn sett, også er det mulig å samarbeide gruppene imellom når det passer seg for de forskjellige gruppene. Det tror jeg kan gagne og gå veldig fint, sier Henrik Kristoffsersen.

- Ingen vegg imellom

Lars Kristoffersen sier det har vært lang prosess for å få på plass en avtale, men at de er fornøyd med utfallet. Han sier at det er aktuelt å trene med de andre norske utøverne når det passer.

- Er det hensiktsmessig å trene sammen med andre, og er det andre av de norske som synes det er hensiktsmessig å trene sammen med Henrik når vi er på samme sted, så gjør vi det. Det er ikke en vegg imellom.

- Det er ikke noe ondt blod nå?

- Nei, det er det ikke. Nå legger vi uenighetene vi har hatt bak oss, ser framover, og gjør det beste ut av det.

Jansrud: – Utfordrende

Landslagets store stjerne i fartsdisiplinene, Kjetil Jansrud, har hele veien forsøkt å forholde seg nøytral i saken og unngått å bruke krefter på konflikten mellom lagkameraten og forbundet.

Han er derimot åpen om at striden har påvirket laget.

- Det er ikke noe å lure på at mange av de siste åra har vært utfordrende, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

Innad på herrelandslaget har man i lang tid vært opptatt av kulturbygging og samhold. Lund Svindal er borte, og Jansrud og står igjen som en av de viktigste kontinuitetsbærerne.

- Du vil aldri få en kultur til å overleve hvis det er noen som ikke har lyst til å være der. Henrik må ønske det. Hvis han ikke ønsker å være en del av det, så skylder ikke Skiforbundet ham noe. Hvis det han ønsker ikke går på bekostning av noen andres muligheter til å lykkes, så mener jeg at Skiforbundet må høre på ham. Det gjelder å finne den balansen, mener Jansrud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!