GULL: Johannes Thingnes Bø gikk sisteetappen for Norges juniorlag.
Foto: Ole Kristian Stoltenberg / Scanpix
GULL: Johannes Thingnes Bø gikk sisteetappen for Norges juniorlag. Foto: Ole Kristian Stoltenberg / ScanpixVis mer

Lillebror Bø styrte Norge til juniorgull

Sikret gull foran Frankrike.

For annet år på rad sikret Norges mannlige skiskytterjuniorer stafettgull i skiskytter-VM fredag.

Ankermann Johannes Thingnes Bø beholdt ledelsen han fikk servert etter en kanonetappe av Vegard Gjermundshaug. Toer Frankrike endte 14 sekunder bak, mens treer Russland var fragått med 50 sekunder til slutt.

Både Bø og Erling Aalvik gikk på laget som tok gullet i fjorårets mesterskap i finske Kontiolahti. Sistemann i gullaget var Håvard Bogetveit.

Norge hadde ikke vunnet mennenes juniorstafett i VM siden 1970-tallet før fjorårets gull.

Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på mennenes jaktstart tidligere i uken. Det ble sølv på jaktstart for lillebroren til seniormester Tarjei Bø. I fjor ble lillebroren ungdomsmester to ganger individuelt.

Aalvik gikk Norge opp i tet på første etappe fredag, men Bogetveit hadde ingen heldig dag på standplass, måtte ut i to strafferunder og forsvant bakover i feltet. Men Gjermundshaug gikk strålende, skjøt Norge til topps igjen og gikk fra med nesten halvminuttet på sin siste runde.

Da Johannes Thingnes Bø gikk ut på siste etappe, hadde stryningen drøyt 25 sekunder forsprang til Russland og Frankrike.

Kun ett ekstraskudd på liggende skyting ga gullgrossisten ro mot slutten til å nyte innkomsten.

For ordens skyld: «Juniorduellen» mellom brødrene Bø har allerede lillebror på topp selv med enda ett år igjen av juniortilværelsen. Tarjei oppnådde seks medaljer i junior- (0-0-2) og ungdomsmesterskapet (1-0-3) med U-gullet på normaldistanse i 2006 som eneste seier.

Johannes har også vunnet seks medaljer hittil i junior- (3-1-0) og ungdoms-VM (2-0-0). De fem gullene er kommet i jaktstart (2), stafett (2) og sprint (1).

(NTB)