STADIG MER POPULÆRT :  Norge har dominert internasjonal skiskyting de ti siste årene. Det har ikke stoppet den sterke veksten i antall TV-seere. Her Johannes Thingnes Bø etter sitt første VM-gull på såprinten lørdag. FOTO:  Vidar Ruud / NTB scanpix.
STADIG MER POPULÆRT : Norge har dominert internasjonal skiskyting de ti siste årene. Det har ikke stoppet den sterke veksten i antall TV-seere. Her Johannes Thingnes Bø etter sitt første VM-gull på såprinten lørdag. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

Like populært selv om Norge vinner

Esten O. Sæther kommenterer.

NORSK vinteridrett fortsetter å dominere. Etter langrenn -og hoppsuksessen i Falun, har VM i skiskyting startet nesten like bra som vanlig. Med brødrene Bø sine tre medaljer denne helga, er antall norske medaljer bare de ti siste årene kommet opp i imponerende 68.

I samme periode er over halvparten av gullene i herreklassen vunnet av norske løpere, mens mer enn hver fjerde medalje totalt er hentet hjem til oss. Og all denne norske suksessen skjer uten at resten av sporten jamrer over det.

Mens vi i triste stunder er bekymret for norsk overlegenhet i vinteridrett, viser den internasjonale TV-statistikken et helt annet bilde:

•• I de ti årene med Norge som klart beste nasjon, har TV-publikummet i Europa totalt økt med over 60%.

I skiskyting er det altså ingen sammenheng mellom den lange rekken av norske triumfer og utlendingenes interesse for sporten.

SEINEST i januar satte et vanlig verdenscuprenn i skiskyting TV-rekord i Tyskland med en nasjonal markedsandel på 34%. Det rimer med de siste års trend for vintersport i det internasjonale markedet der de tradisjonelle norske øvelsene gjør det svært bra. Sist sesong med vinter-OL bikket for eksempel hopp 2,9 milliarder i totalt antall seere, og passerte storebror alpint. Begge er godt over dobbelt så store som langrenn, men også denne vinteridretten har hatt stor vekst helt fram til i fjor.

Dette er tall som gjør det lettere å glede seg over en helg der den norske dominansen fortsatte. Det gjelder ikke først og fremst den fine starten i VM i skiskyting, Kjetil Jansrud sin sammenlagttriumf i super G eller ny suksess i nordiske grener i Lathi:

•• Det mest spesielle er den norske bredden i toppen.

Den forteller om en nasjonal vinterkultur som er sterkere enn noen gang før.

TA for eksempel Vasaloppet der norske triumfer for ikke lenge siden var en sjeldenhet. Da Anders Aukland vant i 2004 var det 33 år siden forrige norske seier. Nå sørget Petter Eliassen med Anders tett bak for den tredje triumfen på rad i et tetfelt der 6 av de 7 beste løperne var norske.

Den prestasjonen kom i et løp hvor teten i herreklassen presset opp tempoet mer voldsomt enn noen gang. Avstanden fra Eliassen ned til råsterke Justyna Kowalczyk som beste jente var for eksempel på 40 minutter, selv om Justynas 71.plass totalt var tidenes beste prestasjon av en jente i dette rennet. Det viser trøkket i den norsk pregete tetgruppen.

Og for de som frykter at langrenn skal miste popularitet i Sverige etter flere vintre med norsk dominans:

•• Årets Vasalopp-fest med nær 70 000 løpere i sporene den siste uka ble fulltegnet på 90 sekunder.

Det er kjappere enn våre egne påmeldingsrekorder fra Birkebeineren.

DA  er det kanskje lettere å godta at skijentene med Norges aller sterkeste landslag fortsetter å vinne. I Lathi slo Marit Bjørgen tilbake etter Therese Johaugs VM-suksess, og hadde som vanlig med seg hele laget. Marit har forlengst vunnet verdenscupen, men viste igjen hvilket forbløffende høyt nivå denne gjengen holder.

I tillegg har Norge overtatt ledelsen i hoppbakken. Seieren i lagkonkurransen og ny sterk innsats individuelt i går, ble fulgt opp av norsk dobbeltseier i kontinentalcupen i Seefeld. Dette er konkurransen for de nest beste, men det er nettopp slike resultater som viser dybden i den norske framgangen:

•• Nå har Norge et hoppmiljø som er i stand til å slå de tidligere så overlegne østerrikerne også på deres hjemmebane.

Akkurat som vi konkurrerer godt med hvem som helst i hvilken som helst øvelse med ski på beina.

er utfordringen å skaffe seg gode konkurrenter. Den internasjonale TV-framgangen for de sterke norske vintersportøvelsene har definitivt ingen sammenheng med vår suksess. Utviklingen kommer som et resultat av systematisk omlegging av skiskyting og hopp til et TV-vennlig produkt, samt sterke resultater for nettopp populære utenlandske utøvere som Justyna Kowalczyk.

At Justyna nå lykkes i langløp kommer til å gi langrenn enda et bra produkt. Det kan forsterkes med mulig overgang av russiske og svenske distansestjerner som Maxim Vylegzhanin og Johan Olsson, og så får vi grei nok konkurranse også her.

Slik kan norske utøvere vinne på nytt uten at vi behøver å bekymre oss for hvorvidt noen andre enn nordmenn vil se vintersporten vår på TV.

PS) Nederland har det siste tiåret dominert skøytesporten like sterkt som Norge på ski. Sist vinter satte Sven Kramer nasjonal TV-rekord for vintersport under 500-løpet fra Sotsji med en markedsoppslutning på nær 88%. Nå som både Ida Njåtun og Sverre Lunde Pedersen er oppe på medaljenivå i skøyter, er det vår tur til å vise at TV-interessen ikke nødvendigvis faller fordi en nasjon er klart best. Det holder å ha et par navn som kan utfordre overmakten bare sporten i seg selv er artig nok. Det er skøytesportens utfordring utenfor Nederland selv med et par nye, mer TV-vennlige konkurranser.