Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Likevel juksefest for alle i Rio?

Både Kenya og Russland kan slippe utestengelse fordi lekene arrangeres i Brasil.

ALLTID I TET :  Kenyanerne har vært først i distanseløping i årevis. Her styrer Weldon Kirui feltet i Los Angeles maraton nylig. FOTO: Jonathan Moore/Getty Images/AFP.
ALLTID I TET : Kenyanerne har vært først i distanseløping i årevis. Her styrer Weldon Kirui feltet i Los Angeles maraton nylig. FOTO: Jonathan Moore/Getty Images/AFP. Vis mer

FRIIDRETTSGIGANTEN Kenya har fått to måneder på seg for å sette opp en troverdig plan for antidopingarbeidet sitt. Hvis ikke blir landets mange stjerneløpere utestengt fra sommerens OL i Rio.

Avgjørelsen om suspensjon blir tatt av friidretten selv i samarbeid med det internasjonale antidopingbyrået (WADA). Grunnlaget er den såkalte WADA-koden som forplikter de enkelte landene til å utføre dopingkontroll etter de vedtatte internasjonale reglene. Der synder mange nasjoner, og nå begynner WADA å ta konsekvensen.

Først røk russisk friidrett etter avsløringene om systematisk svindel og korrupsjon både i eget forbund og blant nasjonale dopingjegere, og nå risikerer Kenya å følge etter på grunn av en svak fundamentert og gjennomført dopingkontroll. Hvis ikke de begge blir reddet av redselen for å rote det til for OL-arrangøren Brasil.

DEN siste reaksjonen mot Kenya var ventet. Sist høst stoppet Antidoping Norge samarbeidet med landet. Da hadde norske og kinesiske eksperter i fire år forsøkt å hjelpe kenyanerne til å få satt opp et fungerende antidopingsystem. Det endte med mange ord og lite handling i et land preget av politisk ustabilitet og mye korrupsjon.

HOLDER RUSSLAND UTE:  WADA-sjef David Howman på pressekonferansen sist november da utestengelsen av Russland ble annonsert. Spørsmålet er om straffen varer til over Rio-OL. FOTO: AFP/ Tom Kimmell.
HOLDER RUSSLAND UTE: WADA-sjef David Howman på pressekonferansen sist november da utestengelsen av Russland ble annonsert. Spørsmålet er om straffen varer til over Rio-OL. FOTO: AFP/ Tom Kimmell. Vis mer

Imens har dopingavsløringene blant kenyanske løpere fortsatt. Derfor hadde mange trodd at jukset i Kenya ville blitt avslørt allerede i januar da WADAs uavhengige kommisjon la fram den siste rapporten om den utstrakte svindelen i sporten.
Det skjedde ikke, men nå ser OL-ambisjonene ut til å stoppe på kenyanernes egen mangelfulle organisering av kontrollen.

SVINDELENS omfang speiles tildels i lista over de 284 utøverne som nå soner; eller nylig har avsluttet, sine dopingstraffer i friidrett. Der er Russland i egen klasse  blant de store friidrettsnasjonene med 44 utøvere, mens Kenya skiller seg ut med hele 16 dømte. De er helst løpere.

Selvsagt er det langt flere misbrukere i et land der distanseløping er nasjonalidretten, mens den interne kontrollen er tilnærmet lik null.

SPØRSMÅLET er om WADA og dermed den internasjonale olympiske komiteen (IOC) virkelig tør å gjennomføre en utestengelse av russisk friidrett til sommerens leker i Rio. Rent formelt er det friidretten selv (IAAF) som nå har straffet Russland, men opp mot OL vil en  avgjørelse om fortsatt suspensjon bli koordinert med toppledelsen i IOC. Slik blir russisk deltakelse i Rio en test på hvor alvorlig de sentrale idrettslederne egentlig ser på doping.

ABSOLUTT OPTIMIST  Den kenyanske friidrettspresidenten Jackson Tuwei mener forbundet hans har fin framdrift i kampen mot doping. Han tror ikke Kenya blir utestengt. FOTO: AFP/ Simon Maina.
ABSOLUTT OPTIMIST Den kenyanske friidrettspresidenten Jackson Tuwei mener forbundet hans har fin framdrift i kampen mot doping. Han tror ikke Kenya blir utestengt. FOTO: AFP/ Simon Maina. Vis mer

De kenyanske løpernes skjebne er tett knyttet til dette. Politisk blir det vanskelig å straffe Afrikas beste OL-nasjon hvis Russland går fri. Tør idrettslederne derimot å holde russerne ute, er Kenya sjanseløse til å få være med. Da blir dette de fremste internasjonale idrettsledernes første store koordinerte oppgjør med dopingsvindelen.

DET lyder foreløpig for godt til å være sant; ikke minst fordi det er et tredje land på spill.

På lista over utestengte utøvere er også Brasil alt for stygt representert med sine 10 svindlere, men et kritisk blikk på den manglende kontrollen og det store dopingmisbruket hos OL-arrangøren er det siste de internasjonale idrettslederne ønsker seg noen måneder før åpningsseremonien i Rio.

Da skal du ikke se bort fra at alle får være med også denne gangen.

SVAK KONTROLL I BRASIL:  Dopinglaboratoriet i Rio har nylig blitt godkjent av WADA. Brasil har ellers ingen god historie når det gjelder å kontrollere egne idrettsutøvere. FOTO: AFP/ Vanderli Almeida.
SVAK KONTROLL I BRASIL: Dopinglaboratoriet i Rio har nylig blitt godkjent av WADA. Brasil har ellers ingen god historie når det gjelder å kontrollere egne idrettsutøvere. FOTO: AFP/ Vanderli Almeida. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media