Magnus Midtbø

- Liker å se meg lide

Magnus Midtbø (33) la opp som klatrer i 2017 uten å kunne noe annet, ifølge han selv. Fire år seinere har han snart én million følgere på YouTube og sponsortilbudene renner inn.

TEST: Tidligere proffklatrer Magnus Midtbø fikk det tøft da han fikk prøve en spesialtest i det norske forsvaret. Video: Rødt Kort Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere profesjonelle klatreren Magnus Midtbø sto ved et veiskille i 2017: Fortsette med klatresporten og satse mot OL, eller legge livet som proffutøver bak seg?

Midtbø var lei, og valgte det siste. Det på tross av at han ikke engang har fullført videregående skole og ifølge han selv ikke hadde noe å falle tilbake på.

Fire år seinere har YouTube-kanalen hans nesten én million følgere, sponsortilbudene renner inn og han lider seg igjennom tøffe militærøvelser.

I høst røk han også ut rett før finalen i NRK-programmet «Mesternes mester».

- Nå får jeg mye flere sponsorhenvendelser. Kanskje 100 ganger så mange nå, som jeg gjorde da. Sånn har verden blitt, forteller Midtbø til Dagbladet.

Men oppmerksomheten er han likevel ikke så komfortabel med. På klatresenteret han er medeier i på Skullerud liker han aller best å klatre etter stengetid for å unngå menneskene og han likte aller best tilværelsen før Mesternes mester.

- Det er litt rart. Det er komplisert. Jeg liker oppmerksomhet, men samtidig ikke. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er det som har vært litt deilig i Norge og det er fremdeles få som vet hvem jeg er her, sier han og fortsetter:

- Men etter Mesternes mester så forandret det seg litt, da. Men jeg merker at jeg trivdes bedre slik det var før. Da jeg fikk drive på med mitt. Jeg liker å kunne dra på 7-Eleven og kjøpe en baconpølse uten å bli kjent igjen.

YOUTUBE-STJERNE: Magnus Midtbø har snart én million følgere på YouTube. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
YOUTUBE-STJERNE: Magnus Midtbø har snart én million følgere på YouTube. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Verste jeg har gjort

I 2017 la han altså den profesjonelle karrieren på hylla, men det betyr på ingen måte at han har fått en mye roligere hverdag. Nå handler alt om hvilke utrolige ting han kan vise til abonnentene sine på YouTube.

I en av hans nyere YouTube-videoer har Midtbø fått innpass hos de norske spesialstyrkene og går igjennom øvelsene de må gjennom.

- Det er ingen andre utenom som har fått prøvd den testen. Jeg visste ikke helt hva jeg kom til, men det var noe av det verste jeg har gjort, forklarer Midtbø.

I en av videoene kollapser han blant annet på tredemølla under en av testene.

- Hvorfor gjør du det?

- Jeg vil at videoene skal være så underholdende som mulig, og jeg vet at folk liker å se meg lide. Så hvor mer jeg lider hvor gøyere har folk det. Det er litt derfor jeg ser etter slike type tester. Det handler også om å ha de mest spektakulære titlene. YouTube er en konkurranse i seg selv.

Tidligere proffklatrer Magnus Midtbø fikk teste Ninja Warriors-løypa i USA. Det gikk ikke helt etter planen. Video: Rødt Kort Vis mer

Gir ut bok

På tross av at han ikke liker å bli kjent igjen, gir han nå ut selvbiografi i en alder av 33. Noe han på Instagram kaller «litt narsissistisk».

- Når du er 33 år og gir ut bok med et stort bilde av deg selv på forsiden, er det kanskje litt sånn. Jeg merker at jeg var litt skeptisk til det i begynnelsen, men så er det noe med å fortelle historien mens man fortsatt husker den.

Og boka skal handle om «alt», ifølge Midtbø. Også om de ikke så fine tidene i livet hans – det han ikke viser til sine snaue million følgere på YouTube.

- Jeg gjorde det meste selv. Jeg stolte ikke på folk rundt meg. Klatremiljøet i Norge hadde ikke kommet så veldig langt på den tiden og derfor tenkte jeg at hadde folk i Norge vist mye om klatring så hadde det vært noen som var gode allerede.

Usikker på kroppen

Midtbø endte derfor tidlig opp med å eksperimentere mye med trening og kosthold selv.

- Jeg var veldig usikker på egen kropp. Jeg mente at jeg var altfor stor for å være klatrer Jeg så på folk rundt meg som var veldig spinkle og tynne og tenkte inni meg at jeg måtte se ut som de om jeg skulle klatre like bra som de, forteller Midtbø.

- Jeg begynte å eksperimentere med mat og kosthold. Det var en periode der jeg var veldig oppslukt og sær og hvor jeg var helt i min egen boble.

Han innrømmer at det at han måtte klare seg alene var noe han også likte på et vis.

- Jeg trivdes alene. Derfor var det også veldig vanskelig for andre å si fra. Jeg holdt på for meg selv. Skrev mitt eget treningsprogram, og trodde at jeg visste best.

- Når jeg ser tilbake på det så skulle jeg nok ønske at jeg hadde flere folk rundt meg, men samtidig så tror jeg kanskje at jeg ikke ville fortsatt med klatring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer