Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Per Ciljan Skjelbred

Lille-Per må vokse i Rosenborg

Det har aldri vært flere spørsmålstegn rundt en fotballsesong i Norge. Per Ciljan Skjelbred (32) er et av dem.

STOR DEFENSIVT ANSVAR: Hertha Berlins Per Ciljan Skjelbred i duell med Borussia Dortmunds Axel Witsel lørdag kveld. Midtbanespilleren som snart er tilbake i Rosenborg etter ni år i Tyskland, gjorde som vanlig en solid kamp. Foto: Lars Baron, Pool via AP/NTBScanpix
STOR DEFENSIVT ANSVAR: Hertha Berlins Per Ciljan Skjelbred i duell med Borussia Dortmunds Axel Witsel lørdag kveld. Midtbanespilleren som snart er tilbake i Rosenborg etter ni år i Tyskland, gjorde som vanlig en solid kamp. Foto: Lars Baron, Pool via AP/NTBScanpix Vis mer

13. FEBRUAR, SOM en gladnyhet og avvæpnende innledning til årsmøtet som ga styreleder Ivar Koteng to nye år på Lerkendal, signerte Per Ciljan Skjelbred for Rosenborg. Det var stas.

Per Ciljan Skjelbred, født og oppvokst på Lade, er ækt trønder.

Det er ikke for mange av dem når Rosenborg spiller kamper av betydning.

Sist han var i RBK gikk han under navnet Litj-Per, og ble ofte sammenliknet med Erik «Myggen» Mykland.

Tilbake på Lerkendal må han vise kreativitet og bli stor i den viktige sentrale midtbanerollen.

OM IKKE NOE uventet skjer er Per Ciljan Skjelbred spilleklar 1. august. Da vil han være 33 år. Da er det også ni år minus fem dager siden han dro til Hamburg og tysk fotball.

Kontrakten er på to og et halvt år, og er så langt i 2020 den største signeringen i norsk fotball.

Det er ikke mange spillere i Eliteserien som holder Bundesliga-nivå.

ROSENBORG SKAL I utgangspunktet spille 4-3-3, det er sånn man vil ha det i Trondheim. Per Ciljan Skjelbred kommer fra 4-2-3-1 i Hertha Berlin, der 32-åringen er en av de to sittende midtbanespillerne. Og det er det han er per dato, en balanserende midtbanespiller med hovedvirke foran Herthas to midtstoppere.

Han løper mye, det har han alltid gjort.

Med over 11,5 kilometer i snitt per kamp er han fortsatt det Nils Arne Eggen gjerne omtalte som ei harebikkje.

Men han løper veldig mye på tvers av banen.

Den veien går de fleste pasningene også.

PER CILJAN SKJELBRED spilte en drøy time da Hertha tapte 1–0 borte for Erling Braut Haalands Borussia Dortmund lørdag. På vei av banen tok han seg bak på det ene låret. Han hadde spilt en helt ålreit fotballkamp, kall det en Skjelbred-kamp, en kamp på det trygge og gode.

Det er også jobben hans i Berlin.

Per Ciljan Skjelbred må ikke være spektakulær.

Han skal først og fremst være balanserende, trygg og god.

PÅ LERKENDAL MÅ han være mer om Rosenborg skal vinne tilbake tronen Molde sitter på etter seriegullet 2019. Det skal de i utgangspunktet gjøre med Rosenborg-fotball, det vil si hurtig spill i lengderetningen. I fjor varierte Eirik Horneland mye i formasjonene, i sitt første år på Lerkendal var det mye prøving og veldig mye feiling.

Etter 0–2 for Haugesund på Lerkendal 16. mai lå Rosenborg på 15. plass i Eliteserien.

Derfra og ut var de ligaens nest beste lag.

DET ER IKKE lett å få en plass på Rosenborgs midtbane. Kristoffer Zachariassen, Anders Trondsen, Anders Konradsen, Marius Lundemo, Gjermund Aasen og Edvard Sandvik Tagseth er de seks alternativene før Per Ciljan Skjelbred er tilbake. Når han kommer blir det enda trangere. Det er lett å se for seg Kristoffer Zachariassen og Anders Konradsen som indreløpere i en tenkt førsteellever.

Mellom dem, i den dype rollen, Per Ciljan Skjelbred.

I ÅRETS BUNDESLIGA har Per Ciljan Skjelbred null scoringer og null målgivende pasninger. Sist han scoret i Bundesliga var sesongen 2013/2014. Da ble han også omtalt som en av ligaens 30 beste spillere. På 223 kamper i Tyskland har han to mål og 13 målgivende pasninger.

Det skyldes selvfølgelig rollen og spillestilen.

Der ligger også utfordringen.

I ROSENBORG SKAL ballen framover så fort som mulig, ikke på tvers. Ole Selnæs (2012–2016) perfeksjonerte den rollen mot slutten av sin tid på Lerkendal. Gjennombruddspasninger på en berøring fra sentral midtbaneposisjon var et av våpnene som gjorde at Kåre Ingebrigtsens 2016-utgave vant ligaen 15 poeng foran Brann.

Der ligger lista for Per Ciljan Skjelbred.

DERFOR ER HAN også et av de virkelig store spørsmålstegnene rundt Rosenborg denne sesongen. Det hersker ingen tvil om at Per Ciljan Skjelbred er en god fotballspiller. Hallo, han spiller fast i Bundesliga! Men om han er Rosenborg-god, om han knekker koden Eirik Horneland er nødt til å knekke for å få i gang RBK-maskinen i henhold til krav og målsettinger, er ikke gitt.

Rosenborgs midtbane skal levere mål og målgivende pasninger, også den sentrale spilleren må ha et sluttprodukt

Der ligger Per Ciljan Skjelbreds utfordring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!