VIL GÅ SIN EGEN VEI: Ola Høsflot Klæbo (17) har det samme langrennstalentet som storebror Johannes, men velger likevel en annen karrierevei. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL GÅ SIN EGEN VEI: Ola Høsflot Klæbo (17) har det samme langrennstalentet som storebror Johannes, men velger likevel en annen karrierevei. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Ola Høsflot Klæbo velger musikk foran langrenn

Like stort skitalent som storebror Klæbo. Men velger alternativ karriere

Johannes Høsflot Klæbo vil gjøre det han kan for å hjelpe lillebror Ola til å lykkes i sin musikkarriere, selv om Ola har et like stort langrennstalent som verdenseneren.

FORNEBU (Dagbladet): Ola Høsflot Klæbo (17) er et lite stort langrennstalent som storebror og langrennsener Johannes Høsflot Klæbo (22), målt i resultater oppnådd i samme fase av karrieren.

Likevel kommer ikke lillebror Klæbo til å velge langrennssporten som sin karrierevei. Olas drømmer og mål er i musikkens verden.

- Ola går fortsatt på ski, men han er enda ivrigere på musikken. Han har et par låter på Spotify og begynner å få det til der. Ola har også spilt på musikkfestivalen Findings i sommer. Det er ikke noe jeg ønsker mer enn at han lykkes med musikken, om det er den veien han vil gå, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Ola trener bra, men jeg tror ikke langrenn er det han har lyst til å holde på med. Da får vi støtte ham om han velger musikkbransjen. Det hadde vært kult. Det er ingen jeg unner mer suksess enn Ola. Det var utrolig stort å se hvor mange som så og hørte på ham under musikkfestivalen Findings. Jeg får prøve å gjøre det jeg kan for å hjelpe ham.

Derfor vraker han langrenn

Ola Høsflot Klæbo bekrefter karriereveien til Dagbladet.

STØTTER HVERANDRE: Ola og Johannes Høsflot Klæbo støtter hverandre på sine ulike karriereveier. Foto: Bildbyrån
STØTTER HVERANDRE: Ola og Johannes Høsflot Klæbo støtter hverandre på sine ulike karriereveier. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Jeg har samme langrennsresultater som Johannes hadde i den alderen, men jeg kommer ikke til å satse like hardt som Johannes på langrenn. Jeg vil heller gå min egen vei og satse på en musikkarriere, som jeg synes er enda artigere enn å gå langrenn. Jeg kommer til å fortsette å konkurrere på ski, fordi det er gøy, men musikken er viktigst, sier lillebror Klæbo til Dagbladet.

- Jeg var litt i tvil forrige sesong da jeg begynte å gå fort på ski, men musikk har alltid stått øverst. Jeg blir veldig imponert av det Johannes har utrettet, og det gjør at jeg har litt lyst til å lykkes i en annen bransje. Hvis ikke blir jeg bare sammenliknet med Johannes hele veien. Det kan bli krevende.

I tillegg til å ha spilt på samme Findings-scene som Zara Larsson og Tiësto i Oslo i sommer, har han også flere av sine elektroniske låter listet på Spotify

- Målet mitt er at folk skal høre på musikken min og at jeg får spille på store festivaler. Å spille på Findings, er det sykeste jeg har vært med på. Da fant jeg ut at det er dette jeg vil. Å ha Johannes på laget sitt og i ryggen, er gull verdt. Det betyr alt, sier Ola Høsflot Klæbo.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil holde meg i form og fortsatt gå mye på ski, men det vil nok bli litt nedprioritert sammenliknet med musikken.

Støtter musikkvalget

Johannes Høsflot Klæbo tror lillebroren kan bli en langrennsløper av høy klasse om han ønsker.

- Ola har omtrent samme langrennsresultater og utgangspunkt som jeg hadde på samme alder. Han tar trening raskt og kunne helt sikkert bli god om han prioriterer det. Men han ser hvor mye som kreves gjennom alt jeg legger ned av trening hver eneste dag, sier verdens beste langrennsløper til Dagbladet.

- Og så har han den lidenskapen for musikken, hvor han lager egne sanger og låter, som gjør at jeg tror han velger den veien. Da støtter jeg ham og mener det er et riktig valg for ham.

Brødrene Klæbo er begge aktive i familiebedriften hvor pappa Haakon er manager, morfar Kåre er trener, lillebror Ola er medieansvarlig og har en nøkkelrolle på suksess-vlogen.

Alternativ moro

På sikt håper Johannes å gi enda mer tilbake for all støtten han får av sin familie på veien mot store triumfer i langrennssporet. Derfor ser langrennsesset fram mot ei tid da han kan støtte Olas musikkarriere etter at Johannes' ski er lagt på hylla.

I høst har i tillegg verdenseneren i langrenn drevet med visse andre prosjekter i perioden hvor han ikke kunne trene grunner trøbbel med visdomstanna.

- Jeg har heldigvis kunnet styre på med andre ting og fått tida til å gå. Jeg har jobbet med å lage et treningsrom og ta jegerprøven, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Hvordan gikk det?

- Jeg besto jegerprøven. Det er jeg veldig fornøyd med. Treningsrommet har også begynt å ta form. Det har blitt gjort mye annet enn å trene når jeg har vært syk. Det hjelper veldig. Da får jeg brukt mer tid på familie og venner. Det er ingen krise å ha litt vondt i en tann, sier langrennseneren.

- Har du endret på noe i treningsopplegget sammenliknet med i fjor?

- Jeg har gjort få endringer. Jeg har gjort mye av det samme. Samtidig har morfar og jeg prøvd å gjøre litt nye ting. Det synes vi er artig. Men inntil videre sitter vi ikke med noen ess i ermet på nye ting. Først og fremst har vi prøvd å ta bedre kapasiteten, slik jeg holder bedre på lengre løp.