I SVEVET: David de Gea fikk spontan applaus fra Wayne Rooney etter denne spektakulære frisparkredningen på overtid. Spanjolen reddet det ene poenget for Manchester United, som kom tilbake fra 0-3 til 3-3. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
I SVEVET: David de Gea fikk spontan applaus fra Wayne Rooney etter denne spektakulære frisparkredningen på overtid. Spanjolen reddet det ene poenget for Manchester United, som kom tilbake fra 0-3 til 3-3. Foto: REUTERS/Stefan WermuthVis mer

- Like vakkert som Rooneys brassespark

Utskjelte de Gea hylles etter superredningen mot Chelsea.

(Dagbladet): David de Gea har hatt et tøft første halvår i England, men nådde et foreløpig høydepunkt i Manchester United-karrieren ett minutt på overtid mot Chelsea i går.

Ligatoeren hadde gått fra 0-3 til 3-3 da David Luiz fikk frispark rundt 25 meter fra mål, minuttet på overtid. Skuddet fra eksekutør Juan Mata var omtrent så perfekt som det kunne være - hardt, presist og med stø kurs mot nærmeste kryss.

Men på mesterlig vis nådde de Gea ut i hjørnet, og fikk avverget til corner. Wayne Rooney svarte med spontan applaus i muren.

I kommentatorboksen gikk Øyvind Alsaker nærmest av skaftet, og da han intervjuet Michael Carrick etterpå spurte han om redningen var blant de beste han hadde sett.

- Hva synes du selv, Alsaker?

- En utrolig, spektakulær redning. Det var pur estetikk. På reprisen fra bak målet så vi at ballen var helt oppe i krysset, og så kommer høyrearmen til de Gea. Det er ikke ofte det keepere foretar seg er vakkert, men dette var vakkert på linje med Rooneys brassespark mot Manchester City i fjor (ble kåret til sesongens beste mål, journ.anm.). Å se redningen i slow motion ga meg i hvert fall noe av den samme følelsen, sier TV 2-kommentatoren til Dagbladet.

Van der Sar ble 15 kilo tyngre
På slutten av kampen i går nevnte Alsaker hvordan tidligere United-keeper Edwin van der Sar også var i tynneste laget da han vant Champions League med Ajax i 1995. Da nederlenderen la opp i fjor, hadde han lagt på seg 15 kilo muskler siden den gang.

- TULL OM MUSKLER: Frode Olsen er helt uenig med dem som hevder de Geas problemer i feltet skyldes at han er for tynn og veik. Han hevder selv Iker Casillas ville sett dum ut om han skiftet ut La Liga med Premier League. Her er Olsen selv i aksjon for spanske Sevilla. Foto:  EPA PHOTO
- TULL OM MUSKLER: Frode Olsen er helt uenig med dem som hevder de Geas problemer i feltet skyldes at han er for tynn og veik. Han hevder selv Iker Casillas ville sett dum ut om han skiftet ut La Liga med Premier League. Her er Olsen selv i aksjon for spanske Sevilla. Foto: EPA PHOTO Vis mer

Mye av kritikken mot de Gea har handlet om «gummitarzan»-kroppen hans - at han er for tynn og veik til å takle den robuste stilen i Premier League.

Alsaker tror de Gea får det lettere når han får litt mer kjøtt på kroppen.

- Han har ingen keeperkropp. Hvis han legger på seg ti kilo muskler, vil han se mer ut som en keeper. Samtidig ser man at keeperne i Premier League veiner mindre og er lavere enn for ti år siden. Så trenden er ikke nødvendigvis at man må være så jævla svær - de må jo være mobile og kvikke også - men de Gea er så spinkel. På cornere er det nesten bare å knipse ham vekk. Som keeper må du ha en solid fysikk, og United har satt ham på et program med vekter.

- Får han større ramme, får han mer respekt i feltet. Det er en helt åpenbar ting han mangler. Du ser i feltarbeidet hvordan han er usikk på seg selv, og bokser ting han skal holde, mener han.

- Tull og fjas
Tidligere landslagskeeper Frode Olsen er uenig med kritikerne som hevder spanjolens problemer i feltet har sammenheng med hans lite fryktinngytende fysikk.

- Jeg er ikke enig med dem som mener de Gea må legge på seg så mange kilo, for at han skal bli bedre i feltet. Jeg vil hevde det er tull og fjas. Jeg tror ikke feltarbeidet blir bedre av at han får muskler på kroppen - det handler om selvtillit, sier Olsen til Dagbladet.

Han trekker fram den legendariske russiske keeperen Rinat Dasajev som et prakteksempel på at det ikke nødvendigvis er størrelsen som teller.

