Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Intern uro i NFF

Likner veldig på den neste generalsekretæren

Josimars blåsing av generalsekretær Pål Bjerketvedt som kilde har utløst betydelig uro i Norges Fotballforbund. Lise Klaveness får jobben om hun vil ha den.

SNART GENERALSEKRETÆR I NFF: Lise Klaveness er kvinnen bak tirsdagens åpning av Eliteserien 2020. Her er hun på Eurosport 16, mai, da oppsettet for de tre første serierundene ble presentert. Med manglende tillitt til Pål Bjerketvedt er det vanskelig å se hvordan sittende generalsekretær kan fortsette. Lise Klaveness får jobben om hun vil ha den. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SNART GENERALSEKRETÆR I NFF: Lise Klaveness er kvinnen bak tirsdagens åpning av Eliteserien 2020. Her er hun på Eurosport 16, mai, da oppsettet for de tre første serierundene ble presentert. Med manglende tillitt til Pål Bjerketvedt er det vanskelig å se hvordan sittende generalsekretær kan fortsette. Lise Klaveness får jobben om hun vil ha den. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

DA PÅL BJERKETVEDT ble fersket for å ha kastet kollega Erik Loe under bussen gjennom å gi fotballbladet Josimar bakgrunnsinformasjon «off the record», skjedde det noe på Ullevaal stadion.

En ball av mistillit ble satt i bevegelse.

Etter fredagens digitale allmøte i NFF, der blant annet et brev fra de ansatte var et av temaene, skal mistilliten mot generalsekretæren ha fått momentum.

PÅL BJERKETVEDT KAN vanskelig tolkes på en annen måte enn at han hadde en agenda da han uklokt valgte å ha snakket med Josimar uten å ville stå fram med navn i sin kritikk av Erik Loe. Det skal være folk i NFF som bruker ordet illojalitet som et synonym for den handlingen. Man gjør ikke sånn uten underliggende motiver, ikke på noen arbeidsplass – man faller ikke ansatte i ryggen på den måten.

Man tar det internt.

NFFs GENERALSEKRETÆR HAR rett i at Josimar brøt det helligste presseprinsippet av dem alle, det folk går i fengsel for, kildevernet. Derom hersker ingen tvil. Josimar rettferdiggjorde seg selv gjennom å vende journalistikken ryggen etter PFU-dommen. Josimar liker ikke å tape. Men Josimars hevnlyst hjelper ikke Pål Bjerketvedt så lenge det er han som er kilden.

På Ullevaal stadion handler ikke denne saken om presseetikk.

Den handler om ledelse.

JEG VET IKKE om det allerede omtalte brevet konkret inneholder ordene «mistillit til generalsekretær Pål Bjerketvedt». Det som derimot er helt sikkert er at det skriftlige innspillet fra de ansatte tar opp spørsmålet om stabens tillit til den øverste administrative lederen i Norges Fotballforbund. I kjølvannet av Josimars kildeblåsing stilles det betimelige etiske spørsmål rundt generalsekretærens involvering i saken. Så det er ikke noe poeng i å gå seg fast i semantikken, det er ikke betydningen av ord eller fraser som er essensen her.

Veien fra manglende tillit til mistillit er ikke lang.

Det er det negative innholdet som er Pål Bjerketvedts, og derfor også NFFs, problem.

DET ER FOR øvrig ikke første gang generalsekretæren kløner det til for seg selv og organisasjonen han er satt til å lede. Den feilsendte e-posten i den famøse Edvartsen-saken er et annet eksempel på at Bjerketvedt innimellom bare har ei hand på rattet. Det faktum at NFF, uavhengig av hva man måtte mene om Svein-Erik Edvartsen, ikke har fulgt opp sine skriftlige løfter fra forlik to – det som går på at NFF forpliktet seg til å skape en arena for den utstøtte dommeren – er et tredje.

Man kan godt peke på andre i NFF-ledelsen når det gjelder den manglende Edvartsen-oppfølgingen, delegering o.s.v., men ansvaret er ikke til å misforstå.

Det stopper på generalsekretærens kontor.

TORSDAG 18. JUNI er det møte i NFFs etiske komité. Der skal Bjerketvedt-saken opp til vurdering. Det er vanskelig å se at komiteen ikke finner det som har skjedd meget kritikkverdig.

Pål Bjerketvedt har selv satt seg i denne situasjonen.

At avsløringen kommer gjennom et presseetisk selvmord er ikke formildende.

PÅL BJERKETVEDT ER en erfaren leder og pressemann. Han ser det. Han vet han gjorde noe han ikke burde gjort. Det har han også beklaget gjentatte ganger internt i NFF. Men brevet fra ansattrådet tyder på at en beklagelsene overfor Erik Loe, forbundsstyret og de ansatte ikke er nok for en stor del av dem som jobber på Ullevaal stadion.

Jeg tror Pål Bjerketvedt ser det også, konkluderer der etter og blir enig med NFF om en sluttavtale.

SÅNN BLIR CORONA-DRONNINGA Lise Klaveness NFFs neste generalsekretær. Om hun vil. Hadde det vært fotballting til helga, og presidenten hadde vært på valg, kunne hun blitt det også.

Om hun ville.

LISE KLAVENESS ER per dato det nærmeste Norges Fotballforbund kommer god ledelse, og sandingen internt er massiv. Det er hun som har ledet fotballen gjennom krisa og til tirsdagens åpning av Eliteserien.

Det er hun som fortsatt har begge hendene på rattet.

FOTBALLPRESIDENT TERJE SVENDSEN har vi knapt hørt fra siden 12. mars, med unntak av en pressekonferanse på Ullevaal stadion 23. april, og det jeg kalte «Vekkelsesmøtet i Grubbegata» 7. mai. Generalsekretæren har heller ikke vært synlig før Josimar-saken stjal oppmerksomheten.

Det er Lise Klaveness, godt hjulpet av kompetente medarbeidere, som har kjørt løpet.

DET ER HUN alle snakker om på Ullevaal stadion. Pandemien har gjort Lise Klaveness til den nye lederstjerna i norsk fotball. Og kan hun lede norsk fotball gjennom den største krisa i forbundets historie, kan hun ta det videre også.

Pål Bjerketvedt vet det, fotballstyret vet det, og resten er egentlig en pluss en.

Den største overraskelsen nå er om Norges Fotballforbund ikke skal ha ny generalsekretær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!