- Like tøff som Trine

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Av dagens landslagsjenter er bare Trine Haltvik like tøff som Birgitte Sættem (21). I går kastet ungjenta seg fram til status som Norges nye håndballhelt. Men skulderskaden tåler neppe en ny smell.

Birgitte Sættem fikk Marit Breiviks tillit fra start i VM-åpningen mot Hviterussland. Larvik-spilleren, oppvokst i Molde, kvitterte med å bli toppscorer (åtte mål). Hun la flere målgivende pasninger, hadde null tekniske feil og spilte bunnsolid i forsvar.

- Det kilte i magen før kampen, men jeg følte jeg hadde god kontroll, sier hun.

Skadeutsatt

Sættem er blant de største og sterkeste jentene på landslaget. - Bare Trine Haltvik er like tøff som Birgitte, sier Ole Gustav Gjekstad, Birgittes klubbtrener i Larvik.

Alle motstandere frykter bakspillere som kaster seg vannrett inn i forsvarsblokka. Denne egenskapen utnyttet Sættem til tre gjennombruddsscoringer i går. Men spillestilen har sine ulemper. Skader har blitt en del av jentas hverdag. Sættem var ute med ryggskade i hele fjor, og pådro seg en stygg skulderskade i en kamp tidligere i høst. Smertene kommer og går, og jenta spiller med tape. Ifølge landslagslege Odd Arne Daljord spiller hun uten restriksjoner. Men han kan ikke kontrollere hva motstanderne foretar seg.

- Det kan gå galt om hun får en ny smell i skulderen, sier assistent-trener Arne Högdahl til Dagbladet.

Trenger hvile

I forrige uke hadde Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad et møte med klubblege Kaj Heier og fysioterapeut Torun Sandvik.

- Vi vurderte å ta Birgitte ut av trening for en periode for å jobbe med skulderen, sier han.

Det betyr at Sættem heller burde drevet alternativ trening enn å spille en belastende VM-turnering på ni kamper. Men når det er VM på hjemmebane, tåles det meste. Derfor utsettes hvileperioden til siste halvdel av desember.

Vraket Anja

I barneåra drev Birgitte mye med friidrett og turn i tillegg til håndball for moderklubben Rival. Allsidigheten ga henne en grunnfysikk hun tjener på i dag. I 1997 dro Birgitte til Larvik. Noe av det første hun gjorde var å si nei til å delta i VM i Tyskland. 19-åringen følte seg ikke moden nok. Men det var ikke med i planen at fjorårets EM i Nederland skulle ryke på grunn av prolaps. Istedenfor å operere, trente Sættem seg opp igjen.

Fra i fjor har hun dessuten vraket et par gamle idoler.

- Jeg hadde Mia Hermansson Högdahl og Anja Andersen som forbilder. Nå er det Kjersti Grini, sier Birgitte.

NY HELT: Råtøffe Birgitte Sættem erstattet sjukemeldte Kjersti Grini fullt ut i går.