ÅRETS MÅL: Wayne Rooneys saksespark mot Manchester City ble kåret til det beste målet i Premier League sist sesong. Øyvind Alsaker mener de Geas redning på overtid i går var like vakkert. Foto: (AP Photo/Jon Super, File)
ÅRETS MÅL: Wayne Rooneys saksespark mot Manchester City ble kåret til det beste målet i Premier League sist sesong. Øyvind Alsaker mener de Geas redning på overtid i går var like vakkert. Foto: (AP Photo/Jon Super, File) Vis mer

- Han var enda slankere enn de Gea og hadde enda lutere holdning, men likevel var han i særklasse den beste jeg har sett i feltarbeidet i sin tid. Timingen, rytmen og bedømmelsen hans hadde fint lite med muskler å gjøre.

- Men fysisk tilstedeværelse betyr vel noe i en så fysisk liga?

- Det er noen få situasjoner der du blir trengt inne og har behov for litt albuerom, men de gangene de Gea har gjort feilvurderinger, har det ikke handlet om at han har tapt duellen fordi han er for lite muskuløs. Det er fordi han har hoppet opp bak folk, stått stille eller gjort taktiske feil.

- Det var vel en grunn til at van der Sar la på seg 15 kilo med muskler?

- Det kan gjøre noe med deg rent psykisk, at du føler deg sterkere enn før. Men jeg tror ikke det vil bedre feltarbeidet. Det handler mye om trygghet. Når man har begynt å gjøre feil, så låser det seg, sier Frode Olsen.

Tror Casillas ville sett dum ut
De Gea kom fra Atletico Madrid i La Liga, der hverdagen for keeperne er en ganske annen. Frode Olsen har selv spilt på øverste nivå i Spania for Sevilla, og sier en corner for motstanderen nærmest fungerte som et pusterom.

- Jeg husker jeg var overrasket over det da jeg kom til Spania. Det er en helt annen type feltarbeid der. Det er veldig ofte utoverskrudde eller korte cornere, og de stabler ikke opp med folk foran deg. De kommer ikke inn med så mye tyngde heller. I England og Norge ser man på corner som en målsjanse, og det blir voldsomt prioritert. Lag trener på det, og på å gjøre det vanskelig for keeper, sier Olsen.

SJANSELØS: Juan Mata ga de Gea kamp om gårsdagens vakreste, med denne suseren på hel volley. Foto: (AP Photo/Sang Tan)
SJANSELØS: Juan Mata ga de Gea kamp om gårsdagens vakreste, med denne suseren på hel volley. Foto: (AP Photo/Sang Tan) Vis mer

Faktisk tror han selv Spanias landslagskeeper Iker Casillas ville slitt med å tilpasse seg Premier League.

- Casillas er ikke dårlig i feltet, men hvis han hadde kommet til engelsk fotball, ville han sett akkurat like dum ut som de Gea har gjort, hevder Olsen.

- Ikke den beskjedne mannen med kinnskjegg lenger
I går så ikke 21-åringen dum ut i det hele tatt. Riktignok trøblet han i feltarbeidet, blant annet før pause da han valgte å bokse i en lite presset situasjon, men alt havnet i skyggen av den fenomenale redningen på frisparket fra Mata. Like etterpå dyttet han også et knallhardt langskudd fra Gary Cahill over tverrliggeren.

- Frisparkredningen er utsøkt, i ypperste klasse. Han gjør veldig mye riktig: Leser hvor ballen kommer, tar i bruk et par livsnødvendige mellomsteg og bruker den armen han når høyest med til å få bort ballen. Han ville ikke hatt mulighet til å redde den med venstrehånda. Hans kvaliteter handler jo mye om å være smidig og god på streken.

Sir Alex Ferguson har snakket om at det kan ta tre, fire år før de Gea er blitt moden, men den uttalelsen har neppe virket beroligende på fansen.

Frode Olsen tror imidlertid United kan ha en toppkeeper i spanjolen raskere enn som så.

- Jeg synes allerede han har fått et annerledes ansiktsuttrykk. Han er ikke den beskjedne mannen med dårlig kinnskjegg lenger. Nå gir han litt beskjeder og hever brystkassa. Han er litt mer rak, og har tilvennet seg nivået litt mer. Gi ham litt tid, så vil han få flere slike plussopplevelser i felt og andre steder. Jeg tror han kan bli Uniteds keeper framover, sier han.

PÅ HALVDISTANSE: De Gea fikk mye pepper for innsatsen mot Liverpool for to helger siden. Her header Daniel Agger inn 1-0 - via hodet til spanjolen. Foto: REUTERS/Darren Staples
PÅ HALVDISTANSE: De Gea fikk mye pepper for innsatsen mot Liverpool for to helger siden. Her header Daniel Agger inn 1-0 - via hodet til spanjolen. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

Alsaker ser ikke bort fra at det vil komme noen flere tabber fra de Gea denne sesongen, men tror redninger som i går kan gjøre underverker for selvtilliten.

- For hver redning fyller han opp kvoten sin, så han tåler en tabbe. I går så vi respekten han fikk fra manager og lagkameratene, sier han.

KLØNETE: Her blir de Gea knust av Blackburns Grant Hanley 31. desember, i en kamp United tapte 2-3. Foto:   REUTERS/Phil Noble
KLØNETE: Her blir de Gea knust av Blackburns Grant Hanley 31. desember, i en kamp United tapte 2-3. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer