Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Liker Marit bedre enn jeg liker meg sjøl

Nybarbert Northug er enig med folket.

I FOKUS: Petter Northug har ikke vunnet en eneste seier i sprint i år, men ble omkranset av journalistene i dag uansett.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
I FOKUS: Petter Northug har ikke vunnet en eneste seier i sprint i år, men ble omkranset av journalistene i dag uansett. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Til tross for at det er andre nordmenn som har stått for verdenscupseirene i sprint i år, var det nærmest som vanlig Petter Northug som måtte svare på flest spørsmål da de kjappeste gutta møtte pressen for første gang under VM i dag.

Northug håper han kan forsvare oppmerksomheten når det smeller om to dager.

- Jeg får prøve å bevise på torsdag at jeg kan kjempe i toppen her på en god dag. Det funka jo bra på Konnerud, så på en god dag kan jeg kjempe der framme. Først og fremst blir det veldig spennende, sier Northug - som har fjernet snørrbremsen han poserte med i generalprøven i Buskerud i helga.

- Det var bare for å skli inn i det Drammens-miljøet at jeg hadde den barten, så den forsvant like etterpå, sier han med et smil.

Marit Bjørgen ble tidligere konfrontert med at hun er mer populær enn Petter Northug i meningsmålingene før mesterskapet.

Det tar Northug med knusende ro.

- Jeg liker jo Marit mer enn jeg liker meg sjøl, så der er vi hundre prosent enige, sier han.

- Hva syns du om sånne meningsmålinger?

BART BORTE: Northug i Drammen sist helg.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
BART BORTE: Northug i Drammen sist helg. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

- Det er bra at folk har noe å gjøre, sier Northug

Positiv Hattestad
Ola Vigen Hattestad er en av dem som har vunnet et verdenscuprenn i sprint i år, men han syns ikke det er noe problem at mye av oppmerksomheten rettes mot han fra Mosvik.

- Det er vel ikke det å sitte her som jeg syns er kult, så det er greit at 90 prosent av spørsmålene kommer til Petter. Men jeg er jo ikke redd for denne delen av det heller, jeg har opplevd å være favoritt selv og takler det. Jeg har ikke noe mot å være favoritt, sier han.

- Jeg var mye større favoritt før Liberec enn jeg er nå, men jeg har fått de svarene etter nyttår som gjør at jeg tror dette kan gå helt til mål, sier Vigen Hattestad.

Ikke nytt stikk til Jönsson
Emil Jönsson var sterkest i sprinten i Drammen, og tok en grei seier i fristilsprinten.

Norges sprintsjef har utnevnt svensken til favoritt før torsdag, men det har han gjort tidligere også. Sist endte det med at han uttalte at Jönsson ikke takler presset i mesterskap.

- Han har aldri gjort det så bra som han har gjort det i år. Vi er ikke noe bekymret for at ikke han klarer å takle presset. Så får vi se om vi har stor nok fart til å utfordre ham på torsdag. Jeg tror Petter har rett i at dette er en løype som passer oss bedre, sier Aune til Dagbladet.

Først på oppløpet
For Petter Northug, og flere av de norske, mener løypa i Holmenkollen passer Norge bra. Det går fort hele veien, og det er viktigere å være blant de første på vei inn på oppløpet enn å kunne akselerere voldsomt underveis.

- Jeg tror vi har større muligheter til å slå Emil her enn i Drammen. Oppløpet der passer Emil bra med slakt oppløp, men jeg tror løypa her passer flere av de norske løperne bedre enn den passer ham. Det er stor fart her, og ikke så mange steder for å akselerere. Det blir også vanskeligere med å ha både det russiske og det norske laget her, sånn var det ikke på Konnerud, mener Northug.

- Det er viktig å ha en god posisjon inn mot oppløpet, for er du for langt bak så er det vanskelig å komme forbi. Her må man være mye mer våken enn på Konnerud. Man må ha en god posisjon, man må ligge langt foran. Det er lettere å styre ting her i denne løypa, og vanskeligere å komme bakfra. Det er også muligheter til å gå fort i den bakken bak gratishaugen, sier han.

Ola Vigen Hattestad har kritisert løypa tidligere, men nå er han mer positiv.

GODT LIKT: Marit Bjørgen scorer høyt på popularitetsmålinger blant det norske folk, inkludert Petter Northug.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
GODT LIKT: Marit Bjørgen scorer høyt på popularitetsmålinger blant det norske folk, inkludert Petter Northug.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Da jeg var kritisk var jeg i dårlig form, så det var sikkert litt frustrasjon. Det er også gjort noen endringer, så jeg er sikker på at den beste vinner, sier han.

To medaljer
Ulf Morten Aune gjentar også målsetningen til de norske gutta i sprint - og den er høy.

- Vi har alltid som målsetning å ta to medaljer, og det har vi her også. I idividuelle konkurrranser har vi også alltid et mål om å ha to mann i finalen, sier han.

- Emil Jönsson er den store favoritten, men dere så Aleksei Petukhov i Russland, så han er også en stor kandidat.

Og presset?

- Det er mange som tror det er et vanvittig press, men dra ned og se på det anlegget i ettermiddag i flomlyset: Det går ikke an å gjøre noe annet enn å glede seg til dette, sier Ulf Mortne Aune.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling