Likevel juksefest for alle i Rio?

Både Kenya og Russland kan slippe utestengelse fordi lekene arrangeres i Brasil.

ALLTID I TET :  Kenyanerne har vært først i distanseløping i årevis. Her styrer Weldon Kirui feltet i Los Angeles maraton nylig. FOTO: Jonathan Moore/Getty Images/AFP.
ALLTID I TET : Kenyanerne har vært først i distanseløping i årevis. Her styrer Weldon Kirui feltet i Los Angeles maraton nylig. FOTO: Jonathan Moore/Getty Images/AFP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FRIIDRETTSGIGANTEN Kenya har fått to måneder på seg for å sette opp en troverdig plan for antidopingarbeidet sitt. Hvis ikke blir landets mange stjerneløpere utestengt fra sommerens OL i Rio.

Avgjørelsen om suspensjon blir tatt av friidretten selv i samarbeid med det internasjonale antidopingbyrået (WADA). Grunnlaget er den såkalte WADA-koden som forplikter de enkelte landene til å utføre dopingkontroll etter de vedtatte internasjonale reglene. Der synder mange nasjoner, og nå begynner WADA å ta konsekvensen.

Først røk russisk friidrett etter avsløringene om systematisk svindel og korrupsjon både i eget forbund og blant nasjonale dopingjegere, og nå risikerer Kenya å følge etter på grunn av en svak fundamentert og gjennomført dopingkontroll. Hvis ikke de begge blir reddet av redselen for å rote det til for OL-arrangøren Brasil.

DEN siste reaksjonen mot Kenya var ventet. Sist høst stoppet Antidoping Norge samarbeidet med landet. Da hadde norske og kinesiske eksperter i fire år forsøkt å hjelpe kenyanerne til å få satt opp et fungerende antidopingsystem. Det endte med mange ord og lite handling i et land preget av politisk ustabilitet og mye korrupsjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer