VILL JUBEL: Wales slo Belgia og er klar for EM-semifinale. Foto: REUTERS/Darren Staples
Livepic
VILL JUBEL: Wales slo Belgia og er klar for EM-semifinale. Foto: REUTERS/Darren Staples LivepicVis mer

Lille Wales klar for EM-semifinale etter klubbløse Hals utrolige scoring: - Folk er sjokkerte

For seks år siden var Wales rangert som verdens 112. beste lag. Nå er de klar for semifinalen og kan titulere seg som et av Europas fire beste lag. 

DAGBLADETS DOM:

Aaron Ramsey: Gareth Bale har fått mye oppmerksomhet, men Ramsey har også vært strålende for Wales. Med to nye assist var han Wales' beste spiller i denne historiske kampen.

Hal Robson-Kanu : Han er uten klubb, men selvtilliten var likevel stor nok til å rundlure hele Belgia og score det viktige 2-1-målet på utsøkt vis.

Belgias forsvarsspill: Belgia fryktet det verste med så mange skadeforfall, men det ble enda verre enn fryktet. Wales latterliggjorde Belgias forsvarsvikarer.

Wales - Belgia 3-1 (1-1)
Mål:
0-1 Radja Nainggolan (13), 1-1 Ashley Williams (30), 2-1 Hal Robson-Kanu (55), 3-1 Sam Vokes (86)

(Dagbladet): Ingen Jan Verthongen. Ingen Thomas Vermaelen. Ingen Vincent Kompany. Ingen Nicolas Lombaerts. Belgia fryktet det verste. Det ble enda verre.

Det belgiske forsvaret var totalt blottet, men angrepet var like fullt toppet. Det så lyst for Belgia da de dominerte fullstendig i åpningsminuttene og tok ledelsen ved Radja Nainggolans drømmetreff.

Men i stedet for å utnytte sine styrker og angripe, la Belgia seg bakpå. Wales tok tak i kampen og snudde kvartfinalen på mesterlig vis. To ganger var Aaron Ramsey nest sist på ballen. Først utliknet Ashley Williams med et kontant hodestøt. Så gjorde Hal Robson-Kanu det utenkelige.

Gareth Bales spissmakker har bare tre mål på 32 landskamper og fikk ikke kontrakten fornyet med Reading. Den klubbløse 27-åringen klarte likevel å rundlure et helt belgisk forsvar med én enkel Cruyff-finte.

Scoringen var vakker. Forsvarsspillet var skrekkelig. Den belgiske forsvarskrisa ødela storfavorittens EM-sjanser. Fem minutter før full tid kontret dessuten Wales inn 3-1 da innbytter Sam Vokes headet ballen i krysset på mesterlig vis.

- Folk er sjokkerte. Det er et sjokk, utbrøt NRK-kommentator Tom Nordlie på direkten.

HISTORISK: Denne gjengen skaper walisisk fotballhistorie. Foto: NTB Scanpix
HISTORISK: Denne gjengen skaper walisisk fotballhistorie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For seks år siden var Wales rangert som verdens 112. beste lag. Nå er de klar for semifinalen og kan titulere seg som et av Europas fire beste lag. Forvandlingen er spektakulær.

Nå er Portugal det eneste hinderet på veien mot kanskje tidenes mest sensasjonelle EM-finale. Waliserne jublet og ropte «Are you watching England». Lillebror Wales klarer det storebror England har drømt om i så mange år.

- Dette er helt fantastisk. Ikke bare vant vi; vi spilte god fotball, sier Wales-trener Chris Coleman i det offisielle seiersintervjuet.

- Det er ufattelig. Vi jobbet så hardt og fikk betalt for det. Det er vanskelig å beskrive, supplerer Robson-Kanu, som la inn en god jobbsøknad med kveldens frekke scoring.

I semifinalen venter en prestisjefull superduell mellom Real Madrid-lagkameratene Cristiano Ronaldo og Gareth Bale.

Trippelsjansen

Da kampuret viste sju minutter skapte Belgia en eventyrlig trippelsjanse etter at Kevin De Bruyne spilte fri Romelu Lukaku, som fant Yannick Carrasco foran mål.

Kantspillerens skudd ble reddet. Returen til Thomas Meunier havnet i blokka, mens den neste returen ble banket via et walisisk ben og like over av Eden Hazard. Nærmere kommer man ikke.

Belgia styrte spillet som ventet. Samtidig var Gareth Bale og Wales farlige på kontringer. Etter ni minutter holdt Real Madrid-spilleren på å sjokkere belgierne, men skuddet gikk i nettveggen.

Drømmescoring - og utlikning

Etter 13 minutter kunne likevel Belgia juble. Hazard la igjen ballen til Radja Nainggolan, som brukte lang tid på å lade kanonen. Det lønte seg, for skuddet suste opp i krysset fra over 20 meter.

Wales' kontringstaktikk måtte endres. Britene måtte omstille seg. Det klarte de på mesterlig vis. Først leverte Thibaut Courtois en glimrende redning på skuddet til Neil Taylor. Men i det 30. minutt måtte Chelsea-keeperen kapitulere.

Aaron Ramsey slo corneren som Ashley Williams stanget kontant i hjørnet. 1-1. Lagene var like langt. Resultatet stod seg også til pause.

Robson-Kanu gjorde belgierne til statister

FIASKO: Axel Witsel, Eden Hazard  og Marouane Fellaini deppet etter tapet mot Wales. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
FIASKO: Axel Witsel, Eden Hazard  og Marouane Fellaini deppet etter tapet mot Wales. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND Vis mer

Noe overraskende valgte Marc Wilmots å sette inn Marouane Fellaini for Carrasco da 2. omgang startet. Men Fellaini gikk ikke opp i den offensive midtbanerollen, som var en fiasko mot Italia.

I stedet ble målscorer Nainggolan flyttet opp i denne 10-errollen, mens De Bruyne ble skjøvet ut på kanten.Det ga ikke umiddelbar avkastning. Lukaku fikk to gode muligheter etter Meuniers gode innlegg, men headingene sto ikke i stil.

I stedet viste klubbløse Hal Robson-Kanu hvordan det skal gjøres. 27-åringen som ikke fikk kontrakten fornyet med Reading, tok en elegant og estetisk nydelig Cruyff-vending som lurte belgierne. Dernest plasserte Robson-Kanu ballen iskaldt i hjørnet.

Scoringen var vakker, men var like mye et resultat av slett forsvarsspill av blant annet Meunier og Fellaini som gikk på den samme finta.

- Det er skrekkelig forsvarsspill, utbrøt NRK-kommentator Tom Nordlie.

«Are you watching England»

Waliserne jublet og ropte «Are you watching England», mens Belgia måtte jakte scoring. Wales la seg lavt og kompakt og forsvarte seg godt mot et belgisk lag som ofte gikk seg fast i sitt tidvis omstendelige angrepsspill.

Etter hvert begynte Belgia å spille på enklere prinsipper og forsøke å nå Fellaini i boksen. Det gjorde belgierne til et mye farligere lag, for Fellaini skapte uro i feltet og var involvert i flere farlige angrep.

Men det ga ingen scoringer. I stedet kontret Wales inn 3-1 da innbytter Sam Vokes headet ballen i krysset på mesterlig vis. Wales er klar for semifinale. Tenk det.